KOSOVO

Een nieuw land met de jongste bevolking van Europa

Kosovo ligt in het hart van de gastvrije Balkan, overal zul je met open armen ontvangen worden!

Kosovo Nationale Bibliotheek

De hoofdstad Pristina

Pristina is een must-see voor de liefhebber van socialistsiche architectuur. De stad kent de gezelligheid van een dorp maar Pristina is tegelijkertijd het politieke centrum, de culturele hotspot en de grootste studentenstad. Vlak buiten Pristina bevindt zich de Servische enclave Gracanica. Het middeleeuwse klooster van Gracanica is één van de UNESCO-beschermde Servische monumenten in Kosovo.

Prizren: de parel van Kosovo

Prizren is de mooiste historische stad van Kosovo. Een klim naar het fort wordt beloond met prachtig uitzicht over de stad. In Prizren vindt je verschillende bruggen en moskees die uit de tijd van het Ottomaanse rijk stammen. Ook staan er nog een paar Servische orthodoxe kerken. Voor de lunch of diner kun je terecht bij één van de vele restaurants aan de rivier voor een broodje qevap, gegrilde gehaktworstjes.

Prizren 4479269 1920
Mirusha Waterval Kosovo

Onondekte natuur

Het natuurtoerisme in Kosovo staat nog in de kinderschoenen. Als je mensen tegenkomt zullen dat meestal Kosovaren zijn op een dagje uit. Het bergachtige Kosovo kent veel watervallen en één van de bekenste ligt tussen Prishtina en Prizren in, de Mirusha-watervallen. In de buurt van de noordelijke stad Peja ligt een andere grote waterval Radac, het startpunt van de rivier de Witte Drin. Hier kun je ook een rondleiding krijgen in het grottenstelsel. Iets ten zuiden van Peja ligt het Servische klooster Visoki Decani.

Goed en goedkoop eten

De Kosovaarse keuken lijkt erg op die van haar buurlanden op de Balkan. In restaurants staat veel vlees op de kaart. Daarbij wordt vaak wit brood gegeten of friet, en een simpele salade zoals de shopska: tomaat, komkommer en witte kaas. Ook vindt je overal klassiekers als gevulde paprika's of koolbladeren, de bonensoep pasul of het stoofpotje gulash. Voor 5 euro eet je in Kosovo als een koning!

Voor ontbijt of een tussendoortje kan je terecht bij de vele bakkerijen. Byrek, een soort hartige taart van filodeeg, is verkrijgbaar met verschillende vulligen. Byrek me djathë heeft een witte kaas vulling, byrek me spinaq is gevuld met spinazie en witte kaas en byrek me mish is gevuld met gehakt. Bij byrek drink je ajran of kos, kefir- en yogurtachtige zuiveldranken. Heb je zin in iets zoets? Ga dan voor bakllava, of trileqe: een cake gemaakt met melk en bovenop een karamelsaus.

Stefan Vladimirov Q Moi2xjieU Unsplash Scaled

Info

 • Officiële naam: betwist. De Albaneze meerderheid noemt het land Republiek Kosova. Servië ziet het gebied als autonome provincie Kosovo en Metohija.

 • Regeringsvorm: Republiek, sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 2008

 • Inwoneraantal: 1.854.000

 • Oppervlakte: 10.887 km²

 • Hoofdstad: Prishtina

 • Officiële taal: Albanees, Servisch

 • Valuta: Euro

 • Grootste religie: Islam 95%

 • Nationale feestdag: 17 februari, onafhankelijkheidsdag

Preloader
 • Slag om het Merelveld

  Slag om het Merelveld
  De naam Kosovo komt van het Servische woord voor merel: kos . Op kosovo polje , het Merelveld, werd een slag gestreden die bezongen wordt in de Servische orale epische traditie. Volgens die verhalen leed op 28 juni 1389 het Servische leger onder leiding van vorst Lazar een nederlaag tegen de Ottomanen. Hij sneuvelde en een andere edelman Vuk Branković , een verwijzing naar Judas en Jezus. De edelman Miloš Obilić zou de Ottomaanse sultan Murat hebben vermoord, waarop de Turken als wraak het lijk van vorst Lazar zouden hebben onthoofd. De ware geschiedenis is van deze middeleeuwse slag is een debat onder historici.
 • Opstand onder Skanderbeg

  Opstand onder Skanderbeg

  Albanezen in zien Gjergj Kastrioti, ook bekend als Skanderbeg, als een grote held. De Italiaanse vazal leidde een verloren opstand tegen de Ottomanen. Zoals de Serviërs de nederlaag van Lazar bezongen, bezongen de Albanezen hun Skanderbeg. In Prishtina staat een monument waar hij te paard is afgebeeld met zijn karakteristieke helm met horens. In de Albanese hoofdstad Tirana kom je hetzelfde monument tegen op het hoofdplein.

Laatste blog berichten over Kosovo

Sorry, er zijn nog geen blogs over dit land. Zoek hieronder naar andere berichten.