5 nachttreinen die op jouw lijstje moeten staan!

Reizen met de trein kent veel voordelen. Je bent flexibel, je arriveert  direct in het hart van je bestemming en treinen zijn natuurlijk een milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig of de auto. Een bijkomend voordeel is dat je twee vliegen in één klap kunt slaan door een ticket voor de nachttrein te boeken. Je ticket bezorgt je zowel vervoer als een plek om te slapen. En het beste nieuws: de mooiste, goedkoopste nachttrein trajecten van Europa vind je in het oosten. Er komen na karige jaren ook steeds meer routes bij! In deze blog presenteren wij 5 nachttreinen die je absoluut niet mag missen. 

EuroNight Ister

De EuroNight Ister vertrekt dagelijks om 19:10 uit Boedapest en zet je om 12:00 af op het station van Boekarest. Het grootste gedeelte van de reis gaat dwars door het beboste hart van Roemenië. Mocht je genoeg tijd hebben, vergeet dan niet een om korte stop in te plannen in Brasov of Sinaia. Deze haltes zijn goede uitvalsbases voor het bezoeken van kastelen in de omgeving (het Dracula kasteel van Bran is het bekendst) of om de geweldige bergen van het Bucegi gebergte te bedwingen.. Vanuit Brasov is het nog maar 3 uur reizen naar Boekarest. Voor €30 heb je al een zitplaats geregeld tussen Boedapest en Boekarest. Een ligplaats is tijdens de lange reis geen overbodige luxe. Met €20 heb je een fijne rustplaats om de nacht door te brengen. Tickets kun je last-minute op het station kopen, via de website van de Hongaarse Spoorwegen of, als je een Interrail ticket hebt, via de website van interrail

ÖBB Nightjet

Met de Nightjet van de Oostenrijkse Spoorwegen doorkruis je op hoge snelheid drie landen. De trein vertrekt ‘s middags om 15:51 uit Bratislava, de stad aan de Donau. Via het bergachtige Oostenrijk en Slovenië kom je om 9:53 aan in het zonnige Split. De nachttrein rijdt pas sinds juni 2021. Deze reis is uitermate populair onder toeristen die een bezoek aan Slowakije en Oostenrijk willen combineren met een ontspannen strandvakantie aan de Kroatische kust. Voor €30 heb je al een zitplek gereserveerd, terwijl je voor een slaapplek tussen de €50 en €70 betaalt. Meer informatie is te vinden op de website de Oostenrijkse Spoorwegen. Let wel op: de trein rijdt alleen in de zomermaanden tussen 3 juni en 23 september. 

EuroNight

Deze nachttrein verbindt twee van Europa’s grootste party-steden. De nachttrein van Praag naar Krakow glijdt langzaam noordwaarts van het Tsjechische naar het Poolse uitgaansleven. De directe verbinding vertrekt om 22:05 uit Praag en komt ‘s ochtends vroeg rond 6:00 aan in Krakow. Maak gebruik van de situatie: wandel na een ontbijtje over de pleinen van de voormalige koninklijke hoofdstad en geniet in de vroege morgen in alle rust van de prachtige architectuur. Kaartjes voor deze trip zijn vanaf €30 makkelijk te boeken via de website van de Tsjechische Spoorwegen.

Montenegro Express

De Montenegro Express brengt je in 11 uur van de Servische heuvels naar de ruige bergen van Montenegro. Dit is één van de mooiste treinreizen van ons continent. De route van Belgrado naar Bar neem je vooral voor de geschiedenis en schoonheid, niet voor snelheid of comfort. De 435 bruggen en 254 tunnels zijn een indrukwekkend staaltje engineering. Het is aan te raden om de trein in de richting Belgrado – Bar te nemen. Dan geniet je van het mooiste landschap zodra je wakker wordt, met name het laatste deel van de reis, van Podgorica naar Bar, is het spectaculairste uitzicht te zien. Tickets plus een slaapplek liggen net onder de €30. Helaas zijn de tickets alleen op het station te koop en niet via de websites van de Servische en Montenegrijnse Spoorwegen.

The European Sleeper

Ook in Nederland maakt de nachttrein een comeback. Eind 2021 maakte het private project van European Sleeper de dienstregeling vanuit Nederland naar Praag bekend. De route begint in Brussel, maar maakt ‘s avonds nog een stop in Rotterdam en Amsterdam voordat de reis zich vervolgt richting Berlijn en Praag. Op dit moment kun je helaas nog geen tickets kopen, maar een ticket moet gemiddeld €65 gaan kosten. De initiatiefnemer van European Sleeper heeft aangegeven dat vanaf 2023 elk jaar een nieuwe nachttrein wordt geïntroduceerd. Te beginnen met een verbinding naar Warschau. Houd daarom het nieuws rondom de Nederlandse nachttreinen goed in de gaten!