KOSOVO

Een nieuw land met de jongste bevolking van Europa

Kosovo ligt in het hart van de gastvrije Balkan, overal zul je met open armen ontvangen worden!

Kosovo Nationale Bibliotheek

De hoofdstad Pristina

Pristina is een must-see voor de liefhebber van socialistsiche architectuur. De stad kent de gezelligheid van een dorp maar Pristina is tegelijkertijd het politieke centrum, de culturele hotspot en de grootste studentenstad. Vlak buiten Pristina bevindt zich de Servische enclave Gracanica. Het middeleeuwse klooster van Gracanica is één van de UNESCO-beschermde Servische monumenten in Kosovo.

Prizren: de parel van Kosovo

Prizren is de mooiste historische stad van Kosovo. Een klim naar het fort wordt beloond met prachtig uitzicht over de stad. In Prizren vindt je verschillende bruggen en moskees die uit de tijd van het Ottomaanse rijk stammen. Ook staan er nog een paar Servische orthodoxe kerken. Voor de lunch of diner kun je terecht bij één van de vele restaurants aan de rivier voor een broodje qevap, gegrilde gehaktworstjes.

Prizren 4479269 1920
Mirusha Waterval Kosovo

Onondekte natuur

Het natuurtoerisme in Kosovo staat nog in de kinderschoenen. Als je mensen tegenkomt zullen dat meestal Kosovaren zijn op een dagje uit. Het bergachtige Kosovo kent veel watervallen en één van de bekenste ligt tussen Prishtina en Prizren in, de Mirusha-watervallen. In de buurt van de noordelijke stad Peja ligt een andere grote waterval Radac, het startpunt van de rivier de Witte Drin. Hier kun je ook een rondleiding krijgen in het grottenstelsel. Iets ten zuiden van Peja ligt het Servische klooster Visoki Decani.

Goed en goedkoop eten

De Kosovaarse keuken lijkt erg op die van haar buurlanden op de Balkan. In restaurants staat veel vlees op de kaart. Daarbij wordt vaak wit brood gegeten of friet, en een simpele salade zoals de shopska: tomaat, komkommer en witte kaas. Ook vindt je overal klassiekers als gevulde paprika's of koolbladeren, de bonensoep pasul of het stoofpotje gulash. Voor 5 euro eet je in Kosovo als een koning!

Voor ontbijt of een tussendoortje kan je terecht bij de vele bakkerijen. Byrek, een soort hartige taart van filodeeg, is verkrijgbaar met verschillende vulligen. Byrek me djathë heeft een witte kaas vulling, byrek me spinaq is gevuld met spinazie en witte kaas en byrek me mish is gevuld met gehakt. Bij byrek drink je ajran of kos, kefir- en yogurtachtige zuiveldranken. Heb je zin in iets zoets? Ga dan voor bakllava, of trileqe: een cake gemaakt met melk en bovenop een karamelsaus.

Stefan Vladimirov Q Moi2xjieU Unsplash Scaled

Info

  • Officiële naam: betwist. De Albaneze meerderheid noemt het land Republiek Kosova. Servië ziet het gebied als autonome provincie Kosovo en Metohija.

  • Regeringsvorm: Republiek, sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 2008

  • Inwoneraantal: 1.854.000

  • Oppervlakte: 10.887 km²

  • Hoofdstad: Prishtina

  • Officiële taal: Albanees, Servisch

  • Valuta: Euro

  • Grootste religie: Islam 95%

  • Nationale feestdag: 17 februari, onafhankelijkheidsdag

Preloader
  • Slag om het Merelveld

    Slag om het Merelveld
    De naam Kosovo komt van het Servische woord voor merel: kos. Op kosovo polje, het Merelveld, werd volgens de overlevering een epische slag gestreden die bezongen wordt in de Servische mythen en legenden. Volgens die verhalen leed op 28 juni 1389 het Servische leger onder leiding van vorst Lazar, waar Lazar en zijn leger heldhaftig ten onder gingen tegen de Ottomaanse overmacht. Het is haast onmogelijk een objectieve geschiedenis van deze middeleeuwse slag te geven, omdat de gebeurtenissen tijdens de Slag om het Merelveld hevig worden betwist tussen historici. Enkele jaren na de slag wisten de Serviërs grote delen van het verloren gebied, waaronder het huidige Kosovo, (tijdelijk) te heroveren.
  • Opstand onder Skanderbeg

