Roemenië

Roemenië, magisch en mysterieus

Laat je verrassen door verbluffende berglandschappen, prachtige Middeleeuwse kloosters, bijzondere Sovjet-architectuur en bruisende steden. Roemenië is veelzijdig en heeft voor ieder wat wils.

Evening 1797938 1280

Klein Parijs tot Klein Pyongyang

In Boekarest adem je nog overal restanten van het communistische verleden. Vooral tijdens de jaren ‘80 zuchtte Roemenië onder het regime van Nicolae Ceaușescu, dat wordt gekenmerkt door de drie f’s: frig, foame, frică - koude, honger, angst. Gedreven door toenemende grootheidswaanzin stortte Ceaușescu zich op een groot aantal bouwprojecten. Het imposante ‘Paleis van het Volk’, het grootste gebouw van Europa, is daar het bekendste voorbeeld van. Toch vind je in Boekarest ook sporen van het pre-communistische tijdperk. Bijvoorbeeld de Stavropoleos kerk, welke in zijn geheel moest worden verplaatst om de sloophamer van Ceaușescu te ontlopen. De historische binnenstad heeft de afgelopen jaren een revival gekregen en wordt veelbelovend het ‘klein Parijs’ genoemd. Het is nu uitgegroeid tot hippe wijk en is een populair uitgaansgebied.

Veelzijdig Transsylvanië

Vergeet Dracula, want Transsylvanië heeft zoveel meer te bieden! Het Retezat National Park is een waar hikersparadijs in de zuidelijke Karpaten, met hoge bergtoppen en prachtige gletsjermeren. In het Piatra Crailuliu National Park heb je zelfs nog kans om wolven, beren en herten in het wild te spotten. Maar de regio staat ook bekend om haar indrukwekkende kastelen en kleurrijke Middeleeuwse stadjes. Must visits zijn Sighișoara en Brașov. Deze stadjes zijn in de 12e en 13e eeuw gevestigd door de Saksen die in het gebied woonden. In de kleine straatjes heb je het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan. Op zoek naar een sprookjesachtig kasteel? Sla dan het Corvin kasteel in Hunedoara zeker niet over. Maar ook in Transsylvanië liet de communistische dictator Ceaușescu zijn sporen achter door in 1970 opdracht te geven tot de aanleg van de Transfagarasan Road. Het resultaat: een fantastische bergpas met na elke haarspeldbocht een adembenemend uitzicht. Geen wonder dat de weg op menig bucketlist staat…

Transfagarasan Road (1)
Voronet Klooster (1)

Middeleeuwse kloosters in Boekovina

Roemenië is één van de weinige landen in Europa waar het kloosterleven nog rijkelijk floreert. De oudste kloosters dateren uit de 15e en 16e eeuw, waarvan de mooiste te vinden zijn in de noordelijk gelegen regio Boekovina. In deze periode werd Moldavië bedreigd door binnenvallende Ottomanen; de kloosters deden met sterke verdedigingsmuren dienst als bolwerken van de orthodoxe godsdienst. Bijzonder zijn de fresco’s op de buitenmuren. Bijbelse verhalen worden kleurrijk uitgebeeld, zodat ook de ongeletterde kerkganger ze beter kon begrijpen. Bezoek zeker het Voronețklooster, ook wel de Sixtijnse kapel van het Oosten genoemd, of het klooster van Moldoviţa, waarvan de versterkte muren en toren nog bewaard zijn gebleven.

Stad met rebels karakter

In het westen van Roemenië ligt Timișoara, een stad met een rebels karakter. Het is de plek waar in 1989 de Roemeense Revolutie uitbrak. Wat begon met een lokaal protest, groeide binnen slechts zes dagen uit tot de omverwerping van het communistische regime. Dit eigen karakter van de stad zie je in veel dingen terug, zoals de specifieke Art Nouveau bouwstijl die bekend staat als secessionistische architectuur. Maar Timișoara blijft niet hangen in het verleden. De stad is jong en hip en dat merk je aan alles: trendy koffiebarretjes tot indrukwekkende streetart. Er is altijd wat te doen, van lokale muziek op elke straathoek tot grote festivals. Eén ding is zeker: in Timișoara hoef je je niet te vervelen en het is dé uitgelezen plek voor een citytrip buiten de gebaande paden.

Timisoara (1)

Info

  • Officiële naam: Republiek Roemenië

  • Regeringsvorm: Presidentiële republiek met meerpartijenstelsel

  • Inwoneraantal: 21,5 miljoen

  • Oppervlakte: 238.391 km2

  • Hoofdstad: Boekarest

  • Officiële taal: Roemeens

  • Valuta: Leu

  • Grootste religie: Roemeens-orthodox 87%

  • Nationale feestdag: 1 december

Preloader
  • Dacische Rijk

    Dacische Rijk
    Koning Boerebista verenigde de verschillende volken die in het gebied waar nu Roemenië ligt woonden, in één machtig rijk: Dacië. Dacië was zo sterk dat het een bedreiging vormde voor het Romeinse Rijk. Daarom voerde de Romeinse keizer Trajanus in het begin van 100 na Chr. verschillende oorlogen tegen de Daciërs. In 106 na Chr. werd Dacië definitief verslagen en werd het een Romeinse provincie, tot 275 na Chr.
  • Grote migraties

