Estland

Grillige baaien, bossen, watervallen en meren

Het meest moderne land van de voormalige Sovjet-Unie, met haar prachtige architectuur en ongerepte bossen en moerassen

Tallinn Winter Oude Stad

De noordelijkste Hanzestad

Tallinn stond bekend als Reval totdat Estland na de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk werd. De stad heeft tijdens haar lange geschiedenis onder Deens, Lijflands, Zweeds, Duits, Russisch, Sovjet- en nazi-gezag gestaan. Pas sinds halverwege de achttiende eeuw vormen Esten de grootste etnische groep in de stad. In de middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad tussen Rusland en Scandinavië en legden de Duitse Orde en Denemarken er het christendom op. In 1285 werd Tallinn de noordelijkste Hanzestad. Uit deze tijd dateert de betoverend mooie binnenstad met haar oude stadswallen, kerken, koopmanshuizen en gildegebouwen.

Digitaal en vooruitstrevend

Estland is sinds de val van het communisme in rap tempo één van de meest digitaal geavanceerde landen ter wereld geworden. Het land heeft de beste internetverbinding ter wereld, een gratis landelijk wifi-netwerk en meer start-ups per persoon dan Silicon Valley. Alle Esten hebben een e-identity voor nagenoeg alle overheidsdiensten - van belastingen en verkiezingen tot het boeken van treintickets. Inmiddels promoten de Esten hun e-Democracy en e-Governance op wereldniveau. Estland is ten slotte het eerste land ter wereld met e-Residency, waarmee je een Ests bedrijf kunt beginnen zonder er te wonen.

E Estonia Annika Haas
Viru Veen

Eindeloze natuurparken

Bijna een vijfde van Estland is beschermd natuurgebied. Het landschap bestaat vooral uit uitgestrekte bossen, venen en moerassen, evenals talloze meren en eilanden (het grootste eiland, Saaremaa, was voorheen een Sovjet-legerbasis). Nationaal park Lahemaa is het oudste en grootste nationaal park van het land en ligt een uurtje rijden van de hoofdstad, aan de Finse Golf. Het werd in 1971 opgericht als het eerste nationaal park in de Sovjet-Unie. Belangrijk: je mag in Estland bijna overal wildkamperen (behalve in de nationale parken), wat het een perfecte bestemming maakt voor lange wandeltochten!

Russische steden

Ook al heeft Estland één van de snelste transities naar een West-Europees land gemaakt, de Russische invloed is nooit ver weg. De steden Sillamäe en Paldiski zijn hier fantastische voorbeelden van, bomvol stalinistische architectuur. Gedurende het Sovjettijdperk waren deze plaatsen volledig afgesloten van de buitenwereld. De fabriek van Sillamäe produceerde nucleair materiaal voor de kernwarpenindustrie, en Paldiski was de thuisbasis was van een opleidingscentrum voor atoomonderzeeërs. Nu zijn het ware toeristische attracties voor iedereen Sovjet-Unie fan. De overgrote meerderheid van de bevolking is nog steeds Russisch, en de hamer en sikkels sieren er nog steeds de gebouwen. Hier waan je je even in vervlogen tijden, en ervaar je een totaal andere kant van Estland.

Sillamäe

Info

  • Officiële naam: Republiek Estland

  • Regeringsvorm: Presidentiële republiekParlementaire republiek met meerpartijenstelsel

  • Inwoneraantal: 1,32 miljoen

  • Oppervlakte: 45.227 km²

  • Hoofdstad: Tallinn

  • Officiële taal: Ests

  • Valuta: Euro

  • Grootste religie: Niet-religieus (54%), christendom (28%)

  • Nationale feestdag: 24 februari (Onafhankelijkheidsdag)

Preloader
  • Kerstening Estland

    Kerstening Estland
    Na eeuwenlange onsuccesvolle pogingen van Denen, Zweden en Duitse monniken om de Este gebieden in te lijven, vond er in 1200 een militaire invasie plaats van de (Duitse) Orde van de Zwaardbroeders onder leiding van Albert von Buxhoeveden. De Esten hielden lang stand, maar in 1227 was heel Estland onder Duitse controle. In 1219 stichtte de Deense koning Valdemar II de stad Reval (Tallinn). Noord-Estland werd Deens, het overige gedeelte Estland (Lijfland) werd Duits.
  • Opstand tegen de Duitsers

    Opstand tegen de Duitsers

    Estland werd een onderdeel van de Hanze, een internationale handelsorganisatie. De Esten profiteerden hiervan en veranderden van een primitieve agrarische samenleving in een van de toentertijd best georganiseerde landbouw- en handelsnaties. In 1343 kwam de Estische bevolking in opstand tegen de Duitse overheersing. De Duitsers namen bloedig wraak en duizenden Esten werden afgeslacht. In 1346 verkochten de Denen Noord-Estland aan de Lijflanders, waardoor de Duitsers de komende twee eeuwen geheel Estland zouden domineren.

