Montenegro

Klein maar fijn

Het is niet veel groter dan de provincies Zeeland, Brabant en Limburg bij elkaar: Montenegro. Toch biedt dit stukje unieke Balkan de meest adembenemende natuur en historische pareltjes!

Montenegro 2471067 1280

Podgorica

De hoofdstad van Montenegro is net even anders als dat we van Europese hoofdsteden gewend zijn. Geen drukte of grote imposante gebouwen en de stad straalt weinig klasse uit. Met zo’n 190 duizend inwoners is het toch het commerciële centrum van het land. Met de grootte van het land in gedachten, is het ook weer niet echt gek dat hier geen bruisende wereldstad te vinden is. Toch heeft Podgorica ook charmante kanten; bijvoorbeeld Stara Varoš, de oudste wijk van de stad en het Dajbabe klooster. Ook is Podgorica een goed uitgangspunt voor het bezoeken van andere bezienswaardigheden zoals de Oude Romeinse stad Doclea, op zo’n 4 kilometer afstand. Of bezoek de Niagra waterval. Net iets minder indrukwekkend als de Niagra waterfalls in Noord- Amerika, maar met zo’n 10 minuten rijden vanaf Podgorica zeker de moeite waard!

De baai van Kotor

Het wordt ook wel de mooiste baai van Europa genoemd: Kotor. De gelijknamige oude havenstad met zo’n 23 duizend inwoners ligt in een diepe inham van de Adriatische Zee in de Montenegrijnse kustlijn. De oude binnenstad van Kotor staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. De oude vestingmuur staat nog steeds om te stad heen, maar ook de binnenstad is een historische pareltje met romantische straatjes en magische steegjes. In 2016 benoemde Lonely Planet Kotor zelfs de nummer één stad ter wereld om te bezoeken. Alhoewel de stad en baai door de jaren heen toeristische trekpleisters zijn geworden, heeft het de authentieke charme nog niet verloren.

To 4627352 1280
Starosta SUjnFMdjdKw Unsplash (1)

Spaanse 'mañana' met een Balkan-twist

Vraag iemand uit Servië, Bosnië, Kroatië of een willekeurig ander Balkanland  om Montenegrijnen te beschrijven en het eerste woord dat je waarschijnlijk zult horen is 'lui'. Ook al is dit niet helemaal eerlijk, de Montenegrijnen hebben gewoon een zeer ontspannen levenshouding.  Denk aan het beroemde Spaanse 'mañana mañana'  met een speciale Balkan-twist. De inwoners van Montenegro kennen meer ‘’zuidelijke’’ normen en waarden; zo vieren ze bruiloften, verjaardagen en doopfeesten uitbundig en staat familie altijd op de eerste plaats.

Biogradska: een van de laatste drie regenwouden van Europa

Het Nationaal park Biogradska Gora ligt in het noorden van Montenegro. Het is één van de drie laatst overgebleven regenwouden en oerbossen in Europa. Een hotspot van het park is het Biogradska Gora-meer. Dit gletsjermeer weerspiegelt de bossen, bergen en lucht en biedt hierdoor een prachtig uitzicht voor natuurliefhebbers en fotografen. Er zijn ook andere gletsjermeren die zeker de moeite van het bekijken waard zijn zoals: Šiško, Mali Šiško, Ursulovačko, Pešica en Ševarina. Het Biogradska park heeft goede gemarkeerde paden, blijf hier ook vooral op. Als je echte lange wandelingen of fietstochten wilt maken, neem dan altijd een GPS of gids mee. Je zult niet de eerste zijn die verdwaalt in dit immens grote stukje oerbos.

Tokii Walkie 6YRC9 RRlqI Unsplash

Info

 • Officiële naam: Montenegro

 • Regeringsvorm: Republiek

 • Inwoneraantal: 622.359 (2018)

 • Oppervlakte: 14.026 km²

 • Hoofdstad: Podgorica

 • Officiële taal: Montenegrijns

 • Valuta: Euro

 • Grootste religie: Servisch-orthodox 72,1 %

 • Nationale feestdag: 13 juli

Preloader
 • Het Illyrische Koninkrijk

  Het Illyrische Koninkrijk
  De Illyriërs waren een Indo-Europees volk dat de Westelijke Balkan bewoonde in de klassieke oudheid. Rond de 6de eeuw v. Chr. verenigden verschillende Illyrische stammen zich en vormde zodoende één koninkrijk. Het leven van de Illyriërs werd bepaald door oorlog, en Illyrische piraten waren een echte plaag op de Adriatische Zee. In het zuiden van het koninkrijk waren de stammen echter flink onderhevig aan de invloeden van de Grieken, en velen assimileerden zich. In de 2de eeuw v. Chr. viel het doek voor het Illyrische Koninkrijk, toen vanuit het noorden de Romeinen opdoken en het gehele gebied veroverden.
 • Venetiaans Montenegro