    Grote migraties

    Het gebied werd vanaf de vierde tot de tiende eeuw overspoeld door migrerende volkeren, zoals de Goten, Hunnen, Avaren, Slaven en Bulgaren. In het jaar 895 vielen de Hongaren de regio die nu Transsylvanië heet binnen, en richtten er hun koninkrijk op. De etnisch Hongaarse Szeklers werden aangesteld om hier de grens te bewaken tegen vijandige invallen. In de twaalfde en dertiende eeuw vestigden ook de Saksen van Duitse en Vlaamse oorsprong zich in Transsylvanië.

  • Inlijving Ottomaanse rijk

    Inlijving Ottomaanse rijk

    Halverwege de veertiende eeuw waren er drie vorstendommen in Roemenië gevormd: Transsylvanië, Walachije en Moldavië. De Ottomanen wisten echter in 1453 Constantinopel in te nemen, waarop ze grote delen van Zuidoost-Europa wisten te veroveren. De Roemeense adel verzette zich hevig tegen de Ottomanen en brachten ze verschillende nederlagen toe. Toch konden ze niet voorkomen dat de vorstendommen vazalstaten werden van het Ottomaanse rijk.

  • Michaël de Dappere

    Michaël de Dappere

    Michaël de Dappere, vorst van Walachije, wist onder zijn gezag de drie vorstendommen, Walachije, Moldavië en Transsylvanië, voor de eerste keer te verenigen. De vereniging duurde echter maar een jaar. Toch wordt Michaël de Dappere door deze gebeurtenis gezien als één van de belangrijkste helden uit de Roemeense geschiedenis.

  • Klein Roemenië

    Klein Roemenië

    De Ottomaanse invloed brokkelde in de 19e eeuw af, waardoor Walachije en Moldavië de onafhankelijkheid konden uitroepen in 1859. Ze kozen dezelfde vorst, Alexander Johan Cuza. Hierdoor werden de twee vorstendommen in 1862 formeel verenigd tot Klein Roemenië, met als hoofdstad Boekarest. Transsylvanië was nog steeds onderdeel van het koninkrijk Hongarije en zou pas na de Eerste Wereldoorlog bij Roemenië gaan horen.

  • Russisch-Turkse oorlog

    Russisch-Turkse oorlog

    Tijdens de Russisch-Turkse oorlog in 1877-1878 vocht Roemenië aan de Russische zijde. In de Roemeense geschiedschrijving wordt de oorlog ook wel de Roemeense Onafhankelijkheidsoorlog genoemd, omdat na de oorlog het Vorstendom Roemenië  onafhankelijkheid werd van het Ottomaanse Rijk. Ook werd vanaf 1878 Roemenië eindelijk officieel erkend door Europese grootmachten.

  • Koninkrijk Roemenië

    Koninkrijk Roemenië

    In 1881 werd het vorstendom Roemenië opgeheven en kwam er een nieuw koninkrijk voor in de plaats; de vorst Carol I werd gekroond tot koning van Roemenië. Het was een periode van stabiliteit en vooruitgang, maar onder de boerenbevolking heerste vaak grote armoede. Tijdens de Tweede Balkanoorlog in 1913 verwierf Roemenië een aantal Bulgaarse districten met de Vrede van Boekarest, die echter aan het begin van de Tweede Wereldoorlog weer Bulgaars werden.

  • Roemenië tijdens de Eerste Wereldoorlog

    Roemenië tijdens de Eerste Wereldoorlog

    In de eerste twee jaren van de Eerste Wereldoorlog bleef Roemenië neutraal. In 1916 sloot Roemenië zich echter aan bij de geallieerden. Men hoopte hiermee Transsylvanië en Boekovina terug te winnen van Oostenrijk-Hongarije. Een groot deel van het land werd bezet door de Centralen. Na de oorlog verwierf Roemenië toch een groot aantal gebieden: Transsylvanië, de Banaat van Hongarije, Boekovina, en Bessarabië. Het grondgebied verdubbelde en heette vanaf toen Groot-Roemenië.

  • Interbellum

    Interbellum

    Het interbellum kenmerkte zich in Roemenië als een tijd van economische vooruitgang door een snelle industrialisatie. Landbouwhervormingen zorgden ervoor dat veel landbouwgrond overging van grootgrondbezitters naar kleine boeren. In de jaren dertig had echter ook de Roemeense economie veel te lijden onder de wereldwijde economische crisis.

  • Dictatuur onder koning Carol II

    Dictatuur onder koning Carol II

    De opkomst van dictatoriale regimes elders in Europa liet zijn sporen in Roemenië na. Koning Carol II stelde in 1938 een koninklijke dictatuur in en verbood alle politieke partijen. Pas circa vijftig jaar later zou de parlementaire democratie in ere worden hersteld.

