De beste playlists met kerstmuziek uit Oost-Europa

Van westers klinkende pop tot traditionele koorzang: kerstmuziek uit Oost-Europa komt in alle soorten en maten. Van Wigilia (Poolse kerstavond) tot het orthodoxe kerstfeest op 7 januari, over in het oosten wordt kerst sinds het verdwijnen van het communisme uitbundig gevierd. Ter introductie: een uur met Sovjet kerstmuziek.

n Polen is kerst de belangrijkste feestdag van het jaar. De Polen maken er een echt familiefeest van. Reden voor de Poolse regering om dit jaar meteen na kerst een “nationale quarantaine” van drie weken af te kondigen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De Poolse televisie toont rond kerst bijvoorbeeld niets liever dan het vrolijke zangduo Maryla en Michal.

De bekende Engelstalige popliedjes als Last Christmas zijn trouwens ook in het Pools vertaald. En Cola-cola investeert in Polen in grote kerstcampagnes, misschien herken je deze voormalig deelnemer van het Eurovisie songfestival. Traditionele Poolse kerstmuziek in moderne uitvoering is ook populair. Hier vind je een traditioneel achttiende eeuws kerstlied en hier hetzelfde lied in een modern jasje. 

Spotify

Eerder deelden we al een aantal tips voor Oost-Europese muziek. Spotify is een goudmijn voor Oost-Europese muziek en er bestaat voor vrijwel elk Oost-Europees land wel een album of afspeellijst met de bekendste kerstmuziek in eigen taal.