Ontdek de culinaire hoogtepunten van Anatolië

De Turkse keuken is zeer divers, met een grote verscheidenheid aan lokale specialiteiten in de verschillende regio’s en steden. Veel van deze  specialiteiten zijn overigens in het hele land te krijgen. Zo vind je overal in Turkije ontbijtrestaurants die verwijzen naar de stad Van, köfte (een soort gegrilde miniburgers) uit het stadje İnegöl, de zogenaamde Adana kebap (een lange, kruidige gehaktspies) en allerhande zoetigheden uit Gaziantep, de hoofdstad van de baklava. Tijdens onze Anatolië Express reis van 18 tot 25 februari 2024 krijg je de kans om enkele van de overheerlijke Turkse specialiteiten en culinaire tradities zelf uit te proberen. Hieronder een selectie:

Istanbul: de meyhane

In Istanbul, verreweg de grootste stad van Turkije, kun je als je goed zoekt ieder Turks gerecht wel vinden. Je kunt er echter ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan hét culturele instituut uit Istanbul: de meyhane.

De meyhane is een combinatie tussen een drinkgelegenheid en een restaurant en stamt uit de Ottomaanse tijd. In een meyhane drink je vooral rakı, een anijsachtige sterke drank. Wanneer rakı gemengd wordt met water ontstaat een troebel drankje dat bekend staat als aslan sütü, oftewel leeuwenmelk. Aslan sütü drink je onder het genot van een uitgebreide selectie aan voor- en bijgerechten die worden aangeduid als meze. Ook wordt er veelal vis, balık in het Turks, geserveerd. In de meyhane wordt op een rustig tempo de hele avond doorgenoten van de rakı en de mezes, en het wordt gezien als de perfecte plek voor lange gesprekken onder het genot van een alcoholische versnapering.

In de Ottomaanse tijd werden de meyhanes vooral gerund door niet-moslim minderheden: Armenen, Grieken en Joden. Na de oprichting van de seculiere Turkse republiek kreeg de meyhane zowel meer Turkse eigenaren als klanten. In de laatste twee decennia is de meyhane-cultuur echter onder druk komen te staan. Turken ontdekken meer alternatieve drinkgelegenheden (zoals de kroeg en de nachtclub), en door torenhoge belastingen is alcohol voor veel Turken een nauwelijks betaalbaar luxeproduct geworden. Desalniettemin kun je in verschillende wijken van Istanbul nog een heerlijke avond doorbrengen in een bomvolle meyhane.

Verschillende meze, vergezeld door een glas aslan sütü

Bursa – İskender kebap

Sinds de jaren 1860 heeft Bursa een overheerlijke signature dish: de İskender kebap. De İskender kebap is vernoemd naar ene Īskender Efendi, een chef die zelf vernoemd was naar Alexander de Grote. Īskender Efendi creëerde zijn gerecht om de hongerige winkeleigenaren van Bursa’s Kayhan buurt te voeden. Nog steeds vind je door heel Bursa, maar vooral aan de Kayhan Caddessi waar het gerecht ontstaan is, overheerlijke İskender kebap.

De İskender kebap bestaat uit dun gesneden kebabvlees, geserveerd met tomatensaus en een speciale gesmolten schapenboter over een bedje van vers pitabrood. Naast het vlees vind je onveranderlijk een flinke kwak overheerlijke Turkse yoghurt. Je eet İskender kebap traditioneel met şıra, een licht gefermenteerde, niet alcoholische druivensap.

Konya – pide

Konya is een overwegend conservatieve stad in Centraal Anatolië met een zeer rijke geschiedenis. Op culinair gebied staat Konya bekend om haar pide. De pide is, samen met de lahmaçun, de Turkse tegenhanger van de pizza. In Konya vind je in het bijzonder de etli etmek, een verukkelijke, vlezige uitvoering van de pide. De etli etmek bestaat uit een knapperige deegbodem met daarop een vulling van rundvlees, ui, tomaat en pepers. De liefhebber kan er voor kiezen om nog een kaaslaag bovenop toe te voegen.

Etli ekmek in een traditionele oven

Erzurum – çağ kebab

De laatste stop van deze culinaire tour, Erzurum, bevindt zich in het uiterste oosten van Turkije. In heel Turkije vind je namelijk de zogenaamde çağ kebap uit Erzurum. Çağ kebap bestaat uit lamsvlees dat ongeveer 12 uur gemarineerd wordt in een mix van uien, zout en peper. Het wordt eerst op een erg dikke spies geplaatst, waar de usta oftewel chef met een lang mes dunne repen vanaf snijdt en die vervolgens op een platte spies plaatst. Deze spies wordt gegrild boven de mangal, de barbecue, en wordt veelal geserveerd met vers, knapperig lavaş brood.

Çağ kebap geserveerd op lavaş