Wit-Rusland

Laatste dictatuur van Europa

Deze 'laatste dictatuur van Europa' is een snoepwinkel voor de liefhebber van Sovjetgeschiedenis. Het land kent prachtige architectuur, interesante steden en een bruisend nachtleven.

542px HaluskyzoZiaru

Aleksandr Loekasjenko

Wit-Rusland verklaarde zich op 27 juli 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. In tegenstelling tot veel andere voormalige Sovjetrepublieken hield Wit-Rusland pas in 1994 verkiezingen, tot die tijd bleef de Opperste Sovjet het land besturen. Bij deze eerste (en laatste) vrije verkiezingen in het land kwam Aleksandr Loekasjenko aan de macht. Sindsdien heeft hij de macht van het parlement ingeperkt, oppositieleiders opgesloten en is hij al vijf keer met onrealistische cijfers herkozen. Wit-Rusland wordt niet voor niks de laatste dictatuur van Europa genoemd.

Levendige steden

In het westen heeft men soms een beeld van Minsk als grijze, grauwe Sovjetstad. Niets is minder waar. Minsk is zeker rijk aan prachtige Sovjetarchitectuur maar daarnaast is het een progressieve, moderne en schone stad. Zo zijn er steeds meer hippe restaurants en koffietentjes in het straatbeeld te zien en staat de stad bekend om zijn bruisende nachtleven. Ook het kosmopolitische Brest, met zijn sterke Pools-Centraal-Europese invloeden, Grodno, met zijn prachtige historische centrum, en Vitebsk, één van de oudste steden van Europa, mag je écht niet missen tijdens je trip naar Wit-Rusland.

Irina Iriser OKjprSD2zr0 Unsplash 1
1057px Belarus Minsk House Of Government And Vladimir Lenin Monument 1

Imposante Sovjetarchitectuur

In Wit-Rusland hoef je niet ver te zoeken naar indrukwekkende Sovjetarchitectuur, vooral Minsk is een architectonisch pareltje. Na de Tweede Wereldoorlog lag 80% van de stad in puin. In de jaren 40 en 50 werd Minsk vrijwel compleet herbouwd in Stalinistische stijl. Het resultaat is een stad die wordt gedomineerd door imposante Stalinistische bouwwerken, brede lanen en grote pleinen. Prachtige voorbeelden hiervan zijn het Plein van de Overwinning, het KGB-Hoofdkwartier en GUM staatswarenhuis. Maar ook buiten Minsk is er voor de architectuurliefhebber genoeg te beleven. Denk bijvoorbeeld aan het enorme uit de rotsen gehakte hoofd van een soldaat bij 'Heldenfort' Brest, ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. CNN noemde dit ooit het lelijkste monument op aarde maar échte architectuurliefhebbers weten natuurlijk wel beter.

Kloosters en kastelen

Naast alle relieken uit de Sovjet-Unie kent Wit-Rusland ook nog prachtige monumenten van voor die tijd. Een goede stad het vooroorlogse Wit-Rusland te ervaren is Grondo, aan de Poolse grens. In tegenstelling tot veel andere steden in het land is het centrum van Grodno tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd. Daarnaast staan er verspreid over het land prachtige kastelen en orthodoxe klooster en kerken. Een van de mooiste kastelen is het kasteel bij Nyasvizh, gebouwd in de 16e eeuw door de machtige adellijke Radziwill familie.

Egor Kunovsky F63MO5KYVL0 Unsplash 1 1

Info

 • Officiële naam: Republiek Belarus

 • Regeringsvorm: Presidentiële republiek

 • Inwoneraantal: 9,49 miljoen

 • Oppervlakte: 207.595 km²

 • Hoofdstad: Minsk

 • Officiële taal: Wit-Russisch, Russisch

 • Valuta: Wit-Russische roebel

 • Grootste religie: Oosters-Orthodoxe kerk (48,3%)

 • Nationale feestdag: 3 juli (Onafhankelijkheidsdag)

Preloader
 • Slavische stammen vestigen zich in het huidige Wit-Rusland

  Slavische stammen vestigen zich in het huidige Wit-Rusland
  Deze stammen migreerden naar het gebieden en vestigden zich er permanent.
 • Vorstendom Polotsk

  Vorstendom Polotsk

  In stad Polotsk werd een vorstendom gesticht binnen het Kievse Rijk. Het vorstendom werd de dominante macht in het huidige Wit-Rusland en kan als een van de eerste Wit-Russische staten gezien worden. Het Christendom verspreidde zich in deze periode. In Polotsk werd o.a. de imposante Kathedraal van de Heilige Wijsheid gebouwd.

 • Inlijving in Groothertogdom Litouwen

  Inlijving in Groothertogdom Litouwen

  De eenheid tussen de vorstendommen binnen het Kievse Rijk verzwakte door invallen van de Mongolen en viel in de 13e eeuw uiteen. De wit-Russische vorstendommen werden ingelijfd door het Groothertogdom Litouwen.

 • Francysk Skaryna print Wit-Russische bijbelvertaling

  Francysk Skaryna print Wit-Russische bijbelvertaling

  Francysk Skaryna was een van de eerste boekdrukkers in de regio. Zijn Wit-Russische bijbel kan gezien worden als een eerste uiting van een specifiek Wit-Russische cultuur.

 • Unie van Lublin

  Unie van Lublin

  In dit verdrag werd een verbond gesloten tussen Polen en Groothertogdom Litouwen om samen het Pools-Litouwse Gemenebest te vormen. Wit-Rusland was vanaf dat moment deel van dit gemenebest.

