Litouwen
Verstilde meren, eindeloze bossen én culinaire hoogstandjes
Het grootste Baltische land heeft een jonge, creatieve voorhoede en betovert met
Europa's hoogste stuifduinen, meren en bossen.
Baltische stranden
Bereid je voor op een onverwachte strandvakantie in de voormalige Soviet-Unie! De Koerse Schoorwal is een unieke landtong aan de Baltische Zee waar je fijn kan fietsen, wandelen en uitrusten. Het mooiste vissersstadje aan deze kustlijn is Nida, tegelijkertijd ook de duurste en meest bezochte kustplaats van het land. Nida ligt vlak aan de grens met de Russische enclave Kaliningrad (waar voor de Tweede Wereldoorlog het Pruisische Königsberg lag). In het dorpje Juodkrantė op de Koerse Schoorwal ligt Raganu Kalnas, de "heksenheuvel", een bos met meer dan honderd houten beelden die Litouwse volkslegenden uitbeelden.
Het verrassende Vilnius
Vilnius is misschien wel de grootste verrassing van Oost-Europa. De stad is nog onbekend bij het massatoerisme, waardoor je ongestoord van het heerlijke eten, goedkope bier en de prachtige architectuur kunt genieten. De stad wordt gekenmerkt door de Neris. Deze rivier is 510 kilometer lang, en loopt door Wit-Rusland en Litouwen. In de buurt van de rivier staan verschillende historische hotspots zoals de St. Peter en Paul kerk, het Gediminas kasteel, Raduškevičiai-paleis, Lithuanian National Opera and Ballet Theater en de Apostle Philip en Jacob’s kerk. Ook voor het nachtleven zit je in Vilnius goed, van romantische barretjes tot de grootste techno-party's; het gebeurt hier allemaal!
Folklore en traditie
Veel landen hebben bijzondere tradities, maar het Litouwse carnaval mag je echt niet missen! Dit feest, Užgavėnės, is een combinatie van de katholieke cultuur, gemixt met de overblijfselen van lang vervlogen heidense tradities. Tijdens het carnaval, dat vlak voor Pasen wordt gevierd, eet iedereen ontzettend veel pannenkoeken, draagt men eng uitziende houten maskers en wordt een pop van stro, de zogenaamde Moré, verbrand om de winter weg te jagen. Litouwen staat ook bekend om haar prachtige volksmuziek en -dans. De traditionele meerstemmige zang, sutartinės, staat op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed.
De Litouwse barok
In de 17e en 18e eeuw hoopte de Litouwse adel zich van een plek in de hemel te verzekeren door de kerk gul te sponsoren. Dit leidde tot een enorme investeringen in rijkelijk versierde kerken. Nergens is dit zo zichtbaar als in de hoofdstad Vilnius. Er wordt gezegd dat er in het centrum van Vilnius geen plek is van waaruit je geen kerktoren kan zien. De barokke school die ontstond wordt de Vilnius barok genoemd. Voorbeelden van prachtige barokke gebouwen in Vilnius zijn de Petrus en Pauluskerk , de Sint-Theresiakerk en het Sint Basilklooster. De stad is dan ook niet voor niets de grootste barokke stad van Europa ten noorden van de Alpen.
Info
-
Officiële naam: Republiek Litouwen
-
Regeringsvorm: Semi-presidentiële republiek met meerpartijenstelsel
-
Inwoneraantal: 2,79 miljoen
-
Oppervlakte: 65.300 km²
-
Hoofdstad: Vilnius
-
Officiële taal: Litouws
-
Valuta: Euro
-
Grootste religie: Katholieke kerk (77,2%)
-
Nationale feestdag: 6 juli (Staatsdag)