5 opmerkelijke dingen om te doen in Georgië! 

Georgië heeft prachtige natuur te bieden. En natuurlijk is je trip niet compleet na een bezoekje aan de hippe hoofdstad Tbilisi. Georgië heeft echter nog meer te bieden. In dit blogbericht nemen we je mee naar 5 plekken waar je misschien niet direct aan had gedacht. Laat je verrassen met deze 5 opmerkelijke dingen om te doen in Georgië! 

 

1. De graven van Anatori

Khevsureti, in het noordoosten van het land, tegen de grens met Rusland, is een van de mooiste gebieden van Georgië. In deze ruige regio ligt het dorpje Anatori, op 3 kilometer afstand van Shatili, de historische hoofdplaats met tegenwoordig een inwoneraantal van ongeveer 30. De geschiedenis van dit dorp, maakt het misschien wel een van de meest griezelige in Georgië.

In de 18e eeuw brak de pest uit in dit dorp. Vrijwel iedereen in het dorp raakte besmet en een na de ander stierf aan deze verschrikkelijke ziekte. Inwoners van het dorp bouwden zelf voor hun dood speciale graven om andere inwoners van het dorp niet te besmetten. Als ze besmet raakten, of hun dood nabij was, sloten zij zichzelf op in deze kluizen om daar waardig te wachten op de dood.

De Anatori-graven zijn jaren na deze horror bewaard gebleven en open gesteld voor publiek. Oppassen voor nachtmerries!  Overigens kun je in de omgeving van Anatori ook fantastische wandelingen maken of 4WD tochten maken. Met een reguliere auto is deze uithoek van het land namelijk niet te bezoeken. 

 

2. Ali & Nino

Misschien zal je dit kunstwerk iets vaker in reisgidsen tegenkomen, maar niet zonder reden! Het verhaal achter deze dit kolossale geautomatiseerde standbeeld is zo mooi, dat we hem niet willen weglaten uit deze lijst. 

Waar wij westerlingen Romeo en Julia kennen, kent het oosten van Europa Ali en Nino. Het verhaal uit 1937 gaat over twee geliefden die door tragische omstandigheden niet samen kunnen zijn. Tijdens de eerste wereldoorlog wordt Ali, een Azerbeidzjaanse moslim, verliefd op de Georgische prinses, Nino. Maar als ze eindelijk in staat zijn om bij elkaar te zijn, wordt Ali vermoord in de oorlog. Hoewel de auteur van het verhaal onbekend is, wordt het verhaal als een literaire klassieker en nationale roman van Azerbeidzjan beschouwd.

Het standbeeld van Tamara Kvesitadze aan de kust van Batumi, symboliseert dit verhaal. Elke dag om 19.00 uur schuiven de twee figuren naar elkaar toe en smelten uiteindelijk samen. 

 

3. Honden uitlaten bij Lisi Lake

Wie een aantal dagen in Tbilisi verblijft, kan het niet ontgaan dat er veel honden op straat leven. Ook al hebben honden die tegen hondsdolheid zijn ingeënt een chip in hun oor, het blijft onverstandig honden op straat te aaien of knuffelen. 

Maar je hoeft als hondenliefhebber niet getreurd te zijn! Dog Organisation Georgia is een hondenasiel in de buurt van Lisi Lake, waar je op vrijwillige basis altijd welkom bent om een hond mee te nemen voor een rondje langs dit prachtige meer. En met je viervoeter voor een dag de nodige selfie te maken. 

 

4. Streetart in Tbilisi

Er is ontzettend veel streetart te vinden in Tbilisi, zoveel dat in 2016 het eerste street art festival werd gehouden. Eén van de meest bekende artiesten van deze stad is Mishiko Sulakauri (hij werkt onder de artiestennaam LAMB). In dit interview vertelt hij meer over zijn kunst. Ga in de hoofdstad van Georgië op zoek in kleine steegjes en metro-doorgangen op zoek naar zijn werk en laat je verrassen! 

 

5. Probeer muntkaas en Iki

Wijn en kaas zijn twee producten waar Georgië bekend om staat. Je zult dit dan ook in overvloed vinden en als je ervan houdt, geen genoeg van krijgen! Maar als je op zoek bent naar iets echt bijzonders, ga dan langs bij de winkel van Bagrat Mezumishvilli in Tbilisi. Hij heeft geen site, maar je vindt hem onder de Dry Bridge in het centrum van de stad. Bagrat Mezumishvilli verkoopt de gekste kazen, zoals kaas met munt, maar is vooral bekend om zijn Iki. Dit drankje dat dateert uit de middeleeuwen is vergelijkbaar met whiskey en stierf uit toen Georgië werd veroverd door de Arabieren. Tot nu toe heeft niemand dit drankje meer gemaakt. Bagrat Mezumishvilli heeft een monopolie op het maken van deze drank, aangezien hij de enige producent is. Een echte aanrader dus als je wel in bent voor het proeven van nieuwe smaken!

 

En verder…

Georgië heeft oneindig veel avonturen te bieden. De liefhebbers van Sovjet-erfgoed moeten zeker een bezoekje brengen aan de fameuze kabelbanen van het mijnwerkersstadje Chiatura. “Stalin’s doodskisten,” worden ze ook wel genoemd, de verroeste geraamten die als raamloze tombes arbeiders en bewoners vanuit het dal van het stadje naar de bergen vervoeren. De oorspronkelijke 15 kabelbanen zijn er sinds kort uit gebruik. Wel vindt een groot renovatieprogramma plaats waardoor de veiligheid van de kabelbanen in de toekomst een stuk groter wordt. Overigens verkeren alle voorzieningen in Chiatura in zo’n deplorabele staat dat de liefhebbers van treurtoerisme voorlopig nog wel aan hun trekken zullen komen. Neem ook eens de lokale boemeltrein van Chiatura naar Kutaisi. Het station is niet verlicht, en je moet even zoeken, maar wanneer je de trein van één wagon vindt, begint een spannende tocht door de bergen van ruim drie uur.