Estland
Grillige baaien, bossen, watervallen en meren
Het meest moderne land van de voormalige Sovjet-Unie, met haar prachtige architectuur en ongerepte bossen en moerassen
De noordelijkste Hanzestad
Tallinn stond bekend als Reval totdat Estland na de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk werd. De stad heeft tijdens haar lange geschiedenis onder Deens, Lijflands, Zweeds, Duits, Russisch, Sovjet- en nazi-gezag gestaan. Pas sinds halverwege de achttiende eeuw vormen Esten de grootste etnische groep in de stad. In de middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad tussen Rusland en Scandinavië en legden de Duitse Orde en Denemarken er het christendom op. In 1285 werd Tallinn de noordelijkste Hanzestad. Uit deze tijd dateert de betoverend mooie binnenstad met haar oude stadswallen, kerken, koopmanshuizen en gildegebouwen.
Digitaal en vooruitstrevend
Estland is sinds de val van het communisme in rap tempo één van de meest digitaal geavanceerde landen ter wereld geworden. Het land heeft de beste internetverbinding ter wereld, een gratis landelijk wifi-netwerk en meer start-ups per persoon dan Silicon Valley. Alle Esten hebben een e-identity voor nagenoeg alle overheidsdiensten - van belastingen en verkiezingen tot het boeken van treintickets. Inmiddels promoten de Esten hun e-Democracy en e-Governance op wereldniveau. Estland is ten slotte het eerste land ter wereld met e-Residency, waarmee je een Ests bedrijf kunt beginnen zonder er te wonen.
Eindeloze natuurparken
Bijna een vijfde van Estland is beschermd natuurgebied. Het landschap bestaat vooral uit uitgestrekte bossen, venen en moerassen, evenals talloze meren en eilanden (het grootste eiland, Saaremaa, was voorheen een Sovjet-legerbasis). Nationaal park Lahemaa is het oudste en grootste nationaal park van het land en ligt een uurtje rijden van de hoofdstad, aan de Finse Golf. Het werd in 1971 opgericht als het eerste nationaal park in de Sovjet-Unie. Belangrijk: je mag in Estland bijna overal wildkamperen (behalve in de nationale parken), wat het een perfecte bestemming maakt voor lange wandeltochten!
Russische steden
Ook al heeft Estland één van de snelste transities naar een West-Europees land gemaakt, de Russische invloed is nooit ver weg. De steden Sillamäe en Paldiski zijn hier fantastische voorbeelden van, bomvol stalinistische architectuur. Gedurende het Sovjettijdperk waren deze plaatsen volledig afgesloten van de buitenwereld. De fabriek van Sillamäe produceerde nucleair materiaal voor de kernwarpenindustrie, en Paldiski was de thuisbasis was van een opleidingscentrum voor atoomonderzeeërs. Nu zijn het ware toeristische attracties voor iedereen Sovjet-Unie fan. De overgrote meerderheid van de bevolking is nog steeds Russisch, en de hamer en sikkels sieren er nog steeds de gebouwen. Hier waan je je even in vervlogen tijden, en ervaar je een totaal andere kant van Estland.
Info
-
Officiële naam: Republiek Estland
-
Regeringsvorm: Presidentiële republiekParlementaire republiek met meerpartijenstelsel
-
Inwoneraantal: 1,32 miljoen
-
Oppervlakte: 45.227 km²
-
Hoofdstad: Tallinn
-
Officiële taal: Ests
-
Valuta: Euro
-
Grootste religie: Niet-religieus (54%), christendom (28%)
-
Nationale feestdag: 24 februari (Onafhankelijkheidsdag)
Laatste blogs over Estland
- 1
- 2
- 3
- Volgende »