Tsjechië

Glooiende heuvels, honderden kastelen en Praag, één van de mooiste steden van Europa

Tsjechië is hét ultieme vakantieland om redelijk dichtbij huis, in een compleet andere wereld te zijn.

Anthony Delanoix ADxmYZtYj7g Unsplash 1 Scaled

Mooiste stad van het land, Praag of toch Ceský Krumlov?

Het wordt als één van de mooiste steden van Europa beschouwd: Praag. Het historische stadscentrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en niet zonder reden. Als je door de pittoreske straatjes slentert, voelt het vaak alsof je teruggaat in de tijd. Maar Tsjechië-liefhebbers hebben nog een favoriete stad in het land, waarover vaak de discussie ontstaat of die niet nóg mooier is dan Praag. We hebben het dan over Ceský Krumlov in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. Wij stellen voor om van allebei te genieten, om daarna je eigen mening te vormen.

Een mengeling van West- en Oost-Europa

In 1948 werd Tsjechië (toen nog als onderdeel van Tsjecho-slowakije) onderdeel van het Oostblok en vond een communistische staatsgreep plaats. Pas in 1989 maakte de Fluwelen Revolutie een einde aan het communisme. Toch is de erfenis van het communisme nog overal te zien, bijvoorbeeld in industriële steden zoals Ostrava, waar tegenwoordig steeds meer fabrieken een nieuwe (culturele) functie hebben gekregen. Ook het pre-communistische verleden is nooit ver weg. De stadscentra van steden zoals Brno, Olomouc en natuurlijk Praag ademen de grandeur van het Habsburgse Rijk, en Tsjechië heeft méér 13e tot 18e eeuwse kastelen per inwoner dan enig ander Europees land.

Dmitry Goykolov X8Vo9rGVPS8 Unsplash Scaled
Martin Knize DQpHtE5WY U Unsplash

De brouwerijen van Tsjechië

Tsjechië is een echt bier (pils) land. Er wordt zelfs gezegd dat de bevolking van Tsjechië het meeste bier ter wereld drinkt, gemiddeld bijna een halve liter per dag per persoon. Een echte traditie dus. Het is nog maar een paar jaar geleden dat historici het vroegste bewijs van een brouwerij in het land ontdekten. Het is nu bijna zeker dat er al in 993 een brouwerij werd opgericht in het Břevnov-klooster in Praag. Het land heeft momenteel meer dan 400 brouwerijen, met elke maand meer openingen. Ook de craftbier cultuur heeft inmiddels ingang gevonden in Tsjechië. En wiste je dat de woorden ‘’Pilsner’’ of ‘’Pils’’ zijn oorsprong vinden in Tsjechië? Dit soort bier komt namelijk oorspronkelijk uit het plaatsje Pilsen.

Vlees, vlees en… vlees

De traditionele, Tsjechische keuken is voor vegetariërs een op z’n zachts gezegd ware nachtmerrie. Er is namelijk vrijwel geen gerecht te vinden waarin vlees niet de hoofdrol speelt. Varkensvlees is het meest voorkomende vlees, dat meer dan de helft van alle vleesconsumptie uitmaakt. Varkens zijn vaak een bron van vlees op het platteland, aangezien varkensvlees een relatief korte productietijd heeft in vergelijking met rundvlees. Toch zijn ook rundvlees, kalfsvlees en kip ook populair. De gerechten uit de Tsjechische keuken zijn veelal beïnvloed door keukens van de omringende landen en staan bekend als zeer vullend en calorierijk.

Jack Hunter U4Ns7vix 8E Unsplash

Info

  • Officiële naam: Tsjechische Republiek

  • Regeringsvorm: Republiek

  • Inwoneraantal: 10.674.723 (2017)

  • Oppervlakte: 93.024 km²78.866 km²

  • Hoofdstad: Praag

  • Officiële taal: Tsjechisch

  • Valuta: Koruna (kroon) (CZK)

  • Grootste religie: Geen religie (59%), katholiek (26,8%)

  • Nationale feestdag: 28 oktober

Preloader
  • Verschillende stammen bevolken de regio

    Verschillende stammen bevolken de regio
    Al voor het begin van onze jaartelling werden het grondgebied van Tsjechië en Slowakije bevolkt door een aantal Keltische stammen. Eén daarvan, de Boii of Bojers, hebben hun naam gegeven aan de landstreek Bohemen. De Kelten werden verdreven door Germaanse stammen, maar ook de Romeinen hebben het gebied kort bewoond.
  • Groot-Moravisch Rijk

    Groot-Moravisch Rijk

    Al voor het begin van onze jaartelling werden het grondgebied van Tsjechië en Slowakije bevolkt door een aantal Keltische stammen. Eén daarvan, de Boii of Bojers, hebben hun naam gegeven aan de landstreek Bohemen. De Kelten werden verdreven door Germaanse stammen, maar ook de Romeinen hebben het gebied kort bewoond.

