Soviet Ghosts

29 april | 8 mei 2022

Van spookdorpen en schuilkelders in Oekraïne, Transnistrië waar het lijkt alsof de Sovjet-Unie nooit gevallen is, naar het paleis van de Roemeense dictator Ceaușescu in Boekarest: in één reis ervaar maak je kennis met de nalatenschap van de Sovjet-Unie in Oekraïne, Moldavië en Roemenië.

Max 20 deelnemers
Fantastische architectuur
Hippe steden
Met het lokale ov
Super lage prijs
Boordevol geschiedenis
Alles over deze reis

Tijdens deze reis word je ondergedompeld in de recente geschiedenis van het uiterste oosten van Europa. Je reist door de tijd, van het begin van de val van het Oostblok in het voormalige Tsjernobyl tot aan de hedendaagse conflicten aan de rafelranden van de voormalige Sovjet-Unie. Onderweg sta je oog in oog met de laatste getuigen van de Sovjettijd en ontdek je hoe in Oekraïne, Moldavië en Roemenië aan de toekomst wordt gewerkt. 

We beginnen in Kiev, tijdens de middeleeuwen het centrum van de Oost-Slavische beschaving. In de late negentiende eeuw werd het een belangrijke (industriële) stad binnen het Russische Rijk. Pas in 1991 verscheen Oekraïne weer als onafhankelijke staat op de Europese landkaart, met Kiev als gehavende, maar toch trotse hoofdstad. Sindsdien is het land sterk verdeeld langs politieke, etnische en taalkundige breuklijnen. Straatprotesten leidden tot chaotische machtsovernames in 2004 en opnieuw in 2014 tijdens de bloedige “Revolutie van Waardigheid”. Ondertussen scheidden drie regio’s in het zuiden van het land zich af en ging Oekraïne als geamputeerde staat verder met haar moeizame toenadering tot het Westen.

Sinds de HBO-miniserie Chernobyl uitkwam in de zomer van 2019, staat het rampgebied aan de Wit-Russische grens weer volop in de belangstelling. We bezoeken tijdens deze reis onder andere de spookstad Pripyat en het enorme verlaten Woodpecker radarstation dat als een karkas van staal uit het desolate landschap oprijst.

De dag na ons bezoek aan Tsjernobyl brengen we een bezoek aan Mezhyhirja, het landgoed waar de in 2014 verdreven President Viktor Janoekovitsj woonde en werkte. Politici hebben deze plek verlaten en momenteel wordt het omgevormd tot monument voor corruptie en nepotisme.

Vanuit Kiev reizen we verder naar Odessa, de grootste stad aan de Zwarte Zee. We flaneren niet alleen over de statige boulevards uit de tijd van Catharina de Grote, maar verkennen ook het ondergrondse Odessa. Onder Odessa ligt namelijk een labyrint van catacomben en bunkers, waar het Sovjet-verzet tijdens de nazi-belegering van 1941 zich schuilhield. Niet ver van Odessa bevinden zich andere plaatsen van historisch belang, zoals het fort van Bilhorod-Dnistrovsky aan de grens met Moldavië, waar in 1826 sloten de Ottomanen en Russen een belangrijk vredesverdrag sloten.

Na ons bezoek aan Odessa reizen we per trein naar een quasistaat, het niet-erkende Transnistrië. In Transnistrië bezoeken we niet alleen de hoofdstad Tiraspol, waar je je waant in een Sovjet-film en het lijkt alsof de geschiedenis heeft stilgestaan, maar ook de tweede stad Bender. De strijd om deze stad was in 1992 bepalend tijdens de korte oorlog tussen Moldavië en de Transnistrische separatisten. (Lees hier een artikel in Trouw van politicoloog Jonathan Holslag over Transnistrië.)

Vanuit Transnistrië reizen we naar de hoofdstad van Moldavië, Chișinău. Chișinău is wellicht de minst bezochte hoofdstad van Europa (en volgens sommigen ook de minst spectaculaire), maar zeer het bezoeken waard voor wie geïnteresseerd is in de val van de Sovjet-Unie. Moldavië is een van de armste landen van Europa. In Moldavië staan we niet alleen stil bij de economische en politieke ontwikkelingen na de val het communisme, maar bezoeken we ook een prachtig, oosters-orthodox grottenklooster uit de dertiende eeuw buiten de stad.

Aan het eind van onze reis, voordat we terugvliegen naar Nederland, brengen we nog een bezoek aan Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Boekarest heeft niet alleen een gezellige binnenstad met negentiende-eeuwse architectuur die het het “kleine Parijs” van Oost-Europa maakt, maar barst ook van de groene stadsparken. Het laatste “dode” Oostblok-symbool van deze reis is het paleis van de beruchte Nicolae Ceaușescu, een van de weinige communistische staatshoofden die op een bloedige wijze het onderspit moest delven in 1989.

Programma
Data & Prijzen
Galerij
Video
Kleine lettertjes

Deze reis

Avontuur
Architectuur
Cultuur
Zwaarte
Natuur

Inclusief

 • Retourvlucht
 • Eigen reisapp tijdens de reis
 • Treinen en lokaal OV
 • Comfortabele overnachtingen
 • Eigen Nederlandse reisleiding
 • Toerismebelasting en brandstofheffingen
 • CO2 compensatie voor alle vluchten

Waarom deze reis boeken?

 • Uniek bezoek aan Transnistrië

 • Compact programma

 • Gezellige groep medereizigers met dezelfde interesses

 • Alle entreegelden en excursies inbegrepen

 • Afwisselende accommodaties

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Veel aandacht voor geschiedenis, cultuur en natuur

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn gericht op deelnemers van 18 tot circa 37 jaar. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 29 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.
11 man
8 vrouw
1 vrij
10 solo
9 samen

Ervaringen

Marjolein Koster
Marjolein Koster
Deelnemer 2019

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een groepsreis meeging, maar ik heb echt hele leuke mensen ontmoet die ik nog steeds regelmatig spreek. 

Alida van der Hoff
Alida van der Hoff
Deelnemer 2018

Het was een fantastische ervaring! Het programma was inhoudelijk erg interessant; de reisleider wist veel bijzondere verhalen te vertellen. Daarnaast vond ik het fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten: qua leeftijd, achtergrond, interesses en (reis)ambities.

Roos van den Bekerom
Roos van den Bekerom
Deelnemer 2018

Prima accommodaties, vol en afwisselend programma en goede reisleiding. Voor een lage prijs kan je al backpackend veel zien van bijzondere landen in een gezellige groep. 

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks. Hans is de oprichter van Eastpackers en maakte sinds 2005 meer dan 150 reizen voor Eastpackers. Op de reizen van Hans weet je bovendien zeker dat je in de leukste restaurants terecht komt, want hij heeft een scherpe neus voor hippe Oostblokhoreca. Voor oude trams, brutalistische gebouwen en obscure dictators mag je hem ook altijd wakker maken. Of houdt hij jou uit je slaap.
Wil je Hans vragen waarom je een bezoek aan Transnistrië echt niet kan missen?
hans@eastpackers.nl

FAQ

Hoe zwaar is deze reis?

Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom enigszins vermoeiend worden ervaren. Houd er ook rekening mee dat vooral Moldavië (incl. Transnistrië), maar ook Oekraïne en Roemenië minder welvarend zijn dan je in West-Europa bent gewend. Het comfortniveau is hier lager dan in je Nederland gewend bent. We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer. Ook de treinen zijn comfortabel, maar wel oud.

Hoe flexibel is het programma?

Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.

Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?

Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 10 per persoon per nacht voor de gehele reis en € 20 per persoon per nacht voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.

Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?

De Oost-Europese keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Met name in de grote steden is er een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden, maar houd er rekening mee dat de menukeuze voor deelnemers die een speciaal dieet volgen soms beperkt(er) kan zijn.

Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?

Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. We zullen je vragen om je zo snel mogelijk af te zonderen van de groep en raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.

Wat gebeurt er als er een negatief reisadvies geldt voor een bestemming?

Eastpackers reist niet naar bestemmingen waarvoor een negatief (oranje/rood) reisadvies geldt. Wanneer voor één of meerdere bestemmingen tijdens deze reis in de periode voor vertrek een negatief reisadvies geldt, passen wij waar mogelijk de route aan. 

Mocht de reis(route) onverhoopt geheel of grotendeels onuitvoerbaar blijken vanwege reisbeperkingen, dan krijg je je geld terug of kun je kosteloos omboeken naar één van onze andere reizen.

Is het veilig om naar Moldavië, Oekraïne en Transnistrië te reizen?

Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Moldavië, Transnistrië en Oekraïne (behalve het oosten en de Krim, waar we niet komen) is over het algemeen zeer veilig. In het verleden werden buitenlandse toeristen soms moeilijk toegelaten tot Transnistrië of lang ondervraagd. De laatste jaren is de situatie verbeterd en is het mini-staatje zich opener gaan opstellen tegenover buitenlandse bezoekers. Toch moet je op je hoede zijn. Onthoud je van politieke uitlatingen of uitspraken. Volg de instructies van de Eastpackers reisleider te allen tijden op. Indien nodig kan het programma of de reisroute worden aangepast. Vanwege de actuele ontwikkelingen in Oekraïne (2022), kan deze reis geen doorgang vinden in de oorspronkelijk geplande opzet en wordt een alternatieve route buiten Oekraïne en Moldavië aangeboden. 

Moet ik een visum aanvragen?

Nee. Voor deze reis zijn geen visa nodig.

Kan ik deelnemen zonder dat ik een COVID-19 vaccinatie of boosterprik heb gehad?

Eastpackers hanteert geen vaccinatieplicht voor deelname aan reizen. Je moet er echter rekening mee houden dat veel landen wél vaccinatie-eisen stellen aan reizigers.

Deelnemers zijn er zelf voor verantwoordelijk dat zij aan de eisen met betrekking tot vaccinaties voldoen van de landen die we bezoeken. Eastpackers is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor extra kosten of oponthoud (aan de grens) voor reizigers die niet over de benodigde vaccinaties beschikken. Deelnemers die vanwege hun vaccinatiestatus tijdens de reis een COVID-19 test moeten doen, moeten dit op eigen gelegenheid (buiten het programma) en op eigen kosten doen. 

Wij organiseren geen reizen naar bestemmingen waarvoor algemene inreisbeperkingen gelden of een algemene quarantaineplicht bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Als je volledig bent gevaccineerd (en een eventuele boosterprik hebt gehad conform de eisen die gesteld worden aan het Europese Coronacertificaat ECDC) kun je zonder beperkingen deelnemen aan onze reizen. 

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl