fbpx

Wat je niet mag missen bij een bezoek aan de hippe metropool Moskou

Vilnius: the G-spot of Europe
28 februari 2020
Wat betekent de verspreiding van het coronavirus voor mijn Eastpackers reis?
12 maart 2020

Als hoofdstad van Rusland, en de grootste stad van het land (en Europa!), doet Moskou niet onder voor Londen, Parijs of New York. Maar dan op z’n Russisch. Met meer dan 10 miljoen inwoners, is er altijd wel iets te doen in deze hippe metropool. Of je er nou voor een weekendje bent, of voor een langere tijd, deze plekken mag je in ieder geval niet overslaan!

Het Rode Plein

Het Rode Plein is één van de meest bezochte plekken in Moskou en niet zonder reden. Dit enorme plein (zo’n 330m bij 75m) wordt gezien als het hart van Moskou én van Rusland. Met het Kremlin, waar je regeringsgebouwen, paleizen en kathedralen vindt, en de Basiliuskathedraal, dé eyecatcher van het Rode Plein, heb je meteen een paar must-sees bij je bezoek aan Moskou te pakken. Ook het Lenin Mausoleum vind je op het Rode Plein, hier is het gebalsemde lichaam van Lenin (1870-1924) te vinden. De rijen zijn lang, de openingstijden beperkt tot een aantal ochtenden per week. Aan het plein vind je ook het Sovjetwarenhuis GUM, dat momenteel meer op de Bijenkorf lijkt. De Stolovaya (sovjetkantine) serveert nog Russische kost alsof het de jaren 70 zijn. Tot slot: net ten noorden van het plein bevindt zich sinds enkele jaren een fantastisch nieuw stadspark: Zaryadye. Hoogtepunt is de loopbrug over de Moskva rivier en het “Soaring Media Complex”, waar dagelijks indrukwekkende (en een tikje zelfverheerlijkende) multimediafilms worden getoond die bezoekers een virtuele rondvlucht over Rusland laten maken, of meevoeren in het onstuimige verleden van het land. 

De metro (en kabelbaan)

Niet alleen voor transport van de één naar de andere kant van de stad is het nemen van de metro een goed idee, ook zijn metrostations zowel van de buiten- als binnenkant een ervaring. Politieke invloeden en architecturale stijlen uit het Sovjettijdperk zijn goed terug te zien in het ontwerp van vele metrostations. Blader voor een voorproefje van de binnenkant van metrostations eens door het fotoboek van fotograaf Christopher Herwigde of neem een alvast een kijkje in dit artikel. Voor een lijstje met mooiste metrostations van de buitenkant, verwijzen we je graag door naar het artikel van RBTH. Onze favorieten zijn: Krasnopresnenskaya (een van de eerste stations van de Circle Line in 1954), Komsomolskaya (ook prachtig van binnen!) en het art nouveau paleis Mayakovskaya. Sinds kort is ook het vervoer bovengronds een aanrader. Een nieuwe kabelbaan voert van het Olympisch stadion naar het Stalinistische universiteitsgebouw bovenop een heuvel (met skischans). 

Bunker 42

De sportschool kan je een dagje overslaan, na het bezoeken van Bunker 42. In deze bunker is het enige museum ter wereld geopend over de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. De bunker bevindt zich 65 meter onder de grond (310 treden!) en is gebouwd voor de veiligheid van Joseph Stalin en andere Sovjet-Unie officieren in geval van een nucleaire aanval. Elk uur worden er tours gegeven (ook in het Engels, mocht je Russisch niet vloeiend zijn).

En voor de beste hippe plekjes… 

Neem eens een kijk bij de Red October Chocolate Factory (uit 1849!) op het Bolotni-eiland. Dit eilandje in de Moskva rivier (Red October) is de ultieme plek voor het spotten van de leukste design winkeltjes, galeries en streetart. Maar ook voor een avondje uit zit je het met restaurants en clubs in de juiste hoek. 

De Daniliovsky Foodmarket is een pronkjuweel van stadsvernieuwing. Op de plek van een vervallen Sovjetmarkt verrees enkele jaren geleden een broedplaats voor culinair talent. In de zomer is het rondom de markt tot laat gezellig. Verder vooral een goede tip voor lunch.

Ooit was de FLACON Design Factory een glasfabriek, maar in 2007 is dit omgebouwd tot een creatief centrum. Met ​​creatieve studio’s, ambachtelijke winkels, cafés en galerijen is ook dit een plek die je niet over wil slaan. Neem een kijkje op de website voor de kalender, want er worden ook evenementen georganiseerd. 

En dan last but not least, de wijk Patriarshiye Prudy is ook een echte aanrader! Behalve de meest prachtige gebouwen, vind je hier ook de leukste koffietentjes en restaurants. De wijk biedt ruimte aan vele parken en een grote vijver (Patriarshiy Pereulok), ideaal om lekker in het zonnetje te zitten en mensen te kijken.