  • Přemysliden

    Přemysliden

    In de negende eeuw kwam de inheemse dynastie van de Přemsysliden aan de macht. De eerste koning, Borovoj, liet in 880 de Praagse Burcht bouwen. Om zich te kunnen handhaven, erkenden de Přemsysliden de Duitse Keizer boven zich en namen zij het christendom aan. Binnen het Heilige Roomse Rijk (Duitse Rijk) werden de Boheemse koningen een belangrijke macht die tijdelijk ook in Polen hun gezag vestigden en Silezië (tegenwoordig het gebied tussen grofweg Wroclaw en Katowice) blijvend binnen hun machtssfeer kregen.

  • De Luxemburgers

    De Luxemburgers

    De meest succesvolle Boheemse koning Ottokar II wilde Duitse keizer worden, maar dit streven werd hem uiteindelijk fataal. Hij werd verslagen op het slagveld van Marchfeld en zijn zoon en kleinzoon werden later ook vermoord. Er kwam een einde aan de Přemsysliden dynastie. Later, onder keizer Karel IV maakte het rijk een politieke en culturele bloei door. Bohemen was met de hoofdstad Praag zelfs het centrum van het Heilige Roomse Rijk.

  • Hussietenoorlogen

    Hussietenoorlogen

    De Tsjechische bevolking verzette zich tegen de sterke verduitsing van het rijk. De nationale hervormingsbeweging van Johannes Hus leidde tot de Hussietenoorlogen. Deze oorlogen waren gericht tegen het kerkelijk oppergezag van Rome. De oorlogen leidden tot de stichting van een nationale kerk en het Duitstalige patriciaat in de steden werd verjaagd. Jan Hus stierf als nationale martelaar op de brandstapel.

  • De Habsburgers aan de macht

    De Habsburgers aan de macht

    In 1526 kwam het land onder het bewind van de Habsburgers. De katholieke keizer Ferdinand I nam toen twee belangrijke beslissingen: hij stelde het opvolgingsrecht voor de Habsburgers op de Boheemse troon vast en ter versterking van de katholieke kerk haalde hij de jezuïeten naar Bohemen.

  • Dertigjarige oorlog

    Dertigjarige oorlog

    De godsdiensttwisten tussen de katholieken en protestanten in het rijk bleven aanhouden. De Boheemse opstand tegen de Habsburgers mondde uit in de Dertigjarige Oorlog in 1618. De protestanten zetten eerst Ferdinand in 1619 af en kozen een nieuwe koning. Tevergeefs, want in de Slag op de Witte Berg herwon Ferdinand II alle macht. Hij vervolgde opstandelingen, wees hun leiders het land uit en herkatholiseerde de bevolking met geweld.

  • Jozef II

    Jozef II

    Onder het bewind van Joseph II werd de macht van de katholieke kerk ingeperkt door het protestantisme in het Habsburgse rijk toe te laten en mocht er onderwijs gegeven worden in de Tsjechische taal. Hierdoor kwam hij enigszins tegemoet aan het Tsjechische nationaal bewustzijn. Ook schafte Joseph II het lijfeigenschap af.

  • Opleving nationalisme

    Opleving nationalisme

    Onder invloed van de Verlichting en de Romantiek kwam er steeds meer belangstelling voor de Tsjechische taal, cultuur en geschiedenis. De componisten Bedrich Smetana en Antonin Dvorak lieten zich bijvoorbeeld  inspireren door de Tsjechische volksmuziek en legendes. Een mijlpaal was de bouw van het Nationaal Theater (1881) en het Nationaal Museum (1891), beide in Praag. De Tsjechische gebieden bleven achter de tweede viool spelen binnen de grote Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.

  • Tsjecho-Slowaakse republiek

    Tsjecho-Slowaakse republiek

    Na de Eerste Wereldoorlog viel Oostenrijk-Hongarije uiteen en werd al gauw de onafhankelijke Tsjechoslowaakse Republiek uitgeroepen. Een sterke intellectuele stroming pleitte voor het samengaan met de Slowaken, deels uit historisch bewustzijn en deels uit geopolitieke overwegingen: samen zouden Tsjechië en Slowakije een sterker machtsblok in het hart van Europa vormen. De socioloog en filosoof Tomas Masaryk (1850 – 1939) werd president. Na tien eeuwen waren de Tsjechen en de Slowaken weer herenigd.