  Venetiaans Montenegro

  Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 overleefden de geromaniseerde Illyriërs van de zuidkust van Dalmatië verschillende invasies van ‘barbaarse’ volkeren, zoals de Avaren en Gothen. Tegelijkertijd breidde de macht van de Republiek Venetië steeds verder uit, totdat de Venetianen de Montenegrijnse kust bereikten aan het begin van de 15de eeuw. Hier bleven zij tot 1797 de baas, iets wat tegenwoordig duidelijk te zien is in steden als Kotor, waar de architectuur bijna Italiaans aandoet. Aan alles komt echter een eind, en zo ook aan de Venetiaanse overheersing van (een deel van) Montenegro. Begin 19de eeuw werd het gebied rondom de baai van Kotor ingelijfd door het Habsburgse Rijk.

 • Prinsbisdom Montenegro

  Prinsbisdom Montenegro

  In tegenstelling tot de Montenegrijnse kust, is het binnenland van Montenegro altijd min of meer onafhankelijk geweest. Na een korte Ottomaanse bezetting, wist de Montenegrijnse elite een klein gebied te ontfutselen aan de macht van Constantinopel. Hier vestigden zij het Prinsbisdom Montenegro, een theocratisch vorstendom met aan het hoofd een Oosters-orthodoxe bisschop. Gedurende enkele eeuwen genoot Montenegro een aanzienlijke autonomie van het Ottomaanse Rijk, en werd in 1799 zelfs volledig onafhankelijk. Het nu slaperige provinciestadje Cetinje was jarenlang de hoofdstad van deze kleine theocratie.

 • Seculier Montenegro

  Seculier Montenegro

  Het Vorstendom Montenegro zag het daglicht op 13 maart 1852 toen Danilo I, voorheen bekend als Vladika Danilo II, besloot afstand te doen van zijn kerkelijke positie als prins-bisschop. Na eeuwen van theocratische heerschappij veranderde dit besluit Montenegro in een seculier vorstendom. In 1910 kwam echter alweer een einde aan het vorstendom toen het land werd verheven tot koninkrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Montenegro bondgenoot van de geallieerden, maar het land werd in 1916 bezet door Oostenrijk-Hongarije waarna de regering het land halsoverkop moest verlaten. Terwijl zij in ballingschap verkeerden, riep een in allerhaast samengestelde volksvertegenwoordiging aansluiting bij Servië uit. Deze unie zou 88 jaar duren, totdat in 2006 Montenegro weer onafhankelijk werd.

 • Interbellum

  Interbellum

  In de periode tussen de twee wereldoorlogen was Montenegro onderdeel van het Koninkrijk Joegoslavië, onder leiding van koning Alexander – een kleinzoon van de koning van Montenegro. Tijdens deze periode bleef onvrede over de verloren soevereiniteit sudderen onder het oppervlak. Ook was er frustratie over de slechte economische situatie in het land. Maar de centrale regering in Belgrado had slechts weinig aandacht voor de perikelen in de Montenegrijnse landsdelen. De Eerste Wereldoorlog had er flink ingehakt in Montenegro en de herstelbetalingen waar het land eigenlijk recht op had als onderdeel van het geallieerd bondgenootschap, werden nooit uitbetaald. Het grootste deel van de bevolking woonde op het platteland, er was vrijwel geen infrastructuur en de industrie bestond uit een handvol bedrijven.

 • Montenegro tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Montenegro tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Italië onder leiding van Benito Mussolini Montenegro binnen en annexeerde het gebied rondom de Baai van Kotor. Deze annexatie is zeer waarschijnlijk ingegeven door de toenmalig koningin van Italië, de dochter van de voormalige koning van Montenegro en zelf geboren in Cetinje. De rest van Montenegro werd een Italiaans protectoraat. Toen Italië in 1943 capituleerde, kwam het gebied onder Duitse bezetting totdat een jaar later, in 1944, Tito en zijn partizanenleger het Montenegrijnse territorium bevrijdden. Gedurende de hele oorlog was er stevig verzet tegen de fascisten. Als dank voor de bijdrage die Montenegro had geleverd in de strijd tegen de fascisten, besloot Tito Montenegro de status van republiek te geven binnen de naoorlogse socialistische federatie Joegoslavië.

