2022 – hét jaar van de Westelijke Balkan

Nog druk op zoek naar mooie reisbestemmingen voor aankomend jaar? Of lijkt het coronavirus (opnieuw) roet in je reisplannen te gooien? Niet getreurd, want ook dichterbij huis zijn er fantastische plekken te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Westelijke Balkan? 2022 wordt hét jaar van deze bijzondere regio, en wij leggen jou uit waarom. In deze blog presenteren wij van Eastpackers vijf bijzondere plaatsen die je absoluut niet mag missen tijdens je volgende tour door de Westelijke Balkan.

     1. Prizren

Misschien heb je nog nooit gehoord van Prizren, maar deze eeuwenoude Ottomaanse stad is de parel van Kosovo. Het oude centrum wordt gedomineerd door smalle straten met kinderkopjes, moskeeën en een machtig fort dat boven alles uittorent. En ondanks het enorme leed dat zich in deze regio voltrok na het uiteenvallen van Joegoslavië, is grootschalige vernietiging Prizren gelukkig bespaard gebleven.

Ondanks dat Prizren geen echt grote bezienswaardigheden kent, is het een heerlijke stad om cultuur te snuiven en te genieten van de sfeer onder het genot van Turkse koffie op één van de vele terrasjes langs de kabbelende Bistrica-rivier. We raden je aan om zo snel mogelijk naar Kosovo te gaan. Met de komst van een groeiend aantal steeds meer low cost vliegmaatschappijen, zal het niet lang meer duren voordat het land wordt ontdekt door het grote publiek. Daarom nemen we deze zomer een kijkje in Prizren tijdens Grand Tour: Southern Europe. Zin om mee te gaan? Aanmelden kan hier.

     2. Novi Sad

Deze stad ligt slechts honderd kilometer ten noorden van Belgrado, maar wordt zelden bezocht door toeristen. Volgens ons is dit natuurlijk volledig onterecht. Novi Sad wordt ook wel Servisch Athene genoemd vanwege de belangrijke rol die de plaats heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Servische cultuur, toen Belgrado onder Ottomaans bewind stond. Tegenwoordig is Novi Sad, wat letterlijk ‘nieuwe tuin’ betekent, een grote studentenstad en wereldwijd bekend door het EXIT Festival, een zomers muziekfeest dat elk jaar plaatsvind in het monumentale Petrovaradin Fortress.

Maar dit jaar moet de naamsbekendheid van Novi Sad een stuk groter worden, aangezien het in 2022 culturele hoofdstad van Europa is. Hiermee is de stad de eerste Servische stad met deze eretitel, en vinden er gedurende het hele jaar tal van activiteiten en evenementen plaats. Ook wij bij Eastpackers zullen een bezoek brengen aan Novi Sad tijdens Sunny Serbia, heerlijke nazomerreis speciaal voor liefhebbers van fotografie, smulpapen en reizigers die politiek en geschiedenis interessant vinden. En het goede nieuws is dat jij meekan!

     3. Podgorica

De hoofdstad van Podgorica staat bij velen te boek als de lelijkste van Europa. Podgorica is inderdaad weinig charmant. De stad is vooral het terrein van politici en bureaucraten en ook het aanzicht is niet erg florissant: grote betonnen flatgebouwen domineren de skyline en het ontbreekt ook aan bezienswaardigheden. Dit is het eerlijke verhaal. Maar juist om die reden is Podgorica een speelplaats voor iedereen die houdt van reizen buiten de gebaande paden. De Montenegrijnse hoofdstad heeft bijna iets surrealistisch, met haar brede straten, enorme orthodoxe kathedraal en bombastische monumenten, uit de grond gestampt in de tijd dat deze plaats nog Titograd heette.

Dit alles is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat lange tijd Podgorica niet meer was dan een uit de kluiten gewassen dorp. Pas sinds de Tweede Wereldoorlog functioneert de stad als regeringszetel. Hoe het daarvoor moet zijn geweest, wordt nergens zo zichtbaar als in Stara Varoš, de oude Ottomaanse kern. Ook is Podgorica een fantastische uitvalsbasis voor dagtochten naar omliggende ruïnes en natuur. Tijdens de Grand Tour komen wij ook langs intrigerend Podgorica. Reserveer snel een plaatsje en stap in!

     4. Gjirokastër

Gjirokastër is één van de oudste steden van Albanië en ligt in het uiterste zuiden van het land. Het oude centrum van deze plaats staat op de Unesco-werelderfgoedlijst vanwege de schitterende Ottomaanse architectuur die hier te bewonderen is. Maar Gjirokastër kent ook een duister randje: het was de geboorteplaats van de beruchte Albanese dictator Enver Hoxha. Vanwege de ligging dichtbij de Griekse grens, is de stad ook een belangrijk centrum voor Griekse cultuur in de regio.

2022 is de uitgelezen kans om Gjirokastër te bezoeken. Unesco maakt zich grote zorgen om de aanleg van een rondweg in de stad, die het historisch aanzicht ernstig zou kunnen verstoren. Met de bouw is men reeds begonnen, dus breng daarom snel een bezoek aan Gjirokastër voordat het te laat is. Dit kan door deze zomer mee te gaan met onze Grand Tour: Southern Europe.

     5. Sarajevo

Wist je dat Sarajevo ook een fantastische wintersportbestemming is? Deze ooit door oorlog verscheurde hoofdstad van Bosnië was het decor van de Olympische Winterspelen van 1984. In de buurt van Sarajevo liggen uitstekende skigebieden met grote sneeuwzekerheid. Daarnaast is het ook heerlijk opwarmen in de oude bazaarwijk van de stad, onder het genot van een broodje ćevapčići. Breng ook een bezoek aan het Witte Fort voor een schitterend uitzicht over de winterse stad. Geloof ons maar, de gemiddelde ansichtkaart is er niets bij!

Na jaren van renovatie zijn de pistes rondom Sarajevo nu uitgerust met de modernste liften en ski-infrastructuur. Dit maakt Bosnië plotsklaps tot dé wintersportbestemming van de Westelijke Balkan. Dus heb je zin in een sportieve off-the-beaten-path stedentrip, waarin geschiedenis en cultuur wordt afgewisseld met flink wat uurtjes in de sneeuw? Ga dan met ons mee op skitrip naar Sarajevo eind januari! Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in.