De Parel van Siberië: het Baikalmeer 

In het zuiden van Siberië ligt het Baikalmeer. Met een oppervlakte van 31.500 m2, ongeveer net zo groot als België, en met een maximale diepte van 1642 meter is dit het grootste zoetwatermeer van de wereld. Het meer bevat 20% (!) van al het zoete water op aarde. Het meer staat bekend als de Galapagos van Rusland en biedt een thuis aan de meest ongebruikelijke flora en fauna. Er is ontzettend veel te vertellen over het Baikalmeer, maar vandaag zetten we een paar punten voor je op een rij! 

 

Het meer en de seizoenen

Voor een hete zomer ben je bij het Baikalmeer niet aan het juiste adres. Tussen juni en augustus bevindt de regio rond het Baikalmeer zich in de warmste periode, maar zal de temperatuur niet stijgen boven de 18 graden en het water van het meer is in deze periode rond de 15 graden. Toch kan je met deze temperaturen natuurlijk een aangename duik nemen. Het water is zo helder en schoon dat je het van sommige delen van het meer kan drinken (veiligheidshalve raden wij aan om een half waterzuiveringstabletje aan je vers gevulde drinkfles toe te voegen). Er gaan ook nog eens legendes de ronde dat van het zwemmen in het meer je 5 jaar ouder wordt. Mooi meegenomen! 

In de winter (november tot en met april) verandert het Baikalmeer in een ijsparadijs. Met temperaturen tot -21 graden, is het complete meer bedekt met een dikke laag ijs. Zo dik zelfs dat je er met een auto overheen kan rijden. Hoewel de zomer de beste periode is om het Baikalmeer te bezoeken, is (begin) maart een goed moment om het meer in de winter te ontdekken . Rond deze tijd van het jaar kan je over het meer langlaufen, sleeën met honden of ijsvissen! Het is niet te koud. Aan de oevers van het meer bevindt zich ook een goed skigebied met ruim 15 pistes: Sable Mountain Baikal Ski Resort. 

 

Het eiland Olchon

Olchon is een klein eiland dat ligt in het Baikalmeer. Er wonen zo’n 1500 mensen waarvan veelal Boerjaten, een Mongools volk. Het eiland wordt ook wel eens het mooiste geheim ter wereld genoemd, en zonder twijfel staat hij hoog in die ranking. Op dit eiland waan je je terug in de 19e eeuw, tussen de houten huizen en koeien die los over straat lopen. Op het eiland zijn verschillende plekken waar je kunt verblijven en je kan op het hele eiland vrij kamperen. Er worden tours aangeboden (pas op: alleen in het Russisch, dus zet Google Translate maar klaar) die je de mooiste plekjes van het eiland laten zien en je vertellen over de vele legendes die het eiland kent. Zo is de Sjamanenrots die op het eiland te bewonderen is, één van de negen meest heilige plekken van Azië. 

 

De Baikal zeehond

Er zijn veel verschillende soorten zeehonden, maar bijna altijd zijn deze in zout water vinden. Toch zijn er enkele soorten die in zoet water leven, waarvan de Baikal zeehond er één is. De naam zegt het al, deze soort zeehond is alleen in het Baikalmeer te vinden en dankt hier dan ook zijn naam aan. Van deze relatief kleine zeehonden zijn er zo’n 80.000 te vinden in en rondom het meer. In de winter graven deze zeehonden kuilen in het ijs om warm te blijven, in de zomer kan je ze zien zonnebaden op de rotsen.

 

Irkoetsk

Na het genieten van de overweldigende natuur bij het Baikalmeer zin in een citytripje? Op zo’n 70 kilometer afstand van het Baikalmeer ligt de stad Irkoetsk. Irkoetsk is de grootste stad van Oost-Siberië en kent een rijke geschiedenis. In de 17e eeuw was deze stad het handelscentrum tussen Rusland, het Chinese Rijk en Mongolië. Het meeste van de grandeur van die tijd is helaas verloren gegaan, maar als je door de stad loopt zie je hier en daar nog flarden van deze vervlogen dagen. Karakteristiek voor deze stad zijn de houten huizen, daterend uit de tijd van de Decembristenopstand. Deze opstand in 1825 was de eerste poging van de aristocratie om het Russische Rijk ten val te brengen. Door de stad heen functioneren veel van deze huizen als musea. Neem een kijkje bij het Volkonsky House-Museum, een van de meest indrukwekkende voorbeelden van deze architecturale stijl. 

Zin gekregen om het Baikalmeer zelf te bewonderen? Onze reis Transsiberian Dream brengt je er naar toe! Inclusief prachtige wandeling over de Great Baikal Trail, een ambitieus project om het Baikalmeer tot wandelaarsparadijs te maken.