Winterpioniers opgelet: ooit gedacht aan skivakantie in Bosnië?

Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk – noem ze maar op. Wintersportlanden bij uitstek in het hart van Europa. Maar heb je ooit gedacht aan Bosnië & Herzegovina? Dit bergachtige land midden op de Balkan kent prachtige pistes en goede sneeuwzekerheid. Wij van Eastpackers zouden graag eens hier de ski’s onderbinden – en jij kan mee!

Een korte geschiedenis

Bosnië wordt vaak geassocieerd met oorlog en geweld. Dit is heel begrijpelijk. In de jaren negentig, bij het uiteenvallen van socialistisch Joegoslavië, brak er een bloedige burgeroorlog uit in het land. Dit gewapend conflict begon vlak nadat een meerderheid van de inwoners van Bosnië, voornamelijk Bosnische moslims en Kroaten, tijdens een referendum koos voor onafhankelijkheid. 

De Bosnische Serviërs gingen niet akkoord met de uitslag en met behulp van het regime in Belgrado en restanten van het Joegoslavische leger wisten zij grote delen van het land te heroveren. Pas na tussenkomst van de internationale gemeenschap werd de vrede hersteld. Bosnië werd hierop ingericht als federale staat en verdeeld langs etnische lijnen.

Sarajevo is de spil in deze complexe geopolitieke situatie, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Voor reizigers maakt dit de stad tot een buitengewoon interessante bestemming. De sporen van de burgeroorlog zijn hier en daar nog goed terug te zien, waaronder in het Tunnel Museum vlakbij de luchthaven. Sarajevo werd tijdens het conflict jarenlang belegerd door Servische troepen, die de stad lukraak beschoten vanuit de omliggende heuvels en bergen. De tunnel onder het vliegveld was de enige manier te ontsnappen uit deze nachtmerrie. 

Sarajevo 1984 – de vergeten winterspelen

Het bloedige verleden van Bosnië doet vergeten dat in 1984 Sarajevo het toneel was van de Olympische Winterspelen. Mede hierdoor kent het land uitstekende skipistes, slechts op enkele tientallen kilometers van de hoofdstad. De periode rondom de winterspelen was een echte glorietijd voor Sarajevo. De lokale infrastructuur werd sterk verbeterd en hotels en restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond. Voor Nederland verliepen de spelen overigens teleurstellend, aangezien ‘we’ geen enkele medaille wisten te winnen. Het was de laatste keer dat Nederland medailleloos van een olympisch eindtoernooi terugkeerde. Hoe anders is dat nu!

Vandaag de dag kijken inwoners van de stad met gemengde gevoelens terug op de Olympische Winterspelen. Van het zorgvuldig opgepoetste imago van Sarajevo als toeristische trekpleister was na enkele jaren burgeroorlog niets meer over. Gelukkig heeft de Bosnische hoofdstad de weg naar boven weer gevonden. Alleen de bobsleebaan ligt er nog net zo bij als in de jaren negentig – een blijvende herinnering aan het geweld dat zich hier, op deze plek, ooit voltrok.

Als een feniks uit zijn as

Naast tal van mogelijkheden om je te vermaken in de sneeuw, zijn er ook genoeg plekken om – tussen het skiën door – lekker op te warmen. De geschiedenis van Sarajevo gaat veel verder terug dan 1984. Loop eens door de sfeervolle Ottomaanse bazaarwijk en verdwaal in de smalle steegjes waar ćevapi-tentjes zich aaneenrijgen. Een paar straten verderop veranderen de moskeeën en madrassa’s in statige herenhuizen, die doen denken aan de tijd dat Sarajevo deel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije. 

Een stukje naar het westen worden de 19de-eeuwse straten brede boulevards. Hier bouwden Joegoslavische architecten een socialistische modelstad met hoogbouw, winkelcentra en bijzondere architectuur. Overigens is ook hier het oorlogsverleden nooit ver weg, want sluipschutters maakten tijdens het beleg dankbaar gebruik van deze stedenbouwkundige layout, waardoor het gebied al werd omgedoopt tot ‘Sniper Alley’.

Kortom, iets meer dan 25 jaar na het eind van het Beleg van Sarajevo, profileert de stad zich gelukkig weer als off-the-beaten-path wintersportbestemming. Geïnteresseerd? Ga dan met Eastpackers op skitrip naar Bosnië-Herzegovina. Wij combineren cultuur en avontuur tijdens een meerdaagse minibreak naar hoofdstad Sarajevo, waar uitgestrekte skigebieden uit de tijd van het voormalige Joegoslavië nieuw leven zijn ingeblazen en wachten om herontdekt te worden. Aanmelden kan nog steeds via deze link