  • Lijflandse oorlog

    Lijflandse oorlog

    De Russen vielen onder leiding van Ivan de Verschrikkelijke in 1558 Lijfland binnen. Dit verzwakte de macht van de Lijflanders. Vervolgens vochten Polen-Litouwen en Zweden om het Estische grondgebied. De Russen mengden zich enkele jaren later ook weer in deze strijd. In 1584 namen de Zweden de macht over in Noord-Estland, terwijl Polen-Litouwen Lijfland aan zich onderwierp.

  • Zweedse overheersing

    Zweedse overheersing

    In 1599 raakten Zweden en Polen-Litouwen slaags. In 1629, bij de Vrede van Altmark, bleven de Zweden over als de meest invloedrijke macht in de Baltische regio. De periode kenmerkte zich door vooruitgang, zo werd bijvoorbeeld eenvoudig onderwijs ingevoerd en de Universiteit van Tartu geopend. De Grote Noordse Oorlog bracht een einde aan de Zweedse overheersing. De Zweedse Karel XII verloor de titanenstrijd van tsaar Peter de Grote bij de slag bij Poltava in 1709.

  • Vrede van Nystad

    Vrede van Nystad

    Estland werd als Gouvernement Estland onderdeel van het Russische Rijk. Peter de Grote liet het systeem van lijfeigenaarschap echter in stand: de arme Estse boeren bleven onder het juk van de veelal oorspronkelijk Duitse landadel. Dit leidde tot verschillende opstanden onder de bevolking. De omstandigheden werden in 1819 pas beter, toen in de Baltische gouvernementen voor het eerst in het Russische rijk, de lijfeigenschap werd afgeschaft.

  • Nationale bewustwording

    Nationale bewustwording

    Tsaar Alexander III voerde een flink russificatie politiek in, waardoor onderwijs alleen nog in het Russisch gegeven mocht worden. Het tsaristische politieapparaat voerde een waar schrikbewind. Deze onderdrukking wakkerde een groeiend zelfbewustzijn en nationalisme onder de Esten aan. De Universiteit van Tartu en het Ests zang-en dansfestival werden symbolen voor de Estse nationale identiteit.

  • Revolutie

    Revolutie

    De revolutie van 1905 in het Russische Tsarenrijk bracht ook grote sociale spanningen in de Baltische provincies aan het licht. Landhuizen van de adel werden afgebrand en het tsaristisch bewind deed concessies: er werd een ‘Doema’ ingesteld waarin ook gekozen Estse politici ervaring kregen met de parlementaire democratie. Onderwijs in de moedertaal werd nu naast het Russisch toegestaan. In 1910 ging het stadsbestuur van Tallinn over in Estse handen.

  • Onafhankelijkheidsstrijd

    Onafhankelijkheidsstrijd

    Estland profiteerde van de onrust die ontstond na de Februarirevolutie in 1917 en verkreeg na een grote arbeidersdemonstratie, zelfbestuur van Rusland. Op 24 februari 1918 werd de onafhankelijke republiek Estland uitgeroepen, maar vlak daarna vielen de Duitsers Estland binnen. Deze capituleerden echter in november dat jaar, en de Este leider Päts riep opnieuw de onafhankelijkheid uit. Toen de Bolsjewieken daarop Est­land binnentrokken, kreeg het land militaire hulp van Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken. Uiteindelijk werden de Bolsjewieken in 1919 verslagen.

  • Eerste onafhankelijke republiek

    Eerste onafhankelijke republiek

    In 1920 kreeg het land een eerste eigen grondwet en in 1924 werd het lid van de Volkenbond. Estland was voor het eerst in haar bestaan een onafhankelijk land. Hier kwam al snel een einde aan, toen Rusland en nazi-Duitsland in 1939 het Molotov-Ribbentroppact sloten. Dit was een niet-aanvalsverdrag dat grote consequenties zou hebben voor de Baltische staten.