  • Annexatie Sudetenland

    Annexatie Sudetenland

    Een kwart van de bevolking van de nieuwe republiek – in het bijzonder in de grensgebieden van Bohemen en Moravië – was Duitstalig, Sudetenland geheten. De vermeende achterstelling van deze Duitstaligen was voor nazi-Duitsland aanleiding om te streven naar hun bevrijding door een annexatie van het Sudetenland. In 1938 kreeg het daar internationale toestemming voor in het Verdrag van München.

  • Tweede Wereldoorlog

    Tweede Wereldoorlog

    Tsjechië had zwaar te lijden onder de Duitse bezetting. Dorpen als Lidice werden uitgemoord na het plegen van verzet. Van de 40.000 joden in Praag, de meeste Duits, kwamen er 36.000 om in Auschwitz. Op 5 mei 1945 brak er in Praag nog een opstand uit tegen de Duitse bezetter, waarna op 9 mei de Sovjets Praag bevrijdden.

  • Inlijving Oostblok

    Inlijving Oostblok

    Na de Tweede Wereldoorlog werd de Tsjecho-Slowaakse staat hersteld, al werd (onder dwang) een gedeelte van het vooroorlogse grondgebied, Roethenië, overgedragen aan de Sovjet-Unie. Sinds juli 1945 nam de invloed van de communisten vooral in het Tsjechische gebied toe. In 1948 vond een communistische staatsgreep plaats en werd het land een communistische dictatuur, met Klement Gottwald als leider. 

  • Praagse lente

    Praagse lente

    In 1968 kwam de hervormingsgezinde (Slowaakse) partijleider Alexander Dubcek aan de macht. Er brak toen een periode van liberalisering aan die de Praagse Lente zou gaan heten met het streven naar democratie en respect voor de mensenrechten. Op 21 augustus 1968 vielen de landen van het Warschaupact Tsjecho-Slowakije binnen en maakten een einde aan de ontluikende democratie.

  • Fluwelen Revolutie

    Fluwelen Revolutie

    In de nasleep van de val van de Berlijnse Muur, begon in Tsjecho-Slowakije de Fluwelen Revolutie. Massale stakingen en demonstraties vonden plaats. De oppositie verenigde zich in het ‘Burgerforum’. In november 1989 trad het Politburo af en werd de bepaling over de leidende rol van de communistische partij uit de grondwet geschrapt. Het Burgerforum eiste het aftreden van president Husak richtte een nieuwe regering op met schrijver Václav Havel als president.

  • Opsplitsing Tsjecho-Slowakije

    Opsplitsing Tsjecho-Slowakije

    In de loop van 1992 besloten de leiders van het Tsjechische en Slowaakse deel van de republiek dat de meningsverschillen tussen de twee landen, met name op het gebied van post-communistische economische ontwikkeling, te groot waren. Per 1 januari 1993 werd de republiek gesplitst in Tsjechië en Slowakije.

  • Hervormingen en NAVO-lidmaatschap

    Hervormingen en NAVO-lidmaatschap

    Snelle economische hervormingen vonden plaats gericht op de liberalisering van het marktsysteem en de groei van het toerisme. Tsjechië zocht aansluiting bij het westen: het werd nog in 1993 lid van de Verenigde Naties, in 1995 van de OESO, in 1999 van de NAVO.

  • Lid Europese Unie

    Lid Europese Unie

    In 2004 werd Tsjechië lid van de Europese Unie en op 21 december 2007 deel van de Schengenzone. Het is onduidelijk wanneer men de euro zal invoeren. Het Verdrag van Lissabon wil Tsjechië alleen tekenen als bepaalde algemene mensenrechten-paragrafen, die consequenties kunnen hebben voor bezit claims van verdreven Sudeten-Duitsers, buiten werking gesteld worden.

Laatste blog berichten over Tsjechië

Train Station 4803180 1920 (1)

5 nachttreinen die op jouw lijstje moeten staan!

Reizen met de trein kent veel voordelen. Je bent flexibel, je arriveert  direct in het hart van je bestemming en treinen zijn natuurlijk een milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig of...
Sarajevo Hotel Holiday (resized)

De vijf vetste socialistische hotels waar je geslapen moet hebben

Eén van onze favoriete bezigheden bij Eastpackers, is zoeken naar bijzondere hotels. Wat dat betreft kunnen we in Oost-Europa ons geluk niet op. Het stikt hier van de interessante accommodaties...

Op reis naar Tsjechië

Byom

The Other Europe: Factories & Frontlines – 25 okt | 3 nov 2024

Beleef de hele twintigste eeuw tijdens een unieke historische rondreis door het hart van Europa: regio van staal en kolen, democratie en socialisme, en de fabrieken en frontlinies die onze geschiedenis vormen.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen