Hongarije

Van ongerepte natuur tot het oude centrum van booming Boedapest

Hongarije is een geliefder vakantieland dan ooit en wij snappen wel waardoor!

Boedapest Donau

Booming Boedapest

Wie Hongarije zegt, kan niet om Boedapest heen. De stad is al jaren geen onontdekte Oost-Europese parel meer, maar desondanks is Boedapest een bezoek meer dan waard. De stad ademt de grandeur van het 19e eeuwse Habsburgse rijk, met het reusachtige parlementsgebouw als beste voorbeeld. De alternatieve kant van de stad ontdek je in het nachtleven in één van de talloze ruin bars en escape rooms. Maar zonder een bezoek aan een thermaal bad is je bezoek aan Boedapest niet compleet! Laat de bekende Széchenyibaden links liggen, en ga bijvoorbeeld naar het authentieke Ottomaanse Királybad voor de echte local experience.

De vrolijkste barak

Binnen het Oostblok gold Hongarije als de ‘vrolijkste barak van het kamp’. Onder de leiding van János Kádár, en zijn politiek die later bekend zou staan als het kádárisme, was er enige economische vrijheid. Hongaren mochten een eigen bedrijfje beginnen, eens in de drie jaar op reis naar het Westen, en de publieke voorzieningen waren op orde. In 1989 was Hongarije het eerste land dat het Ijzeren Gordijn opende en daarmee de val van de Berlijnse Muur inluidde. Restanten van het communisme in Hongarije worden steeds zeldzamer (het Memento beeldenpark bij Budapest is een mooie uitzondering), maar langs de zuidgrens is een nieuw ijzeren gordijn gebouwd om de buitengrens van de EU te bewaken.

Trabant
Paprika

Paprika paradijs

Als er één ingrediënt centraal staat in de Hongaarse keuken, dan is dat wel de paprika. Er wordt verondersteld dat de Ottomanen deze exotische plant naar Hongarije brachten. Ook zie je in de Hongaarse keuken veel invloeden uit de omringende landen Tsjechië, Oostenrijk en de Balkan. Iedereen kent uiteraard de goulash, herderssoep, gemaakt van gestoofd vlees, aardappelen, groenten, paprika en kruiden. Ook erg smaakvol is de lokale vissoep halászlé, met riviervissen en uiteraard paprika. Vlees zie je veel terug in stoofpotten en heerlijke Hongaarse worsten, maar voor de vegetariërs zijn er gelukkig uitstekende opties met allerlei soorten kaas en de oliebolachtige langosbroden.

Eger - wijnhoofdstad van Hongarije

Op zo’n anderhalf uur rijden van Boedapest ligt Eger, dé wijnhoofdstad van Hongarije. Eger is geliefd onder zowel toeristen als Hongaren om haar prachtige barokke architectuur. De stad wordt gesierd door de kolossale St. John kathedraal en het eeuwenoude kasteel waar in 1552 de Ottomanen werden verslagen. Maar bovenal staat Eger bekend om haar stierenbloedwijn, Egri Bikavér. In de Vallei van de Mooie Vrouwen hebben zo’n veertig wijnproducenten wijnkelders, waar je je te goed kunt doen aan deze mythische drank. Het verhaal gaat dat tijdens de belegering van Eger de inwoners van de burcht zich op de been hielden door de rode wijn. Vechtend als dolle stieren, met de wijn nog druipend uit hun baarden, wisten zij de aanvallen van de Ottomanen te weren. De Ottomanen wisten het zeker, dit moest wel stierenbloed zijn. Je begrijpt het al, een glaasje stierenbloedwijn kan niet ontbreken aan je bezoek aan Hongarije.

Wijngaard Scaled

Info

  • Officiële naam: Republiek Hongarije

  • Regeringsvorm: Presidentiële republiek

  • Inwoneraantal: 9.850.845

  • Oppervlakte: 93.024 km²

  • Hoofdstad: Boedapest

  • Officiële taal: Hongaars

  • Valuta: Hongaarse forint

  • Grootste religie: Rooms-katholicisme 55%, protestantisme 20%

  • Nationale feestdag: 20 augustus

Preloader
  • Provincie Pannonia

    Provincie Pannonia
    Het gebied ten westen van de Donau werd onderdeel van het Romeinse Rijk als provincie Pannonia. De Illyriërs en Kelten die hier woonden kwamen onder invloed van de Romeinse cultuur. Het rijk werd echter steeds bedreigd door de ‘barbaren’ aan de andere kant van de Donau, en in de 5e eeuw verloren de Romeinen de strijd tegen de Hunnen.
  • Maygaarse invasie

    Maygaarse invasie

    Rond het jaar 896 deed het nomadenvolk uit de Zuid-Russische steppe, de Hongaren (of Magyaren) hun intrede. Ze onderwierpen de inwoners van de Pannonische vlakte en omringende gebieden en waren door hun strooptochten een eeuw lang de schrik van heel Europa. In de Slag op het Lechveld werd hen een grote nederlaag toegebracht, waardoor ze zich wel moesten aanpassen aan hun christelijke buren. Het jaar 896 heeft nog veel symbolische waarde in Hongarije. 

  • Hongaars Koninkrijk

    Hongaars Koninkrijk

    De kroning van Stefan de Heilige als eerste christelijke koning in het jaar 1000 wordt gezien als het begin van het Hongaarse Koninkrijk. Het vroege Hongaarse koninkrijk kende bij tijden grote successen, maar werd intern verzwakt door de voortdurende machtsstrijd tussen koning en adel.

  • Mongoolse invasie

    Mongoolse invasie

    Door de invasie van de Mongolen in 1241 werd het Hongaarse leger vernietigd bij de slag bij Mohi, en ook de Hongaarse bevolking werd niet gespaard. Het Mongoolse leger trok zich echter vanwege het overlijden van de Grote Kan (Ögedei) spoedig terug uit Europa, waarschijnlijk om een nieuwe heerser te kiezen. Hierna liet de Hongaarse koning Béla langs de grenzen fortificaties aanleggen die in de daaropvolgende eeuwen van groot nut zouden blijken. Hij haalde bevolkingsgroepen van elders om de grensstreken te bevolken.

  • Ottomaanse bezetting

    Ottomaanse bezetting

    In 1526 stortte het Hongaarse koninkrijk ineen na grote militaire nederlaag tegen de Ottomanen: de Slag bij Mohács. Er volgde een 150 jaar durende Ottomaanse bezettingstijd, waarbij het land vanaf 1541 in drie delen uiteenviel: een Turks middendeel (inclusief de hoofdstad Boeda), een romp-koninkrijk onder de Oostenrijkse Habsburgers in het noorden en westen, en een onafhankelijk Zevenburgen (Transsylvanië) in het oosten. Zevenburgen werd een vazal van het Ottomaanse Rijk, maar werd ook het centrum van de Hongaarse cultuur. 

  • Beleg van Wenen

    Beleg van Wenen

    Na het mislukte Beleg van Wenen (1683) dreven de Oostenrijkers de Ottomanen een heel eind terug. Na nog een aantal overwinningen door de Heilige Liga onder aanvoering van het Habsburgse rijk, viel heel Hongarije in Habsburgse handen.

  • De Ausgleich

    De Ausgleich

    In de 18e en 19e eeuw kwamen de Hongaren meerdere keren in opstand tegen de Oostenrijkse overheersing. De opstanden mislukten, maar in 1867 bereikten Oostenrijk en Hongarije alsnog een compromis, de Ausgleich. Hiermee kreeg het Koninkrijk Hongarije een min of meer gelijkwaardige status in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie.

  • Verdrag van Trianon

    Verdrag van Trianon

    Vanaf 1914 streed Hongarije vanzelfsprekend aan de Oostenrijkse kant in de Eerste Wereldoorlog. Dat liep voor Oostenrijk en Hongarije niet goed af. Door het Verdrag van Trianon verloor Hongarije tweederde van het grondgebied (waaronder Transsylvanië – een gevoeligheid die tot vandaag de dag de relatie met Roemenië onder druk zet) en raakte driekwart van haar inwoners kwijt. De macht kwam in handen van de autoritaire admiraal Miklós Horthy, die tijdens het interbellum alles in het werk stelde om de verloren gebieden te herwinnen.

  • Vooravond Tweede Wereldoorlog

    Vooravond Tweede Wereldoorlog

    Horthy zocht aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog toenadering tot nazi-Duitsland om de verloren gebieden terug te krijgen. Met Duitse hulp kreeg Hongarije in de periode 1938-1941 een deel van Transsylvanië en Slowakije terug. Nazi-Duitsland leek dus de beste partner om het onrecht teniet mee te doen. In 1941 verklaarde Hongarije de Sovjet-Unie de oorlog.

  • Russische ‘bevrijding’ en naoorlogse communistische periode

    Russische ‘bevrijding’ en naoorlogse communistische periode

    De Sovjets verschenen in 1945 als bevrijders, maar bleken in de praktijk de veroveraars die ze in heel Oost-Europa waren. Hongarije werd het Oostblok in gemanoeuvreerd. De eerste partijleider was de stalinist Mátyás Rákosi. In 1949 werd Hongarije officieel omgedoopt tot de Volksrepubliek Hongarije.

  • Eind van het communisme

    Eind van het communisme

    In de jaren tachtig ontstond in de communistische partij een fractie die ook meer politieke vrijheid wilde toestaan. Toen de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie dat mogelijk maakten, werd de oude Kádár terzijde geschoven en begon het bewind zichzelf te hervormen. Op 19 augustus 1989 opende men het IJzeren Gordijn en in oktober van dat jaar werd in overleg met de democratische oppositie de volksrepubliek ontbonden en vervangen door de Republiek Hongarije. De eerste vrije parlementsverkiezingen vonden in 1990 plaats.

  • Toetreding EU

    Toetreding EU

    In 2004 werd Hongarije lid van de Europese Unie en op 21 december 2007 deel van de Schengenzone.

  • Viktor Orbán aan de macht

    Viktor Orbán aan de macht

    Sinds 2010 heeft de rechts conservatieve partij FIDESZ een tweederde meerderheid in het parlement en is Viktor Orbán premier. Verschillende hervormingen in het kiesstelsel en de grondwet zijn sindsdien ingevoerd, die erop gericht zijn de ‘Hongaarse identiteit en waarden’ te beschermen. Volgens critici ontwikkelt Hongarije zich richting een autocratie omdat burgerlijke vrijheden zijn ingeperkt en onafhankelijke media worden tegengewerkt. Ondanks protesten uit binnen- en buitenland blifjt Orbán, met name op het platteland, veel steun houden.

Laatste blog berichten over Hongarije

Iss 3732 02555 (1)

Kosovo: reis door de geschiedenis van het jongste land van Europa

Kosovo wordt al sinds mensenheugenis bewoond door zowel Albanezen als Serviërs, die naast periodes van vreedzaam samenleven ook veel conflicten hebben gekend. Eastpackers neemt je mee op een reis door...
WhatsApp Image 2024 08 06 At 16.16.10

Coffee, Aliens and Sunflowers – Tippe op ESC in Noord-Macedonië

This blog was written by volunteer Tippe Kok at the end of her 4-month volunteering in Bitola, North Macedonia. We are sitting outside of a café on Shirok Sokak while...
Ephesos Smaller

Ontdek de oudheid in Turkije en de Balkan

Dat de Grieken en Romeinen hun architectonische sporen hebben nagelaten in Athene en Rome is voor de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat je ook in Roemenië, Bulgarije...
The,Transfaragasan,Road,In,The,Carpathian,Of,Romania

Dit zijn de mooiste wegen van de Balkan

De Balkan staat bekend om haar schitterende natuur, met woeste en ongerepte bergen, eeuwenoude bossen en kronkelende rivieren. Met Eastpackers verkennen we deze zomer per auto, boot en trein enkele...