 • Socialistische Republiek Montenegro

  Socialistische Republiek Montenegro

  Van 1945 tot 1992 was Montenegro onderdeel van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Het land was naar oppervlak de kleinste republiek van de federatie en had ook de kleinste bevolking. Desalniettemin ging het economisch zeer voortvarend onder socialistisch bewind, onder meer door toenemend toerisme. Ook nam de Montenegrijnse elite een vooraanstaande positie in in de federale regering in Belgrado. Een ander ingrijpend besluit was dat hoofdstad van Montenegro werd verplaatst naar Podgorica, dat door zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd geheel in puin lag. De stad werd omgedoopt tot Titograd en in socialistische stijl heropgebouwd, iets wat vandaag de dag nog steeds goed te zien is. Volgens sommigen is Podgorica zelfs de lelijkste hoofdstad van Europa.

 • Uiteenvallen van Joegoslavië

  Uiteenvallen van Joegoslavië

  In april 1992 besloot Montenegro, na een referendum, zich bij Servië aan te sluiten bij de vorming van de Federale Republiek Joegoslavië (FRJ). Het land was daarmee het enige dat tijdens het uiteenvallen van socialistisch Joegoslavië trouw bleef aan Belgrado. Dit betekende ook dat gedurende de Balkanoorlogen van de jaren 90, Montenegro meevocht aan de kant van Servië in Kroatië en Bosnië. Vanwege de gunstige geografische ligging van Montenegro (toegang tot de Adriatische Zee en een verbinding met Albanië over het meer van Skadar) werd het land tijdens de oorlog een belangrijk centrum voor smokkelactiviteiten. De Montenegrijnse regering kneep een oogje toe voor deze grootschalige smokkel en faciliteerde deze zelfs. Bovendien werd Montenegro in 1999, als onderdeel van rompstaat Joegoslavië, ook gebombardeerd door de NAVO in het kader van de Kosovo-oorlog.

 • Servië en Montenegro

  Servië en Montenegro

  De Federale Republiek Joegoslavië , bekend als FR Joegoslavië of kortweg Joegoslavië, werd opgericht na het uiteenvallen van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië in 1992. De Federale Republiek Joegoslavië omvatte de Republiek Servië en de Republiek Montenegro. Joegoslavië stond op gespannen voet met de internationale gemeenschap vanwege de betrokkenheid in de vele Balkanoorlogen. Door economische sancties zat het land daarnaast ook in een diepe recessie. Uiteindelijk trokken de Montenegrijnen de stekker uit de unie met Servië in 2006. Na een onafhankelijkheidsreferendum verkoos meer dan de helft van de stemmers voor afscheiding.

 • Onafhankelijkheid

  Onafhankelijkheid

  Nadat Montenegro opnieuw zelfstandig werd in 2006, werkt het land toe naar lidmaatschap van de Europese Unie. Montenegro werd al wel lid van de NAVO in 2017, ook al blijft de bevolking verdeeld over dit bondgenootschap gezien de historische banden met zowel Rusland als Servië. Op politiek gebied valt nog veel winst te behalen voor Montenegro. De huidige president van het land is al sinds het uiteenvallen van Joegoslavië aan de macht en zijn partij was voor lange tijd de belangrijkste van het land. Zij worden er onder meer van verdacht grootschalige smokkel te hebben gefaciliteerd tijdens de Balkanoorlogen in de jaren 90.

Laatste blog berichten over Montenegro

Train Station 4803180 1920 (1)

5 nachttreinen die op jouw lijstje moeten staan!

Reizen met de trein kent veel voordelen. Je bent flexibel, je arriveert  direct in het hart van je bestemming en treinen zijn natuurlijk een milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig of...
Pexels Alexander Nadrilyanski 4264815 (1)

Dit zijn vijf redenen waarom Podgorica geen saaie stad is

Montenegro. Het land van majestueuze bergketens in het noorden en schitterende stranden in het zuiden staat ook bekend als het land met één van de lelijkste hoofdsteden van Europa. Eerlijk...

Op reis naar Montenegro

Montenegro 1

Magic of Montenegro – 29 Apr | 7 Mei 2023

Ontdek de prachtige kusstrook, het hooggebergte, meren én levendige steden zoals Podgorica en Cetinje tijdens deze complete Eastpackers rondreis door de parel van de Balkan: het compacte, veelzijdige Montenegro.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen