Dit zijn vijf redenen waarom Podgorica geen saaie stad is

Montenegro. Het land van majestueuze bergketens in het noorden en schitterende stranden in het zuiden staat ook bekend als het land met één van de lelijkste hoofdsteden van Europa. Eerlijk is eerlijk, de met graffiti versierde betonnen flatgebouwen maken de aanblik van Podgorica niet bepaald aantrekkelijk. Toch heeft de Montenegrijnse hoofdstad en haar omgeving meer te bieden dan de vooroordelen doen geloven. In deze blog leggen wij vijf redenen voor waarom Podgorica zeker niet de saaiste hoofdstad van Europa is. En tijdens onze Grand Tour: Southern Europe nemen wij je mee voor een bruisend bezoek! 

1.Stara Varoš

Waan je in de tijd van het Ottomaanse Rijk in Stara Varoš, de Oude Stad van Podgorica. Hoewel bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van de Oude Stad vernietigden, zijn de Turkse invloeden nog goed zichtbaar. De klokkentoren, en de Doganjska en Osmanagić moskee tonen nog een glimp van de ooit florerende Ottomaanse nederzetting. Even verderop is ook de oudste brug van Podgorica te bezichtigen. De kleine charmante brug is omgeven door mooie natuur en een ideale spot voor een foto.

2. Vodopad Nijagara

Wist je dat Montenegro zijn eigen Niagarawatervallen heeft? Vooral onder de lokale bevolking is dit een populaire plek. In het voorjaar zijn de watervallen het indrukwekkendst, maar ’s zomers is de Cijevna rivier een heerlijke plek om rustig achterover te leunen en even te ontsnappen aan de soms verzengende hitte van de stad. De waaghalzen onder ons kunnen een duik nemen vanaf de kliffen van het ravijn, maar er zijn ook mooie plekken waar je kunt wandelen en fietsen. Aan de andere kant van de rivier liggen de wijngaarden van Ćemovsko polje. Een perfecte combinatie om een dag door de Montenegrijnse natuur te trekken.

3.Knjižara Karver

De Karver boekenwinkel is de place to be onder de lokale bevolking. Echt zo’n plek die je alleen vindt als je er niet naar zoekt. Verstopt onder een brug ligt de indrukwekkende Turkse ‘banja’ (badhuis). Maar de plek is meer dan alleen een boekenwinkel. Karver is in Podgorica een van de beste plekken om kennis te maken met de Montenegrijnse cultuur. Ondanks het verborgen karakter wordt er jaarlijks een festival georganiseerd waar de schrijvers, muzikanten en filmmakers hun kunsten komen vertonen.

4.Wijntrein naar de wijngaarden van Plantaže

Een must-see voor wijnliefhebbers ligt ten zuiden van de hoofdstad. Stap op de ‘wijntrein’ en leer, onder het genot van een Montenegrijnse versnapering, over de geschiedenis van een van de mooiste en grootste wijngaarden van Europa – Ćemovsko polje. Vervolgens word je begeleid naar historisch gebied. De 356 meter lange kelder was ooit een geheime hangar voor vliegtuigen tijdens het oude Joegoslavië, die in 1999 door NAVO-bombardementen gedeeltelijk werd vernietigd. Tegenwoordig worden miljoenen liter wijn in vaten en flessen gerijpt tot perfectie.

5.Het bruisende uitgaansleven

De overdag zo rustige stad laat ‘s avonds een hele andere kant zien. Het nachtleven ontwikkelt zich snel en is een prima alternatief voor de luxere badplaatsen. Vooral in de zomer kun je goedkoop genieten van lokale gerechten en bieren in de populaire barretjes en restaurants. Ga naar Njegoševa of Bokeška straat waar je de keuze hebt uit talloze plekken om je onder te dompelen in het nachtleven van Podgorica.