    Opstand onder Skanderbeg

    Albanezen zien Gjergj Kastrioti, ook wel bekend onder de naam Skanderbeg, als een nationale held. Skanderberg leidde een heldhaftige opstand tegen de Ottomanen en wist samen met bondgenoot Servië grote delen van de Westelijke Balkan uit handen te houden van Constantinopel. In Prishtina staat een monument waar hij te paard is afgebeeld met zijn karakteristieke helm met horens. In de Albanese hoofdstad Tirana kom je hetzelfde monument tegen op het hoofdplein.

  • Ottomaanse bezetting van Kosovo

    Ottomaanse bezetting van Kosovo

    Skanderbeg en zijn anti-Ottomaanse alliantie konden echter niet voorkomen dat tussen 1455 en 1459 Kosovo werd veroverd door de Ottomanen. Het grootste deel van Kosovo werd onderdeel van de Sanjak van Prizren, één van de vele provincies in het Ottomaanse Rijk. In de eeuwen die hierop volgden, werd de Albanese bevolking in Kosovo bekeerd tot de Islam. De Sanjak van Prizren bestond tot 1877, toen de provincie werd samengevoegd met enkele omliggende sanjaks tot de Provincie Kosovo. Maar door groeiende onvrede onder de lokale Albanese bevolking, behoorden opstanden en burgerlijke ongehoorzaamheid tot de orde van de dag. Dit alles veranderde met de Balkanoorlogen van 1912-1913.

  • Liga van Prizren

    Liga van Prizren

    Na de Russisch-Turkse Oorlog, waarbij de Ottomanen een fikse nederlaag leden, kwamen verschillende Albanese leiders bijeen in Prizren om zich uit te spreken voor een verenigd Albanië onder de Ottomaanse Sultan. Ze vrezen de ambities van hun reeds onafhankelijke Balkan-buren nu het Ottomaanse Rijk verzwakt is. Langzaamaan radicaliseert de groep tot een onafhankelijkheidsbeweging. In de jaren 1880 worden echter alle onlusten de kop ingedrukt door Ottomaanse troepen.

  • Balkanoorlogen

    Balkanoorlogen

    Zoals gezegd was het Ottomaanse Rijk ernstig verzwakt aan het eind van de 19de eeuw. Tegelijkertijd waren verschillende landen op de Balkan onafhankelijk geworden, maar leefden grote aantallen Serviërs, Bulgaren, Grieken en Montenegrijnen nog steeds binnen de grenzen van het Ottomaanse Rijk. De Balkanlanden veroverden grote gebieden op de Turken. De Albaniërs verklaarden zichzelf ook onafhankelijk, maar Griekenland, Servië en Montenegro waren niet van plan deze te erkennen omdat zij aanspraak maakten op grote delen van het Albanese gebied. Tijdens de vredesbesprekingen werd dan ook, met tussenkomst van Great Powers als het Britse Rijk en Frankrijk, besloten tot de creatie van een soeverein Albanië, met uitzondering van Kosovo – dit gebied ging naar Servië.

