Vilnius: the G-spot of Europe

Nobody knows where it is, but when you find it, it’s amazing. Met deze quote is de: ‘’Vilnius – the G-spot of Europe’’- campagne viraal gegaan in 2018. De controversiële marketing campagne werd zelfs zo goed ontvangen dat het in de zomer van 2019 een internationale award won voor beste bestemming campagne bij de International Travel and Tourism Awards in Londen. 

 

De posters met een vrouw met dichte ogen, grijpend naar een met Europa bedrukt laken (natuurlijk grijpt ze naar de plek die Vilnius markeert), waren voornamelijk in Berlijn en Londen te vinden. Uit dit artikel van de CNN blijkt dat het bezoekersaantal naar Vilnius vorig jaar steeg met 12,5%, en met maar liefst 37,8% bezoekers uit Duitsland en 20,5% bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk. 

Toch zijn er ook wat wenkbrauwen opgetrokken bij het zien van de uitdagende ”Vilnius – the G-spot of Europe”-campagne. Zoals misschien wel te verwachten, was de katholieke kerk not amused. Met een bezoek van de Paus op de planning, vond de Litouwse regering dit op zijn zachtst gezegd niet de meest passende manier om de hoofdstad van Litouwen op de kaart te zetten. Go Vilnius, de organiastie achter de campagne, negeerde dit verzoek van het stadsbestuur. Met resultaten die er niet om liegen, kunnen we ze geen ongelijk geven.

Op de website van de campagne kan je alles vinden over de hoogtepunten van Vilnius. Je kan je eigen ‘’My pleasure map’’ invullen met plekken, onder ‘’Places’’, die je wilt bezoeken. We zetten onze favorieten uit deze hotspots voor je op een rij! 

 

Get sweating

De Neris is een rivier van 510 kilometer lang, die door Wit-Rusland en Litouwen loopt. In Vilnius worden sup-tours aangeboden om de stad vanaf deze rivier te bewonderen. Zowel overdag, als ‘s avond heb je de mogelijkheid om op deze unieke manier te genieten van het uitzicht op de St. Peter en Paul kerk, het Gediminas kasteel, Raduškevičiai-paleis, Lithuanian National Opera and Ballet Theater en de Apostle Philip en Jacob’s kerk. De campagnewebsite stelt je gerust: Don’t worry, you probably won’t get wet, unless you want to.

 

Be brave to experiment

Zo’n 25 kilometer van Vilnius vandaan vind je het ‘’Underground Museum of Socialism’’. In dit museum hoef je geen saaie rondleidingen te verwachten, maar beleef je zelf het leven in de Sovjet-Unie. Nadat je je persoonlijke eigendommen hebt achtergelaten en een oud Sovjet jasje aan hebt gedaan, word je opgewacht door bewakers met herdershonden om je 5 meter onder de grond mee te nemen. Door middel van onder andere doolhoven, winkels uit 1984 en een ondervraging in een KGB-kantoor, waan je je terug in de tijd. Iets te spannend voor je? Er is ook een mogelijkheid om alleen een tour te krijgen die afgesloten wordt met live Sovjet muziek en Sovjet snacks. 

 

Do it in the dark

Kablys is een bar en nachtclub in het centrum van Vilnius en is te vinden naast het treinstation. Het gebouw stamt uit de Sovjettijd en is gebouwd als ‘’The Palace of Railway Workers’’. Tegenwoordig is in dit gebouw ook een eetcafé, indoor skatehal en hostel te vinden. Als je het nachtleven van Vilnius wilt ontdekken en van techno houdt, ben je hier aan het juiste adres! 

 

Go wild

Kom na je heftige techno party weer even helemaal tot jezelf in de botanische tuin van de universiteit van Vilnius. De tuin is opgezet in 1781 en is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste botanische tuin van Litouwen. Daarnaast biedt ook de grootste diversiteit in de collectie van planten. Een ideaal uitstapje voor een zonnige namiddag. 

Nieuwsgierig om de G-spot van Europa zelf te ontdekken? Maak je klaar voor een onvergetelijke ervaring, Eastpackers neemt je mee met onze zomerreis Seas of the Soviet Union!