 • Rusland annexeert Wit-Russische gebieden

  Rusland annexeert Wit-Russische gebieden

  Met de Poolse delingen werd het Pools-Litouwse Gemenebest verdeeld onder Rusland, Pruisen en Oostenrijk. Het hele huidige Wit-Rusland kwam onder Russische controle.

 • Lijfeigenschap wordt afgeschaft

  Lijfeigenschap wordt afgeschaft

  in 1861 werd in het hele Russische Keizerrijk het lijfeigenschap afgeschaft. In dezelfde tijd maakte Oost-Europa een sterke economische groei door. Dit zorgde voor een leegloop van het Wit-Russische platteland. Zo’n 1,5 miljoen mensen emigreerden om hun heil te zoeken in buitenlandse industriesteden.

 • Pools-Russische oorlog

  Pools-Russische oorlog

  Nadat Duitsland verslagen werd in de Eerste Wereldoorlog en in Rusland de Sovjet-Unie was opgericht werd ook de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek gesticht. Deze werd in de Pools-Russische oorlog aangevallen door het nieuw onafhankelijke Polen. Tijdens de  Vrede van Riga werd Wit-Rusland verdeeld tussen Polen en de Sovjet-Unie.

 • Wit-Rusland herenigt door Molotov–Ribbentrop Pact

  Wit-Rusland herenigt door Molotov–Ribbentrop Pact

  In het Molotov–Ribbentrop Pact tussen Rusland en Nazi-Duitsland werd het oostelijke deel van Polen aan Russisch verdeeld. Hierdoor werd Wit-Rusland weer één gebied, de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek.

   

 • Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek

  Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek

  Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek zich tot industrieel centrum, voornamelijk op het gebied van machinerie. Dit zorgde voor grootschalige immigratie vanuit andere Sovjetrepublieken.

 • Onafhankelijkheid

  Onafhankelijkheid

  Wit-Rusland verklaarde zich op 25 augustus 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De Opperste Sovjet Stanislaw Sjoesjkevitsj bleef het land besturen tot in 1994 de eerste verkiezingen werden gehouden.

 • Aleksandr Loekasjenko wint verkiezingen

  Aleksandr Loekasjenko wint verkiezingen

  De pro Russische Aleksandr Loekasjenko won de verkiezing met de belofte hard op te treden tegen corruptie.

 • Referendum versterk positie Loekasjenko

  Referendum versterk positie Loekasjenko

  In een referendum in 1996 werd de macht Loekasjenko sterk uitgebreid. Zo kreeg hij volledige controle over de begroting, kreeg hij grotere grip op de veiligheidsdiensten en werd zijn termijn verlengd tot 2001. De uitslag van het referendum werd door een groot deel van de internationale gemeenschap als frauduleus gezien.

 • Termijnlimiet voor presidentschap afgeschaft

  Termijnlimiet voor presidentschap afgeschaft

  In een referendum werd het limiet op het aantal termijn dat een president mag aanblijven opgeheven. Loekasjenko kon daarom herkozen worden voor een nieuw termijn. De uitslag van het referendum, waarin 76% voor zou hebben gestemd, kreeg wederom veel kritiek vanuit het Westen.

 • Protest tegen Loekasjenko

  Protest tegen Loekasjenko

  Nadat presidentskandidaat Andrei Sannikov veroordeeld werd tot een celstraf van vijf jaar braken protesten uit . In Minsk gingen mensen de straat op om vreedzaam te protesteren tegen Loekasjenko.

 • Loekasjenko pleit voor versterking Wit-Russische identiteit

  Loekasjenko pleit voor versterking Wit-Russische identiteit

  Na jaren van steeds grotere invloed van Rusland pleitte Loekasjenko, na annexatie van de Krim door Rusland, voor een opleving van de Wit–Russische identiteit. In een speech, de eerste die hij in het Wit-Russisch hield, pleitte hij voor het gebruik van de Wit-Russische taal.

 • Nieuwe demonstraties tegen Loekasjenko

  Nieuwe demonstraties tegen Loekasjenko

  Nadat een belasting op werklozen werd ingevoerd gingen er opnieuw mensen de straat op in Minsk. Tientallen werden gearresteerd.

 • Ex-agent bekent executies in opdracht van Loekasjenko

  Ex-agent bekent executies in opdracht van Loekasjenko

  In december 2019 kwam een voormalig lid van een arrestatieteam naar buiten met de bekentenis executies te hebben uitgevoerd in opdracht van Loekasjenko. Zo zou hij in 1999 oud-minister Zacharenko geëxecuteerd hebben. Ook zou hij verschillende andere executies uitgevoerd hebben.

Laatste blog berichten over Wit-Rusland

Belarus Blog

10 kijk-, luister- en leestips over de actuele situatie in Wit-Rusland

Belarus (ook bekend als Wit-Rusland) kwam de afgelopen maanden veel in de media door de massale protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko. Hij staat bekend als de laatste dictator van Europa....
Boek 3

5 Oost-Europese literaire bestsellers!

Niets lekkerder om bij guur herfstweer je te verliezen in een goed boek. Voeten omhoog, warme kop thee erbij en laat je meeslepen door de spannendste verhalen. We presenteren je...
Meer

7 unieke Oost-Europese plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan!

De UNESCO Werelderfgoedlijst is een lijst met cultureel en natuurlijk erfgoed (of een combinatie van de twee), die een grote unieke en universele waarde hebben voor de mensheid. Niet alle erfgoed...