7 redenen om van Kiev je volgende citytrip bestemming te maken!

De hoofdstad van Oekraïne is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het boeken van je volgende citytrip. Zonde, want met haar gouden koepels, fantastische creatieve restaurants, alternatieve clubscene en rijke geschiedenis is deze stad zeker een bezoekje waard! Middeleeuwse bronnen plaatsen de stichting van de stad rond 430 en er zijn aanwijzingen dat dit zelfs eerder was. Tegenwoordig is de bruisende stad de ultieme plek om voordelig te genieten van architectuur, het heerlijke eten, een stadsstrand en meer. Alle ingrediënten voor de ultieme citytrip dus. In dit blogbericht vertellen we je 7 redenen om van Kiev je volgende citytrip bestemming te maken!

 

1. Om te slenteren over de Andriyivsky Uzviz

Andriyivsky Uzviz is een afdalende straat die de oude stad van Kiev verbindt met het modernere en commerciële Podil. Dit is de echte toeristische trekpleister van Kiev, maar nog altijd een leuke wandeling (vooral wanneer je eerst het Maidanplan bezoekt en je onderdompelt in de rauwe recente revolutionaire geschiedenis van de stad). Loop vanaf Maidan via de Sophia en Nicholaas kathedraal langs het Ministerie van Buitenlandse Zaken de Andriyvisky Uzviz af. Tijdens je wandeling door de straat zie je een tal van monumenten, zoals het 20e-eeuwse kasteel van Richard Leeuwenhart en de 18e-eeuwse barokke Sint-Andreaskerk. Maar minstens net zo leuk zijn de vele mooie huizen, straatkunstenaars en koffietentjes. Daarnaast vinden er in het voorjaar en in de zomer een hoop kunst- en muziek festivalletjes plaats op deze straat. Aan het eind van de straat bevindt zich het goede Dream Hostel. Een plek om niet over te slaan dus!

 

2. Spirituele verlichting in de grotten van Holenklooster

Ook het Holenklooster is een must-see wanneer je in Kiev bent. Het klooster bestaat uit vele kerken en grotten. Eigenlijk is het Holenklooster al reden genoeg om Kiev te bezoeken. Voor miljoenen mensen is deze zetel van de Russisch-orthodoxe kerk een belangrijk bedevaartsoord. Behalve toeristen zul je dus ook zeker pelgrims tegen komen. Het rijkelijk versierde, bovengrondse klooster is adembenemend, maar spannender is misschien wel het 30 kilometer lange grottenstelsel. In de grotten van dit klooster kun je namelijk gemummificeerde monniken bezoeken die hier door je jaren heen zijn bijgezet. Door de lage temperatuur, zijn veel mummies nog in perfecte staat. Je kunt de grotten (twee segmenten van elk zo’n 400 meter) zelf bezoeken, maar we raden je aan om dit met een gids te doen om zoveel mogelijk informatie te krijgen (en je toch nog een beetje veilig te voelen tussen de mummies in het donker).

 

3. Om van het heerlijke eten te genieten

Kiev is de stad om te genieten van zowel internationaal, als traditioneel eten. Creatieve koks laten zich geen strobreed in de weg leggen en koken de sterren van de hemel met interessante combinaties van traditionele ingrediënten en kruiden uit met name Azië en Centraal-Azië. Tips zijn The Last Barricade (onder Maidan, het centrale plein) en The Life of Wonderful People (in een hip cluster nabij het Sportpaleis en Olympisch stadion). Waar we in Nederland dan weer niet zo bekend mee zijn, is de Oekraïense keuken. Probeer bijvoorbeeld eens typisch Oekraïense borsjt (rodebietensoep) of Vareniki (een deegpasteitje met de lekkerste vullingen). Puxata Hata is een populaire fastfood, buffetketen die je overal in het land tegenkomt. Kanapa is een uitstekende keus als je op stand wilt genieten van de moderne Oekraïense keuken. Wanneer je in Kiev bent, ligt er dus een uitgesproken kans om jezelf te laten verrassen! 

 

4. Om op het stadsstrand langs de Dnjepr rivier je handdoekje uit te slaan

Ben je in Kiev in de zomer en heb je behoefte aan een chill momentje? Geen probleem, ook dit heeft de stad te bieden. Volg de lokale bevolking naar het Hidropark, het stadsstrand in Sovjet-stijl. Dit eiland in de Dnjepr biedt je strand, horeca en meerdere toeristen attracties. Het eiland wordt dus niet alleen door toeristen bezocht, maar ook door veel locals. Er is een bungeejump, grote outdoor fitness en in de zomer veel te eten. Dit kan soms tot bijzondere taferelen leiden, maar des te leuker om je ogen uit te kijken. Het eiland heeft een eigen metrostation, wat het makkelijk maakt om te bezoeken.

 

5. Om met het diepste metrostation de diepte in te duiken

Na de Tweede Wereldoorlog begon Oekraïne met het bouwen van het metronetwerk van Kiev. Toch gingen pas in 1960 de eerste metro’s rijden. Vandaag de dag kent Kiev 52 metrostations, waaronder het station Arsenalna. Dit metrostations ligt 105,5 meter onder de grond en het duurt zo’n 6 minuten om met behulp van roltrappen naar het station te komen! Het station dankt zijn naam aan de nabij gelegen Arsenalna-fabriek. Veel metrostations in Kiev zijn door onder andere kleurrijke fresco’s en kroonluchters een attractie op zichzelf om te bezoeken, maar ook dit diepste metrostation ter wereld mag niet ontbreken bij je bezoek aan Kiev. Arsenalna is het metrostation vanwaar uit je het Holenklooster en Moeder Oekraïne monument kunt bezoeken (1.5 km lopen). 

 

6. Om door te gaan tot in de late uurtjes

Het nachtleven van Kiev is bruisend! Met hippe en alternatieve clubs kun je na een dagje cultuur snuiven, helemaal losgaan. Geniet van een speciaal biertje in de vele biercafés (zoals Varvar of Pravda Beer Theatre), van een cocktail in een cocktailbar (Kiev is één van de beste plekken in Oost-Europa voor de meest creatieve brouwsels) of spectaculair uitzicht over de stad bij de rooftop bars (onze favoriet is Bar on 8). Er zijn ook veel geheime bars, die moeilijk te vinden zijn, maar zeker de moeite waard. In een oude bioscoop vind je in de kelder Parovoz. Niet ver daarvandaan bevindt zich Barman Dictat. En in Podil vind je de speciaalbierbar Punkraft mét veel flipperkasten en computerspelletjes.Tijdens de zomer organiseert Kiev vele concerten en festivals. Een die snel in populariteit stijgt is Brave! Factory Festival. Dit 2-daagse festival had in 2019 zes podia en vond plaats op een unieke locatie bij een treindepot.

 

7. Omdat het zo budgetvriendelijk is

Ook niet onbelangrijk, het budget! Daar hoef je je in Kiev in ieder geval geen zorgen over te maken. Met een euro of 15 kun je zowel een avondmaal als een overnachting in een hostel bekostigen en voor zo’n 25 cent reis je van de ene naar de andere kant van de stad. Om deze redenen staat Kiev dan ook in de top van goedkoopste steden in Europa. Fijn om niet op te hoeven letten bij het eten die heerlijke Oekraïense hapjes of het nemen van de metro na een avondje stappen!