Ontdek de oudheid in Turkije en de Balkan

Dat de Grieken en Romeinen hun architectonische sporen hebben nagelaten in Athene en Rome is voor de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat je ook in Roemenië, Bulgarije en Turkije vele prachtige en door toeristen minder bekende plekken uit de oudheid kunt vinden? Eastpackers neemt je deze zomer mee naar enkele van de meer en minder bekende overblijfselen uit de oudheid in onze ‘Grand Tour: Great Civilizations’ rondreis, die plaatsvindt van 1 tot 25 augustus 2024.

Efeze

In het westen van Turkije, vlakbij de miljoenenstad Izmir, bevinden zich de indrukwekkende en uitstekend bewaard gebleven ruïnes van de oude stad Efeze. Efeze werd oorspronkelijk in de 11e eeuw voor Christus gesticht door de oude Grieken en later uitgebreid door de Romeinen. Efeze was de locatie van een tempel die was gewijd aan de Griekse godin van de jacht Artemis. De tempel was zo mooi en groot dat het tot één van de zeven oorspronkelijke wereldwonderen wordt gerekend. Je kunt er nu, ruim 2500 jaar later, nog de restanten van zien. Efeze groeide later uit tot één van de grootste steden van het Romeinse rijk. Je vindt hier vandaag de dag tal van gebouwen die prachtig bewaard zijn gebleven, zoals de Bibliotheek van Celsus en een amphitheater dat ooit plaats bood aan maar liefst 24.000 mensen.

Hierapolis

Dieper in het binnenland van Turkije bevinden zich meer Romeinse ruïnes, nabij het spectaculaire Pamukkale. Hier wordt indrukwekkende  Romeinse architectuur gecombineerd met een bijna surrealistisch landschap van kalksteenplateaus. Door de loop van de millenia zijn hier door kalksteenrijk water dat vanaf een klif naar beneden valt bijzondere terrassen gevormd, waarin helder blauwe waterplassen staan.

Bovenaan het klif vind je de indrukwekkende Grieks-Romeinse stad Hierapolis. Hierapolis werd een van de belangrijkste Romeinse steden voor kunst, filosofie en handel, en verschillende keizers bezochten de stad. Tijdens de hoogtijdagen van de stad had alleen Alexandria een grotere bibliotheek dan Hierapolis. Hierapolis was ook een belangrijk kuuroord, en onder meer Cleopatra zou er genoten hebben van de natuurlijke warme baden. Hierapolis speelt ook een rol in de vroege geschiedenis van het Christendom. De apostel Paulus liet er een kerk bouwen, en de apostel Filippus zou er begraven liggen.

In Hierapolis kun je nog steeds zwemmen tussen de Romeinse ruïnes

Baile Herculane

In het diepe zuiden van Roemenië, vlakbij de rivier de Donau, vind je een ander overblijfsel  uit de Romeinse tijd: Baile Herculane, oftewel de Herculesbaden. Volgens de overlevering was dit de plek waar de Griekse held Hercules stopte om te baden in de natuurlijke warmwaterbronnen en een welverdiende vakantie te nemen van zijn heldendaden. Onder keizer Trajanus bouwden de Romeinen hier een kuuroord dat door het hele Romeinse rijk bekend werd. De ruïnes hiervan zijn nog steeds te vinden, evenals een groot bronzen standbeeld van de held naar wie het plaatsje vernoemd is.

De hoogtijdagen van het plaatsje begonnen overigens pas zo’n 2000 jaar later, nadat de Oostenrijkers het plaatsje in 1788 veroverden op de Ottomanen. Onder de Oostenrijkers groeide Baile Herculane wederom uit tot één van de belangrijkste spa resorts van Europa. Het stadje was het favoriete kuuroord van onder meer keizer Franz Joseph, en ook de beroemde keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissi, was er een vaste gast. De schitterende Oostenrijkse paleizen, casino’s en badhuizen hebben sindsdien niet altijd de liefde gekregen die hen toekomt, maar juist dat maakt Baile Herculane een fantastische tijdreis naar het Europa van de 19e eeuw. Inmiddels zijn er plannen om het stadje weer in haar voormalige glorie te restaureren, maar de uitvoering hiervan laat nog op zich wachten. Het stadje is niettemin een populair vakantieoord onder Roemenen en Bulgaren.

Plovdiv

Plovdiv, de tweede grootste stad van Bulgarije, is één van de oudste steden in Europa en heeft een bijzonder rijke geschiedenis. De eerste nederzetting werd ongeveer 8.000 jaar geleden gesticht en is hiermee ouder dan Rome en Athene. De nederzetting lag op een heuvel, de Nebet Tepe, die zich middenin het hedendaagse Plovdiv bevindt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, vooral tijdens de zonsondergang. Op de Nebet Tepe vind je ook de overblijfselen van een fort dat werd aangelegd door Philip II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote. Philip veroverde de stad in 342 voor Christus en vernoemde haar naar zichzelf: Philippopolis.

In de tweede en derde eeuw na Christus groeide de stad onder de Romeinen uit tot provinciehoofdstad en kwam het bekend te staan als Trimontium: Drieheuvelstad. De Romeinen bouwden onder andere een prachtig amphitheater, dat zich in een natuurlijke kloof tussen twee heuvels bevindt, en een forum. Deze monumenten zijn zeer goed bewaard gebleven en zeker het bezoeken waard. Naast Griekse en Romeinse vind je in het huidige Plovdiv ook veel Ottomaanse invloeden, wat de stad tot een fascinerende historische en architectonische smeltkroes maakt.