De vijf vetste socialistische hotels waar je geslapen moet hebben

Eén van onze favoriete bezigheden bij Eastpackers, is zoeken naar bijzondere hotels. Wat dat betreft kunnen we in Oost-Europa ons geluk niet op. Het stikt hier van de interessante accommodaties waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Imposante brutalistische bouwwerken, een interieur dat voelt als een tijdscapsule en kamers die – als je geluk hebt – zijn uitgerust met Minsk-minibar (model 10 wel te verstaan). Kortom, hotels waar je je even terug waant in de periode van vóór de val van de Berlijnse Muur. In dit blog presenteren we vijf accommodaties in het voormalig Oostblok die absoluut een bezoekje waard zijn.

     1. Hotel Salute – Kiev

We beginnen in de hoofdstad van Oekraïne. Hier vind je een werkelijk waar prachtig staaltje brutalistische bouwkunst. Het ontwerp is tot stand gekomen als compromis tussen architecten en lokale partijbonzen. Oorspronkelijk moest op deze plek een torenhoge wolkenkrabber verrijzen, maar door onenigheid met het communistisch leiderschap, leek het plan te worden afgeschoten. 

Gelukkig drukten de architecten door. Ondanks dat het complex in hoogte werd gehalveerd, begon men in 1982 met de bouw. Twee jaar later werd het geheel opgeleverd. De ontwerpwijziging had echter als gevolg dat het aantal kamers sterk moest worden teruggebracht, waardoor het hotel sinds de oplevering nauwelijks rendabel is. 

Vandaag de dag voelt het hotel als een portaal naar lang vervlogen tijden – een tijd waarin Kiev de derde stad was van een socialistische wereldrijk dat zich uitstrekte tot aan de Grote Oceaan. Hotel Salute is het toonbeeld van een kitscherig soort luxe, dat jarenlang alleen was voorbehouden aan apparatsjiks. Alhoewel het complex anno 2021 flink aan comfort heeft ingeleverd, kun jij ook een nachtje slapen in dit modernistische gevaarte. Je boekt al een kamer vanaf €70, of beter nog: boek onze Soviet Ghosts-reis in april 2022 voor een nachtje in deze parel.

     2. Hotel International – Praag

Dit enorme hotel in Praag heeft wel wat weg van de beroemde ‘Zeven Zusters’ in Moskou. Deze reeks gebouwen gelden als schoolvoorbeeld van de stalinistische bouwstijl. In tegenstelling tot latere Sovjet-architectuur, laten de ‘zeven suikertaarten’, zoals ze ook wel genoemd worden in Rusland, namelijk veel ruimte voor ornamentiek.

Het sierlijke Hotel International is een verre achterneef van Stalin’s torens in Moskou. Het complex is opgeleverd in 1956, enkele jaren na het overlijden van de besnorde dictator van de Sovjet-Unie. De inmiddels groen geverfde ster op de top van het gebouw doet nog steeds denken aan dit socialistische verleden. 

Wie binnenstapt gaat even terug naar de periode dat Tsjechië (toen nog als Tsjecho-Slowakije) werd bestuurd als satellietstaat van het Kremlin. Marmer, tapijten en luxe conferentiezalen geven het geheel een statige indruk. Maar vergis je niet: je boekt al een kamer voor een schamele €40. 

     3. Hotel Cosmos – Chisinau

Chisinau staat bekend als één van de lelijkste hoofdsteden van Europa. Wat ons betreft is dit volledig onterecht. Toegegeven, de hoofdstad van Moldavië is geen Boedapest of Praag. Maar wie met een Eastpackers-bril door de straten loopt, ziet het potentieel van Chisinau als bestemming voor liefhebbers van socialistische architectuur.

Hotel Cosmos is één van de vele modernistische pareltjes in de stad – een betonnen monster opgetrokken in 1983. Het hotel werd gebouwd op een strategische locatie: dichtbij het treinstation, busstation en op iets meer dan tien kilometer van de internationale luchthaven van Chisinau. Het mag dan ook geen verrassing heten dat het complex vaak ramvol zat.

Hoe anders is dit nu. Na de val van de Sovjet-Unie stortte Moldavië in een diepe economische crisis, brak een kortstondige burgeroorlog uit en bleven de toeristen weg. Hotel Cosmos kon het niet langer opbrengen op volle capaciteit te draaien, waardoor delen van het gebouw nu verlaten zijn. Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel. Mede dankzij low-cost carriers is Chisinau steeds beter bereikbaar – ook vanuit Nederland. 

Ondanks wat achterstallig onderhoud, is het nog steeds mogelijk te overnachten bij Hotel Cosmos. Een kamer boek je hier

     4. Hotel Sovjetski – Moskou

Dit beroemde hotel in Moskou kent een bijzonder verhaal. Het werd gebouwd vlak na de Tweede Wereldoorlog op persoonlijk bevel van Jozef Stalin, van wie vandaag de dag nog steeds een schilderij in het hotel hangt. Vóór de bouw van het hotel stond op deze plekr een restaurant met de naam Yar. Onder andere Maxim Gorky, Anton Tsjechov en Raspoetin waren graag geziene gasten hier. 

Na de Oktoberrevolutie werd het restaurant gesloten. Pas in 1952, bij de opening van het hotel, konden opnieuw eetgasten worden ontvangen. In de eerste plaats was Hotel Sovjetski gericht op de ontvangst van buitenlandse delegaties. Al snel werd het gebouw een belangrijke ontmoetingsplaats voor topdiplomaten en accommodatie voor internationale beroemdheden, waaronder Margaret Thatcher, Mick Jagger en Chuck Norris. 

Vasili Stalin, zoon van Jozef, woonde jarenlang in het hotel. Na de zelfmoord van moeder Nadezhda verbrak Stalin senior elk contact met zijn kinderen en kwam de opvoeding van Vasili grotendeels op het bord van zijn persoonsbeveiligers. Vasili raakte aan de drank en overleed enkele jaren na zijn vader aan alcoholisme. Als je diep in de buidel tast is het zelfs mogelijk een nacht door te brengen in zijn appartement, nummer 301. 

De beroemde Britse vlogger Bald and Bankrupt deed al eens een ronde door het hotel:

     5. Hotel Holiday – Sarajevo

Het Hotel Holiday, toen nog het Holiday Inn, werd geopend voor de Olympische Winterspelen van 1984. Dit knalgele gebouw staat midden in het centrum van Sarajevo en wordt vaak vergeleken met een Lego-blokje. Het exterieur leidde dan ook tot een bak kritiek, maar verstomde al snel door het succes van de spelen. 

Enkele jaren later haalde het Holiday Inn opnieuw het nieuws, tijdens het uiteenvallen van socialistisch Joegoslavië. Gedurende het hierop volgende Beleg van Sarajevo fungeerde het hotel als uitvalsbasis van vele journalisten, en werd zelf ook vaak bestookt en beschoten. Aan het eind van het conflict zat er bijna geen raam meer in het gebouw. Na de oorlog opende het hotel, na een fikse renovatie, de deuren weer voor ‘normale’ gasten. 

Wil je meer weten over het (oorlogs)verleden van Sarajevo? Of zelf eens een kijkje nemen in Hotel Holiday? Ga dan mee met onze skitrip naar Bosnië en Herzegovina! Tijdens deze actieve minibreak doen we de geest van ‘84 herleven met een uitgebreid bezoek aan de Olympische skigebieden, net buiten Sarajevo. Er zijn nog een paar plekken vrij, dus wees er snel bij! Aanmelden kan hier