  • Eerste Sovjetbezetting

    Eerste Sovjetbezetting

    In het Molotov-Ribbentroppact werd overeengekomen dat de Sovjet-Unie de Baltische Staten mocht bezetten, en Duitsland in Polen de vrije hand kreeg. Al in 1939 bezetten 100.000 Russen Estland. Presidents Päts en andere Estse leiders werden naar Siberische werkkampen gestuurd. In 1941 werd Estland een Sovjetrepubliek. De Sovjet-Unie vestigde een terreurregime, met duizenden arrestaties en executies in de politieke en militaire top en de massadeportatie van 10.000 Estse burgers naar Siberië.

  • Tweede Sovjetbezetting

    Tweede Sovjetbezetting

    Na de door de Duitsers verloren slag bij Stalingrad drukten de Sovjets het leger van Nazi-Duitsland steeds verder terug. In januari 1944 was een groot gedeelte van Europees-Rusland weer onder controle van de Sovjets en bereikten ze de grens van Estland bij Narva. Door de dreiging van alweer een Sovjetbezetting riep de leider van het verzet, Jüri Üluots, de Esten op om Narva te verdedigen tegen de Sovjets. In september 1944 werd Estland echter door het Rode Leger verovert en vele Esten vluchtten naar West-Europa en Finland.

  • Estse Socialistische Sovjetrepubliek

    Estse Socialistische Sovjetrepubliek

    In de jaren vijftig zuchtten de Esten onder het juk van Jozef Stalin. Honderdduizenden Russen werden naar nieuw gebouwde steden gebracht die een rol speelden in het industriële en militaire Sovjetapparaat. Politieke tegenstanders, intellectuelen en collaborateurs werden afgevoerd naar Siberische werkkampen. Nationalistische gevoelens onder de bevolking werden onderdrukt door een culturele russificatie. De Estische geschiedenis werd herschreven, nationale monumenten vernietigd. Dit leidde regelmatig tot protesten voor mensenrechten.

  • Zingende revolutie

    Zingende revolutie

    De onvrede onder de Estse bevolking kwam aan de oppervlakte tijdens de glasnost en perestroika die door Sovjetleider Gorbatsjov was ingezet. Het leidde tot een opleving van nationalistische gevoelens in Estland. Wekelijks kwamen duizenden Esten bijeen om nationale liederen te zingen. De persvrijheid nam toe, politieke partijen werden opgericht en godsdienstige uitingen werden weer in het openbaar uitgevoerd.  Deze tijd van grote politieke massademonstraties en muzikale optredens werd ‘de zingende revolutie’ genoemd. De Esten zongen zich zo een weg naar onafhankelijkheid. 

  • Tweede onafhankelijkheid

    Tweede onafhankelijkheid

    In een referendum in 1991 stemde 78% van de bevolking (de meeste Estische Russen stemden tegen) voor onafhankelijkheid en deze werd op 20 augustus 1991 een feit. Op 17 september 1991 werden Estland, Letland en Litouwen tot de Verenigde Naties toegelaten. De Esten verbraken alle banden met de voormalige Sovjet-Unie. In 1992 kwamen er vrije verkiezingen en op 28 juni van dat jaar volgde een nieuwe grondwet.

  • Vooruitgang

    Vooruitgang

    Na een aantal economisch zware jaren, zette het herstel in 1994 in. Estland nam een voorbeeld aan haar Scandinavische buurlanden en de Verenigde Staten en transformeerde in korte tijd naar een open democratie met een kleine overheid. In de jaren 2000 werd het land in rap tempo één van de meest digitaal geavanceerde landen ter wereld geworden. Ook op het gebied van onderwijskwaliteit werd Estland een koploper. Op 29 maart 2004 werd Estland lid van de NAVO en op 1 mei van hetzelfde jaar werd Estland lid van de Europese Unie.

Laatste blogs over Estland

Estonia

Wandelen uitgevonden? Ga naar de Baltische Staten!

In coronatijd hebben we allemaal ontdekt hoe fijn wandelen eigenlijk is: je hoofd leeg maken of juist lekker kletsen terwijl je in een laag tempo de omgeving ontdekt. In deze...
kerst muziek

De beste playlists met kerstmuziek uit Oost-Europa

Van westers klinkende pop tot traditionele koorzang: kerstmuziek uit Oost-Europa komt in alle soorten en maten. Van Wigilia (Poolse kerstavond) tot het orthodoxe kerstfeest op 7 januari, over in het...

Op reis naar Estland

Riga Unsplash

Best of Baltics – 18 juli | 1 augustus 2025

De meest bijzondere plekken van de Baltische Staten in één rondreis door Estland, Letland en Litouwen. Natuur en cultuur wisselen elkaar in rap tempo af en natuurlijk worden de hoofdsteden niet overgeslagen.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen