De 4 meest bijzondere paleizen in en rond Sint-Petersburg

Tijd om cultuur op te snuiven in St. Petersburg! Officieel is Moskou natuurlijk de hoofdstad van Rusland, maar St. Petersburg is hét culturele hart van het land. Sint-Petersburg staat bekend om de vele paleizen die de stad kent. In minder dan 300 jaar verrees één van Europa’s mooiste steden letterlijk uit de moerassen langs de rivier de Neva. In dit blogbericht nemen wij je mee naar de  4 meest bijzondere paleizen van St. Petersburg.

 

1. De Hermitage

We beginnen met een klassieker: de Hermitage. Nu een museum met één van de grootste kunstverzamelingen ter wereld, maar in de 18e eeuw gebouwd als residentie van de tsarenfamilie. De basis voor de kunstcollectie vormt de privéverzameling van Catharina de Grote. Toen de laatste tsaar in 1917 werd afgezet, werd het paleis tot museum omgevormd en had de kunstcollectie mythische proporties aangenomen. 

De collectie van het museum reikt van Egyptische mummies tot Rembrandt, dus bedenk van de voren goed wat je wilt zien. Óf als je vooral voor de ervaring gaat, dan is ronddwalen door de imposante zalen ook een prima optie. Vooral het Winterpaleis is een echte aanrader. Online tickets (voor buitenlandse toeristen) zijn duurder dan aan de deur, maar als je een beetje handig bent kun je via de Russische webshop van het museum ook regulier geprijsde e-tickets aanschaffen. Met een online ticket betreed je het museum via een zij-ingang (volg de bordjes). Anders kun je via de hoofdingang je geluk beproeven. Afhankelijk van het seizoen is de rij lang of héél lang. 

 

2. Peterhof 

Aan rijkdom komt het niet te kort, het paleizencomplex in Peterhof. Het wordt ook wel het Zomerpaleis genoemd, dit paleis dat op een klif pal aan de Finse golf staat. Het was oorspronkelijk bedoeld als tussenstop, voor als Peter de Grote naar de marinebasis Kronstadt ging. Al snel kwam hij erachter dat dit de ideale plek was voor het bouwen van een paleis. Niet alleen het paleis, maar ook de tuinen met rijke fonteinen, beelden, bijgebouwen en adembenemende vergezichten zijn de moeite waard om te bewonderen. Dit gigantische complex is de perfecte plek om de drukte van de stad even te ontsnappen, of nouja: in Peterhof is het soms nóg drukker met toeristen dan in de stad. Een paar tips: kom vroeg in de ochtend, of juist laat in de namiddag. Koop je tickets online. Overweeg om enkel de tuinen te bezichtigen, en niet het paleis. En combineer je bezoek aan Peterhof met andere, nabijgelegen paleizen aan de Finse golf. Daar is het vaak rustiger. Vanaf Sint-Petersburg kun je met de bus, tram, trein én een hydroferry naar Peterhof reizen. 

 

3. Het Alexanderpaleis

Het Alexanderpaleis is een paleis dat meestal niet bovenaan de lijst van aanraders staat. In vergelijking met andere paleizen die St. Petersburg te bieden heeft, is het paleis vrij klein en sober. Waarom het paleis dan toch de moeite waard is om te bezoeken? Het was het favoriete paleis van de laatste Tsaar Nicolaas II en zijn gezin. Tevens zat het gezin hier in huisarrest na zijn troonsafstand en vóórdat ze werden vermoord. Waar je je in de kolossale paleizen in de stad soms geen voorstelling kan maken hoe het zou zijn om er te wonen, is dat in het Alexanderpaleis iets gemakkelijker voor te stellen. Het paleis fungeert tegenwoordig als museum. Veel van de kamers geven een intiem inkijkje in het leven van de laatste tsarenfamilie door persoonlijke bezittingen, kinderkleding en slaapkamers met iconen aan de muren. 

Het Alexanderpaleis ligt niet direct in St. Petersburg, maar zo’n 30 kilometer hier vandaan in Poesjkin. Dit ‘’tsarendorp’’ is goed te bereiken met het openbaar vervoer. De trein van Sint-Petersburg naar Poesjkin was in de 19e eeuw de eerste spoorlijn van het land. 

 

4. Kunstkamera

We sluiten af met het barokpaleis waar het museum de Kunstkamera in gevestigd is. De Kunstkamera is een op zijn zachtst gezegd, bijzonder museum. Het museum is opgericht door tsaar Peter de Grote zelf. Het is het oudste museum van Rusland en heet sinds de opening in 1728 ook wel het ‘Peter de Grote-museum voor antropologie en etnografie’. Het museum is vooral bekend om zijn grote, griezelige verzameling van tweekoppige mutante foetussen, misvormde dieren en vreemde lichaamsdelen. Allemaal verzameld door Peter. Zijn doel was hierbij om aan te tonen dat misvormingen geen gevolg waren van het boze oog, of tovenarij, maar eerder van ongelukken van de natuur. Naast de eigenaardige tentoonstelling zijn er ook  prachtige kitscherige diorama’s met zeldzame objecten en culturele praktijken van over de hele wereld te bewonderen. Zowel voor het paleis zelf, als de tentoonstellingen, is deze plek dus ook een echte must-see!