  • Ion Antonescu grijpt de macht

    Ion Antonescu grijpt de macht

    Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bleef Roemenië aanvankelijk neutraal. Door het Molotov-Ribbentroppact verloor het land echter grote gebieden, en koning Carol II besloot in paniek af te treden. Zijn 19-jarige zoon Michaël werd in naam de nieuwe koning, maar het was generaal Ion Antonescu die de macht greep en ging regeren als dictator.

  • Tweede Wereldoorlog

    Tweede Wereldoorlog

    Onder Antonescu sloot Roemenië zich aan bij nazi-Duitsland om zo de verloren gebieden terug te winnen. Het regime van Antonescu speelde daarbij een rol in de Holocaust: in samenwerking met de Ijzeren Garde werden honderdduizenden Joden en Roma onderdrukt en vermoord. In 1944 wist Koning Michaël de macht te grijpen en beëindigde de dictatuur, maar Roemenië werd na de oorlog niet tot mede-overwinnaar uitgeroepen.

  • Volksrepubliek Roemenië

    Volksrepubliek Roemenië

    De communisten hadden de macht overgenomen en alle democratische partijen werden verboden. Op 30 december 1947 werd koning Michaël gedwongen om af te treden en op diezelfde dag werd de Volksrepubliek Roemenië uitgeroepen. Door het communistische bewind raakte Roemenië volkomen geïsoleerd van het westen. Tot 1958 stond Roemenië onder direct militair economisch bestuur van de Sovjet-Unie.

  • Socialistische Republiek Roemenië

    Socialistische Republiek Roemenië

    In 1965 overleed partijleider Gheorghiu-Dej en werd hij opgevolgd door Nicolae Ceausescu. Er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin Roemenië werd uitgeroepen tot een socialistische republiek, om op deze manier zelfstandiger van de Sovjet-Unie te opereren. Ceausescu’s populariteit groeide bij de westerse mogendheden.

  • Ceausescu’s Duivelsrijk

    Ceausescu’s Duivelsrijk

    Ceausescu’s regering staat ook wel bekend onder de drie f’s: Frica, Foame, Frig – angst, honger, kou. Economisch gezien stortte het land in, nadat Ceasusescu besloot de staatsschulden versneld af te lossen. Ook voerde hij via de massamedia een persoonsverheerlijking naar Noord-Koreaans voorbeeld op, en verloor hij populariteit door megalomane bouwprojecten zoals het presidentiële paleis in Boekarest.

  • Roemeense Revolutie

    Roemeense Revolutie

    Door de onderdrukking van Ceaușescu volgde er een volksopstand in december 1989, begonnen in Timișoara. Ceaușescu werd afgezet en samen met zijn vrouw Elena na een kort schijnproces op een binnenplaats in Târgoviște geëxecuteerd. Ion Iliescu werd direct daarna tot ‘redder van Roemenië’ en later tot president gekozen.

  • Na de revolutie

    Na de revolutie

    Na de Revolutie kwam ex-communist Ion Iliescu aan de macht. Veel Roemenen verlieten het land omdat ze geen geloof in hun nieuwe leider hadden. In 1996 werd centrumrechtse populist Emil Ion Constantinescu president, die beloofde de corruptie in het land aan te pakken. Ook onder zijn leiderschap veranderde er echter weinig.

  • Toetreding tot EU

    Toetreding tot EU

    In Roemenië heeft vooral de corruptie voor jaren vertraging gezorgd voordat het land lid kon worden van de EU. In 2007 gebeurde dit eindelijk wel, waarbij de EU scherpe eisen stelde, met name op het terrein van de corruptiebestrijding. In 2007 was er veel ten goede veranderd in Roemenië, maar het land bleef één van de armste EU-lidstaten met grote uitdagingen in het openbaar bestuur, onderwijs en de gezondheidszorg.

  • Protesten

    Protesten

    In 2017 vonden de grootste protesten in het land plaats, na de Roemeense Revolutie in 1989. De protesten waren gericht tegen de sociaaldemocratische regering van Sorin Grindeanu die na de parlementsverkiezingen van 2016 aan de macht kwam. Aanleiding tot de protesten was een noodwet van deze regering, die honderden politici en andere hooggeplaatsten dreigde te beschermen tegen vervolging voor corruptie.

Laatste blogs over Roemenië

The,Transfaragasan,Road,In,The,Carpathian,Of,Romania

Dit zijn de mooiste wegen van de Balkan

De Balkan staat bekend om haar schitterende natuur, met woeste en ongerepte bergen, eeuwenoude bossen en kronkelende rivieren. Met Eastpackers verkennen we deze zomer per auto, boot en trein enkele...
Train Station 4803180 1920 (1)

5 nachttreinen die op jouw lijstje moeten staan!

Reizen met de trein kent veel voordelen. Je bent flexibel, je arriveert  direct in het hart van je bestemming en treinen zijn natuurlijk een milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig of...

Op reis naar Roemenië

Shipka

Best of Balkan – Roemenië en Bulgarije – 26 jul | 11 aug 2024

Het beste van de Balkan tijdens deze Eastpackers rondreis naar Roemenië en Bulgarije: ruige natuur, prachtige steden en fascinerende geschiedenis.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen