De Grand Canyon van Centraal-Azië: Charyn Canyon (maar dan zonder massatoerisme!)

Op zo’n vier uur rijden van de stad Almaty in Kazachstan, vind je misschien wel de grootste verrassing van het land. Midden in de woestijn, die vooral uit uitgestrekte zandachtige steppe vlaktes bestaat, lijkt hier uit het niks een adembenemende kloof op te duiken: de Charyn Canyon. De kloof, van zo’n 80 kilometer lang, is door miljoenen jaren wind en water gevormd en is de ultieme plek om te hiken, raften, klimmen én die perfecte Instagram foto te maken. Want op deze relatief onontdekte plek, is het niet moeilijk een moment voor jezelf te vinden en op te gaan in de schoonheid die dit stukje natuur te bieden heeft.

 

Het ontstaan van de Charyn Canyon

De geschiedenis van de Charyn Canyon gaat zo’n twaalf miljoen jaar terug. Als je hier vandaag de dag, in de zinderende droge zomerhitte loopt, is het moeilijk voor te stellen dat hier eens een kolkende rivier stroomde. Stenen langs de rivier werden door de kracht van het water steeds verder afgesleten. De oudste lagen van de canyon bestaan uit vulkanische lavastenen. Hier bovenop heeft puin uit de woestijn zich langzaam opgehoopt tot natuurlijke sculpturen zoals we die vandaag kunnen bewonderen. Eens was er op deze plek een uitgestrekt bos van Sogdian essen, maar deze overleefde het steeds droger wordende klimaat niet. Anno 2020 kan je hier nog steeds het prehistorische as van deze essen vinden. De canyon biedt huis aan veel dieren zoals hagedissen, slangen, vossen en vooral de bosmarmot is een trouwe bewoner van het gebied.

 

Wat kan je doen bij de Charyn Canyon?

De beste tijd van het jaar om de Charyn Canyon te bezoeken is de lente of herfst. Let er op dat het in zomer erg warm kan worden, dus je goed voorbereiden is noodzakelijk. Een zomerse zonsondergang is echter een adembenemende ervaring. De canyon leent zich er natuurlijk perfect voor te hiken en klimmen en er zijn mogelijkheden om te raften over de rivier. (tegenwoordig een redelijk bescheiden waterstroom). Ben je wat minder avontuurlijk ingesteld, dan kan je natuurlijk ook heerlijk door de canyon ronddwalen en de mooiste plaatjes schieten. Wil je langer dan een dagje van de canyon genieten? Ook dat is mogelijk! Boek een overnachting in een yurt in het eco-park. Via deze website, kan je ook verschillende tours boeken om je bezoek compleet te maken. De canyon is ook onderdeel van elke Eastpackers reis naar Kazachstan en/of Centraal-Azië. 

 

Kolsai- en Kaindy meren

Wanneer je de Charyn Canyon bezoekt, moet je eigenlijk ook door naar de Kolsai meren. Dit gebied, dat uit drie meren bestaat, ligt dichtbij de canyon en biedt spectaculaire vergezichten. Een unieke combinatie van flora en fauna maken van dit gebied een van de mooiste plekjes van Kazachstan. Je kan van het eerste naar het tweede meer lopen in zo’n drie uur. Vind je dit te ver, dan kan je bij het eerste meer ook een paard huren om je naar het tweede meer te brengen. Een sprookjesachtige ervaring, dus daar hoef je je zeker niet voor te schamen. 

Iets moeilijker te bereiken, maar ook het vernoemen waard, is het Kaindy meer. Dit bijzondere meer is in 1911 ontstaan door een aardbeving die een natuurlijke dam liet ontstaan. Doordat het water uit de bergen niet weg kon, verdween een bestaand bos onder water. Dit is als bezoeker van het meer nog goed te zien, door de afgestorven boomtoppen die uit het water steken.

 

Hoe kom je bij de Charyn Canyon?

De canyon is vanaf de stad Almaty in zo’n vier uur te bereiken met een auto. Er gaat een verharde weg naar de canyon en de Kolsai meren, waardoor je vooral met eigen vervoer hier vrij gemakkelijk kan komen. Heb je geen eigen vervoer, dan wordt het iets lastiger. Er gaat vanuit het dorpje Saty een Marsjroetka naar het natuurgebied, maar die is niet altijd even betrouwbaar in vertrek- en aankomsttijden. Met een beetje geluk kan een local uit Almaty je (tegen een kleine vergoeding) naar het gebied brengen. Anders is een taxi natuurlijk ook altijd nog een optie. 

Een andere mogelijkheid, die waarschijnlijk een stuk eenvoudiger en betrouwbaarder is, is het boeken van een tour. Er worden tours aangeboden die je naar de canyon en meren brengen waardoor je niet alleen veel moeite, maar ook tijd bespaart. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar deze tours via Nomad Outfitters, Indy Guide of Kolsai tour. Via hostels in Almaty kun je vaak ook een tour regelen. Tours zijn echter zelden goedkoop. Elke prijs onder de 75 euro per persoon is een goede deal, hoewel je met een groter gezelschap (4+ personen) een betere onderhandelingspositie hebt en mogelijk verder kunt afdingen. 

Ook Eastpackers brengt je natuurlijk naar de canyon en andere bijzondere plekken in Kazachstan toe, bijvoorbeeld met onze zomerreis Secrets of the Stans.