Hongarije
Van ongerepte natuur tot het oude centrum van booming Boedapest
Hongarije is een geliefder vakantieland dan ooit en wij snappen wel waardoor!
Booming Boedapest
Wie Hongarije zegt, kan niet om Boedapest heen. De stad is al jaren geen onontdekte Oost-Europese parel meer, maar desondanks is Boedapest een bezoek meer dan waard. De stad ademt de grandeur van het 19e eeuwse Habsburgse rijk, met het reusachtige parlementsgebouw als beste voorbeeld. De alternatieve kant van de stad ontdek je in het nachtleven in één van de talloze ruin bars en escape rooms. Maar zonder een bezoek aan een thermaal bad is je bezoek aan Boedapest niet compleet! Laat de bekende Széchenyibaden links liggen, en ga bijvoorbeeld naar het authentieke Ottomaanse Királybad voor de echte local experience.
De vrolijkste barak
Binnen het Oostblok gold Hongarije als de ‘vrolijkste barak van het kamp’. Onder de leiding van János Kádár, en zijn politiek die later bekend zou staan als het kádárisme, was er enige economische vrijheid. Hongaren mochten een eigen bedrijfje beginnen, eens in de drie jaar op reis naar het Westen, en de publieke voorzieningen waren op orde. In 1989 was Hongarije het eerste land dat het Ijzeren Gordijn opende en daarmee de val van de Berlijnse Muur inluidde. Restanten van het communisme in Hongarije worden steeds zeldzamer (het Memento beeldenpark bij Budapest is een mooie uitzondering), maar langs de zuidgrens is een nieuw ijzeren gordijn gebouwd om de buitengrens van de EU te bewaken.
Paprika paradijs
Als er één ingrediënt centraal staat in de Hongaarse keuken, dan is dat wel de paprika. Er wordt verondersteld dat de Ottomanen deze exotische plant naar Hongarije brachten. Ook zie je in de Hongaarse keuken veel invloeden uit de omringende landen Tsjechië, Oostenrijk en de Balkan. Iedereen kent uiteraard de goulash, herderssoep, gemaakt van gestoofd vlees, aardappelen, groenten, paprika en kruiden. Ook erg smaakvol is de lokale vissoep halászlé, met riviervissen en uiteraard paprika. Vlees zie je veel terug in stoofpotten en heerlijke Hongaarse worsten, maar voor de vegetariërs zijn er gelukkig uitstekende opties met allerlei soorten kaas en de oliebolachtige langosbroden.
Eger - wijnhoofdstad van Hongarije
Op zo’n anderhalf uur rijden van Boedapest ligt Eger, dé wijnhoofdstad van Hongarije. Eger is geliefd onder zowel toeristen als Hongaren om haar prachtige barokke architectuur. De stad wordt gesierd door de kolossale St. John kathedraal en het eeuwenoude kasteel waar in 1552 de Ottomanen werden verslagen. Maar bovenal staat Eger bekend om haar stierenbloedwijn, Egri Bikavér. In de Vallei van de Mooie Vrouwen hebben zo’n veertig wijnproducenten wijnkelders, waar je je te goed kunt doen aan deze mythische drank. Het verhaal gaat dat tijdens de belegering van Eger de inwoners van de burcht zich op de been hielden door de rode wijn. Vechtend als dolle stieren, met de wijn nog druipend uit hun baarden, wisten zij de aanvallen van de Ottomanen te weren. De Ottomanen wisten het zeker, dit moest wel stierenbloed zijn. Je begrijpt het al, een glaasje stierenbloedwijn kan niet ontbreken aan je bezoek aan Hongarije.
Info
-
Officiële naam: Republiek Hongarije
-
Regeringsvorm: Presidentiële republiek
-
Inwoneraantal: 9.850.845
-
Oppervlakte: 93.024 km²
-
Hoofdstad: Boedapest
-
Officiële taal: Hongaars
-
Valuta: Hongaarse forint
-
Grootste religie: Rooms-katholicisme 55%, protestantisme 20%
-
Nationale feestdag: 20 augustus