  • Deportatie en kolonisatie

    Deportatie en kolonisatie

    Om Albanees separatisme de kop in te drukken, besloten de Servische en Montenegrijnse autoriteiten tot een grootscheeps deportatie- en kolonisatieprogramma in het huidige Kosovo. In de jaren 20 en 30 werden duizenden Albanese Kosovaren gedeporteerd naar Albanië en Turkije. De Serviërs waren van mening dat Kosovo een integraal onderdeel waren van middeleeuws Servië, verwijzend naar de Slag om het Merelveld. Tegelijkertijd trokken tienduizenden Servische kolonisten naar Kosovo om hier hun leven op te bouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Italië Albanië en Kosovo bezetten, ontvluchtten veel Serviërs deze gebieden tijdelijk, om vanaf 1945 weer terug te keren. De deportaties gingen, hetzij met de nodige onderbrekingen, door tot in de jaren 90 van de 20ste eeuw en waren een directe aanleiding van de Kosovo-oorlog.

  • Autonome Provincie Kosovo

    Autonome Provincie Kosovo

    Na verschillende grondwetswijzigingen kreeg Kosovo in 1963 de status van autonome provincie binnen het toenmalig socialistische Joegoslavië. Met deze grotere mate van zelfstandigheid werd ook gehoopt eventueel Albanees separatisme in de kiem te smoren. In de jaren 70, na nieuwe hervormingen, kreeg Kosovo zelfs een eigen parlement en grondwet. Ook kreeg Pristina een universiteit en werd de Albanese taal erkend als officiële minderheidstaal. Daarnaast verrees ook een spraakmakende bibliotheek in hoofdstad Pristina. Eind jaren 80, met de opkomst van de Servische president Milosevic, kwam aan al deze autonomie een einde.

  • Kosovo-oorlog

    Kosovo-oorlog

    Tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren 90, roept het zelfverklaarde parlement van Kosovo in 1991 eenzijdig de onafhankelijkheid uit. In de jaren die daarop volgen breken regelmatig schermutselingen uit tussen de overblijfselen van het Joegoslavische leger en het Kosovaars Bevrijdingsleger (KLA). In 1996 mond het conflict uit in een oorlog met duizenden doden als gevolg. De gevechten stoppen pas als de NAVO intervenieert in 1999. Hierop trok het Joegoslavische leger zich terug uit Kosovo, waarna een door de NAVO geleide internationale vredesmacht (KFOR) de regio binnentrok. Het bestuur van Kosovo kwam onder toezicht van de Verenigde Naties.

  • Onafhankelijk Kosovo

    Onafhankelijk Kosovo

    In februari 2008 riep Kosovo (opnieuw) de onafhankelijkheid uit. Zoals gezegd, was dit in feite de tweede onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. De eerste werd uitgeroepen op 7 september 1990, maar werd in die tijd slechts erkend door het buurland Albanië. Zoals verwacht was buurland Servië woedend. Ook Rusland, een Servische bondgenoot, liet weten ontstemd te zijn. Maar ook EU-landen die zelf kampen met separatisme waren bang dat Kosovo een precedent zou scheppen en besloten de onafhankelijkheid niet te erkennen. Dit geldt echter niet voor Nederland en België: zij hebben de Kosovaarse soevereiniteit wél erkend. Het VN-bestuur van Kosovo werd in 2008 ook beëindigd, nadat een nieuwe grondwet was aangenomen. Maar dankzij voortdurende spanningen met Servië blijven lidmaatschap van de VN, EU en NAVO toekomstmuziek.

Laatste blog berichten over Kosovo

Iss 3732 02555 (1)

Kosovo: reis door de geschiedenis van het jongste land van Europa

Kosovo wordt al sinds mensenheugenis bewoond door zowel Albanezen als Serviërs, die naast periodes van vreedzaam samenleven ook veel conflicten hebben gekend. Eastpackers neemt je mee op een reis door...
Prizren

2022 – hét jaar van de Westelijke Balkan

Nog druk op zoek naar mooie reisbestemmingen voor aankomend jaar? Of lijkt het coronavirus (opnieuw) roet in je reisplannen te gooien? Niet getreurd, want ook dichterbij huis zijn er fantastische...

Op reis naar Kosovo

Iss 3732 02555 (1)

Taste of Kosovo – 20 | 24 mrt 2025

Compacte rondreis vol cultuur, natuur én geschiedenis door het jongste land van Europa: de Republiek Kosovo.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen