fbpx

Secrets of the Stans – Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië (1 aug – 24 aug 2020)

Ontdek met Eastpackers de geheimen van Centraal-Azië tijdens een epische treinreis van bijna 5000 kilometer door drie landen: van de glimmende wolkenkrabbers van de Kazachse hoofdstad Nursultan, door de eindeloze woestijn, naar de Zijderoutesteden van Oezbekistan en het hooggebergte van Kirgizië. Secrets of the Stans is een unieke combinatie van de mooiste historische steden en de meest indrukwekkende natuurgebieden in Centraal-Azië. Deelname is al mogelijk vanaf € 1799.

Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was Centraal-Azië het centrum van de wereld(handel). Handelaren uit China en Europa overwonnen de imposante gebergten die tot meer dan 5000 meter hoogte reikten om zich toegang te verschaffen tot de rijkdom van de historische Zijderoutesteden die zouden uitgroeien tot de mooiste en meest welvarende ter wereld. Met de industriële revolutie en later de onderwerping door de Sovjet-Unie verdween Centraal-Azië van de radar en sloten de meeste landen zich voor buitenlanders. Anno 2020 keert Eastpackers terug om jou de geheimen van de Centraal-Aziatische steden en natuur te onthullen.

Uitgebreide stadswandelingen, natuurtochten en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een belangrijk onderdeel van deze ontdekkingstocht. Je legt de gehele reis af per trein en slaapt vier nachten aan boord van de verschillende treinen die het onmetelijke  Centraal-Azië doorkruisen. Onderweg maak je een groot aantal stops waardoor je zowel het landschap als de lokale cultuur langzaam ziet veranderen. Tijdens de treinreizen kun je in de coupé’s van de Eastpackers University bovendien je kennis bijspijkeren over de Zijderoute en cultuur van Centraal-Azië. We verstrekken verschillende e-books in onze eigen boekenclub en je kunt gratis gebruik maken van onze grote collectie (reis)spellen. Als deelnemer aan deze reis kun je ook voor slechts € 15 extra deelnemen aan onze masterclass Russische Cinema die we ter voorbereiding in het voorjaar van 2020 organiseren.

En het mooiste? Deze reis bieden we aan vanaf slechts € 1799. De route van Eastpackers wordt door geen enkele andere reisaanbieder in Nederland aangeboden. Bovendien is onze Zijderoutereis meer dan € 1000 goedkoper dan vergelijkbare reizen kosten bij organisaties zoals Koning Aap, Djoser en Sawadee. Zo maakt Eastpackers droomreizen voor iedereen betaalbaar.

Alles over deze reis

Secrets of the Stans is dé grote buiten de gebaande reis van Eastpackers. We nemen je mee naar de mooiste natuurgebieden van Centraal-Azië, die soms nog amper bezocht zijn door Westerse toeristen. Daarnaast maak je kennis met de unieke historische Zijderoutesteden van Oezbekistan: sinds vorig jaar zonder visum te bezoeken. Zeventig jaar Sovjetoverheersing hebben in Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië weliswaar geleid tot het verspreiden van de Russische taal, de aanleg van een goed op elkaar aangesloten spoornetwerk (waar we dankbaar van zullen profiteren) en veel typerende communistische architectuur in de grotere steden, maar traditionele culturen en landschappen zijn niet uitgewist. Dat blijkt niet alleen in historische steden zoals Buchara en Samarkand in Oezbekistan, maar ook uit de ongerepte natuur die vooral in Kirgizië geen spoor van beschaving, laat staan het socialisme, verraadt.Wanneer je met de trein door deze landen reist, zul je bovendien zien hoe ontzettend divers elk individueel land is. Van de woestijn van Kazachstan met haar prachtige natuurgebieden in het zuiden tot de eeuwenoude oasesteden van Oezbekstan en het hooggebergte van Kirgizië. Oud en nieuw, mooi en lelijk, rijkdom en traditie wisselen elkaar eindeloos af en vormen samen de fascinerende historische en culturele lappendeken die je in deze reist ontdekt.

We beginnen de reis in Astana, of nouja, Nursultan sinds kort. Niet bepaald een historische plek, want de Kazachse hoofdstad is de creatie van de onlangs overleden president Nursultan Nazarbayev. Tot 1997 was Nursultan (toen nog Akmola geheten) een kleine provincieplaats. Nu, ruim twintig jaar later, is het een soort Dubai dat uit de woestijn oprijst.

Vanuit Astana begint ons avontuur met de Trans-Kaspische Spoorlijn, die ons over een afstand van bijna 5000 kilometer naar alle uithoeken van Centraal-Azië brengt. De lijn volgt grotendeels het traject van één van de belangrijkste voormalige zijderoutes en werd in 1906 na meer dan dertig jaar van werkzaamheden geopend. De reis van Astana voert via het ongerepte Aksu Park in het zuiden van het land, uiteindelijk naar Nukus, onze eerste halte in Oezbekistan. Deze treinreis duurt bijna 4 dagen, maar wordt door ons in twee delen gesplitst. Tijdens de treinreizen word je bovendien vermaakt met talloze lezingen in de Eastpackers University, een grote collectie reisspelen, e-books en de Eastpackers boekenclub.

Nukus (300.000 inwoners) is een weinig aantrekkelijke stad, middenin de woestijn, enkele uren ten zuiden van de dorre zoutvlakten die het nagenoeg verdwenen Aralmeer heeft achtergelaten, maar is toch het bezoeken waard. Want hier, in de hoofdstad van het arme Karakalpakstan, bevindt zich de grootste collectie ter wereld van verboden Russische kunst uit de communistische tijd. Juist vanwege haar desolate ligging kon hier een wonder geschieden. Tijdens de reis zullen we uitgebreid stilstaan bij het verhaal van de plaatselijke museumdirecteur die, met gevaar voor eigen leven, list en soms bedrog, honderden kunstwerken vanuit de hele Sovjet-Unie naar Nukus smokkelde. Ze worden nu tentoongesteld.

Vanuit Nukus reizen we door naar Khiva, Buchara en Samarkand, de drie iconische historische steden aan de Zijderoute. Vooral ’s avonds maken steden zoals Khiva en Samarkand indruk, wanneer de talloze moskeeën en paleizen prachtig worden uitgelicht en de zomerhitte tijdelijk wijkt voor de koelte van de nacht.

Na de Zijderoutesteden maken we ons op voor een spetterend slot van deze reis in het overweldigende natuurschoon van Centraal-Azië. De hoofdsteden van Oezbekistan en Kirgizië (Tashkent en Bishkek) zijn verrassend prettige, groene steden, die je de gelegenheid bieden om je kleding te wassen, lekker te eten en wat bij te slapen. Je zult je energie namelijk nodig hebben voor een vijftal spectaculaire trektochten (deels per paard) door de bergen van Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan. Valleien, watervallen, gletsjers en bergmeren wisselen elkaar hier af, omzoomd door de majestueuze toppen van het Tian Shah gebergte. Deze uitloper van de Himalaya is op verschillende plekken ruim 5000 meter hoog. Tijdens deze reis klimmen we tot maximaal 3800 meter naar Mount Tashtarata in Kirgizië.

Onderweg naar het wandelaarsparadijs Karakol (in de winter een populair, zij het wat primitief, skigebied), houden we halt aan het Issy-kul meer. Hoewel het meer op 1800 meter hoogte ligt en wordt omringd door met sneeuw bedekte bergpieken, bevriest het nooit, waardoor het de Kirgizische naam Ysykköl ("warm meer") heeft gekregen.

Issy-kul was lange tijd een rustplaats aan de zijderoute van het Verre Oosten naar Europa. In de Sovjettijd groeide het meer uit tot een belangrijk vakantieoord waar ook veel hoge partijleden van de CPSU naartoe kwamen. Er ontstonden toen een groot aantal sanatoria, pensions en vakantiehuizen langs de noordelijke oever van het meer. Wij nemen de minder toeristische route langs de zuidoever, waar we overnachten in een typische Kirgizische yurt, een zomertent op de steppe. Onze yurt is een goede uitvalsbasis voor een wandeling naar de watervallen van Barskoon en de sprookjesachtige Szkaka Canyon (szkazka betekent sprookje in het Russisch).

De canyon nabij Barskoon is een voorproefje voor wat bekend staat als de “grand canyon van Centraal-Azie”. Deze canyon, Charyn genaamd, net over de grens met Kazachstan, is enorm indrukwekkend om doorheen te lopen. Op dat moment heb je er overigens al twee indrukwekkende, fysiek uitdagende trektochten opzitten in de omgeving van Karakol. In het valleidorp Jergala maak je een unieke tocht door de bergen (op 3000 meter hoogte) per paard en overnacht je bij een lokale familie. Je eet een traditionele maaltijd (ook vegetarisch mogelijk). Vanuit Karakol onderneem je ook de langste hike van de reis: 20 kilometer door de mooiste berglandschappen van Centraal-Azië.

De Charyn canyon en het slotweekend in Altyn-Emel National Park en het Kazachse skidorp Shymbulak (waar je de eeuwige sneeuw zult aanraken) vormen daarmee het slotstuk van onze kennismaking met de machtige natuur van Centraal-Azië. We eindigen de reis in Almaty, tot 1997 de hoofdstad van Kazachstan. Almaty is gemoedelijk, groen en een uitstekende plek om alle indrukken van de afgelopen weken te verwerken.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Door wijzigingen in de treindienstregeling en vluchtschema's zijn beperkte aanpassingen in de reisdagen en/of reisroute mogelijk tot 45 dagen voor vertrek.

 • Zaterdag 1 augustus Vlucht naar Nursultan/Astana

 • Zondag 2 augustus Nursultan: Stadswandeling inclusief Baiterek Toren en Nur-Astana Moskee (tour langs modernistische architectuur), Bezoek voormalig paleis van president Nazarbajev, Nationaal diner

 • Maandag 3 augustus Excursie naar voormalig Gulag kamp Alzhir, Bezoek National Museum of Kazachstan, Palace of Peace and Reconciliation, diner, nachttrein naar Tyulkabas / Aksu Zhabagly Nature Reserve

 • Dinsdag 4 augustus Treinreis, aan boord: Eastpackers University, aankomst in Tyulkabas, overnachting in homestay aan de rand van het Aksu Zhabagly park (22 uur)

 • Woensdag 5 augustus Aksu Zhabagly Nature Reserve: hike door het park, bezoek Aksu Canyon (diepste van Centraal-Azië), transfer naar Shymkent (1 uur), overnachting in Shymkent

 • Donderdag 6 augustus Shymkent: stadswandeling, 's middags vertrek Silk Road Express naar Beyneu (aan de grens met Kazachstan) - reistijd 33 uur

 • Vrijdag 7 augustus Aan boord van de Silk Road Express. De hele dag lezingen & workshops in de Eastpackers University, met o.a.:
 • Portretten van alle Centraal-Aziatische politieke leiders na de val van de Sovjet-Unie
 • Masterclass Russische literatuur
 • Lezing "De Vergeten Republiek: Karakalpakstan
 • Geschiedenis van Centraal-Azië
 • Het verdwijnen van het Aralmeer
 • The beat of Post-Soviet Europe: populaire muziek in Rusland en Centraal-Azië
 • Russische taalworkshops
 • En veel meer....

 • Zaterdag 8 augustus Nachttrein Beineu - Nukus (12 uur), 's middags aankomst in Nukus, Bezoek Nukus Museum of Art: the Savitsky Collection, transfer naar Khiva via de verlaten woestijnforten van Khorzem, 's avonds diner in guesthouse in Khiva, avondwandeling in de oude stad

 • Zondag 9 augustus Khiva: vrije tijd in het centrum, trein naar Buchara, overnachting in Caravanserai

 • Maandag 10 augustus Bukhara: Pol Kalyan moskee, Lyab-i-huaz plein, Oezbeekse lunch, Arc Citadel, Palace of the Moonlike Stars, trein naar Samarkand

 • Dinsdag 11 augustus Samarkand: bezoek Registan complex, Gur Emir Mausoleum, Bibi Khanym Moskee, centrale bazaar, Ulugh Begh observatorium, trein naar Tashkent

 • Woensdag 12 augustus Excursie naar bergdorp Chimgon, quads rijden, kabelbaan & bergwandeling, 's avonds diner en pretpark (optioneel), wandeling langs de prachtig verlichte monumenten in het centrum

 • Donderdag 13 augustus Stadswandeling, tour door het metrostelsel, onafhankelijkheidsplan, lunch in het National Plov Center, zwemmen in Aqua Park (optioneel), 's avonds nachttrein naar Bishkek

 • Vrijdag 14 augustus Trein naar Bishkek: aan boord Eastpackers University, aankomst aan het eind van de middag, Kirgizisch diner, avondwandeling

 • Zaterdag 15 augustus Dagtocht naar Ala Archa nationaal park, wandeling naar watervallen, stadswandeling Bishkek, diner

 • Zondag 16 augustus Trein naar Issykul meer, bezoek aan Fairytale canyon, overnachting in yurt in Tosor (aan het meer, privéstrand)

 • Maandag 17 augustus Excursie naar het dak van de reis: de 3800 meter hoge Mt Tashtarata (eerste deel met jeeps, dan 8 km wandeling) - verbluffende uitzichten over Issykul meer en de omliggende bergen, overnachting in yurt

 • Dinsdag 18 augustus Excursie naar Barskoon, hike naar de watervallen, 's middags transfer naar Karakol, overnachting in Karakol

 • Woensdag 19 augustus Wandeling: Ak-Suu Arboretum Trail (15 km)

 • Donderdag 20 augustus Transfer naar Jyrgalan, trektocht per paard (25 km) naar het Chaar Yon Panorama, het bergmeer Turnaluu Kol, terug door de canyons van Kyzyl Jar, overnachting bij Kirgizische familie, home cooked dinner

 • Vrijdag 21 augustus Transfer naar Charyn Canyon in Kazachstan, hike door de canyon (5 km), lunch in ecolodge bij de rivier, transfer naar Altyn-Emel national park, overnachting in het park

 • Zaterdag 22 augustus Excursie naar de Singing Dunes van het Altyn-Emel National Park, 's middags transfer naar Almaty (3 uur), diner, avondwandeling, kroegentocht

 • Zondag 23 augustus Excursie naar bergdorp Shymbulak, 3 kabelbanen naar Talgar Pass (3300m) gevolgd door hike naar de gletsjers (3 uur), afsluitend diner in Almaty

 • Maandag 24 augustus Terugreis naar Nederland

 • Extra: masterclass Russische cinema Je kunt onze film masterclass The Other Russia:The Andrei Zvyagintsiv Series heel voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien van de belangrijkste Russische regisseur van dit moment, de controversiële (en in het Kremlin niet bijzonder geliefde) Andrei Zvyagintsev. De films die we vertonen wonnen allemaal meerdere prestigieuze filmprijzen: The Return (2003), The Banishment (2007), Leviathan (2014), Loveless (2017). De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 19 maart, 2 april, 4 juni en 18 juni in Amsterdam.

  Voor deelnemers aan deze reis kost deelname slechts € 15 voor 4 bijeenkomsten (normale prijs € 10 per bijeenkomst).
 • De mooiste landschappen

  Onvergtelijke tochten door onontdekte natuurgebieden, onder professionele begeleiding. Je raakt nooit de weg kwijt en komt op plekken waar anderen niet komen.

  Unieke overnachtingen

  Slaap onder de sterren in je eigen yurt aan de oever van een bergmeer en word wakker met een duik vanaf ons eigen strand.

  Drie Oezbeekse Zijderoutesteden


  Khiva, Buchara en Samarkand: de drie grote trekpleisters van Oezbekistan bezoek je allemaal, met mooie treinreizen tussen de steden.

  Eeuwige sneeuw en nieuwe vrienden

  Bereik de eeuwige sneeuw in het hooggebergte en maak nieuwe vrienden terwijl je samen de mooiste bergen bedwingt.

  Onbetaalbare herinneringen

  De mooiste uitzichten over steden en natuurgebieden: Centraal-Azië ligt aan je voeten op onze speciale fotopunten.
  Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 1799

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 1799 - uitverkocht
 • Basis € 1899 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 mei 2020. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 april 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 1999 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 25 % voor 1 april, 25 % voor 1 juni en 25 % voor 1 juli 2020. Na betaling geen annulering mogelijk met restitutie van reeds betaalde bedragen. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen. 50 % retour bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek, 25 % bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek.

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 april 2020 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 7 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van minimaal 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 1 februari 2021 is verplicht om mee te reizen.

 • Extra: masterclass Russische cinema Je kunt onze film masterclass The Other Russia:The Andrei Zvyagintsiv Series heel voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien van de belangrijkste Russische regisseur van dit moment, de controversiële (en in het Kremlin niet bijzonder geliefde) Andrei Zvyagintsev. De films die we vertonen wonnen allemaal meerdere prestigieuze filmprijzen: The Return (2003), The Banishment (2007), Leviathan (2014), Loveless (2017). De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 19 maart, 2 april, 4 juni en 18 juni in Amsterdam.

  Voor deelnemers aan deze reis kost deelname slechts € 15 voor 4 bijeenkomsten (normale prijs € 10 per bijeenkomst). .
 • Op deze reis zijn nog 5 plekken beschikbaar

  Meld je aan via onze Aanmeldpagina

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Unieke route: 5000 kilometer per trein door 3 landen
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten. Geen visum nodig.
 • Minimaal € 1000 voordeliger dan soortgelijke reizen van andere organisaties.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een zeer avontuurlijke reis. Je vindt avontuur belangrijker dan comfort. Dit is geen luxereis. Je komt op unieke plekken in onontdekte landen en moet rekening houden met onverwachte omstandigheden. Je slaapt soms bij lokale families in schone en nette, maar eenvoudige accommodaties. Je eet dan met de familie mee. Reizen in Centraal-Azië verloopt niet altijd zoals gepland. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je beschikt over een goede basisconditie en bent in staat om wandelingen van 10 tot 20 kilometer over geaccidenteerd terrein af te leggen.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort. In de treinen is over het algemeen geen airco en wifi aanwezig. De kwaliteit van de wegen is wisselend, maar in Kirgizië en Kazachstan over het algemeen heel anders dan je in Nederland bent gewend. Voertuigen leggen soms niet meer dan 30 kilometer per uur af over bochtige bergpassen vol met gaten en overstekend vee.

  Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met heel wisselend weer. In Kazachstan is de temperatuur over het algemeen comfortabel, hoewel hittegolven voorkomen. Oezbekistan is zeer warm (35 - 40 graden), maar heeft een aangenaam lage luchtvochtigheid. In de Kirgizische bergen kan het sneeuwen, maar meestal ligt de temperatuur hier tussen de 10 en 20 graden.
  3Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een zeer goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen op uittrekken. De reisleider kan je tips op maat geven. In sommige steden bieden wij optioneel een self-guided stadswandeling aan die je met behulp van je mobiele telefoon kunt lopen. Houd er wel rekening mee dat je in principe méér doet en ziet als je het programma van de reisleider volgt. Bovendien betalen wij alle toegangsgelden en het lokale vervoer als je het programma volgt. De natuurnochten mag je alleen onder begeleiding doen.
  4Is het veilig om door deze landen te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Centraal-Azië is veilig zo lang je je aan de geldende regels houdt. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden en volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een kamer wilt boeken met één of meerdere medereizigers, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt voor deze reis een toeslag van € 15 per persoon per nacht voor tweepersoonskamers en € 30 per persoon per nacht voor eenpersoonskamers. Het is in sommige steden niet mogelijk om een twee- of éénpersoonskamer te boeken. Hier hoef je dan ook niet voor te betalen. Je kunt dus geen garantie krijgen dat je in alle accommodaties een één- of tweepersoonskamer krijgt. In de trein slaap je altijd in vierpersoonscoupé's.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt (behalve in de nachttreinen). Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 5 – € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. De meeste bestemmingen tijdens deze reis zijn uitgesproken goedkoop. Nursultan en Almaty zijn echter wat duurder.

  Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht) behalve wanneer je een Pluspakket boekt en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen kosten bij aanbieders zoals Djoser meer dan € 2700 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.
  8Kan ik samen met mijn partner reizen?
  Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken. In de treinen is het niet mogelijk om een tweepersoonscoupé te boeken.
  9Ik twijfel over mijn fysieke gesteldheid. Wat moet ik doen?
  Het is altijd lastig om van te voren een inschatting te maken of een reis goed bij je past. We raden aan om het voorbeeldprogramma goed te lezen. Deze reis is wellicht minder geschikt voor je als je moeite hebt met lange stukken lopen of snel vermoeid raakt als je een grotere fysieke inspanning moet verrichten. Het programma van deze reis is afgestemd op deelnemers die enige ervaring hebben met lange stukken lopen, bijvoorbeeld met bergwandelingen. De meeste natuurtochten zijn officiële toeristische routes die zijn ingedeeld in een zwaartecategorie. Op een schaal van 1 tot 5 zijn onze wandelingen niet lastiger dan zwaarte 3. Het gaat om wandelingen van 15 - 20 kilometer met een hoogteverschil van niet meer dan 1000 meter (op- en afdalen opgeteld). Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je keuzes om aan activiteiten deel te nemen en de handelingen die je tijdens je deelname verricht.
  10Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?
  We eten in de steden over het algemeen in goede restaurants met een brede (menu)keuze. Voor vegetariërs is in principe altijd voldoende keus. Andere dieten (veganisme, glutenvrij, lactosevrij) kunnen worden geaccomodeerd, maar houd in dat geval rekening met een beperkte menukeuze. Je kunt ook zelf een eetgelegenheid kiezen als je specifieke voorkeuren hebt. We bezoeken tevens bijna dagelijks een supermarkt.

  Tijdens deze reis overnachten we ook een aantal keer in een guesthouse. Je hebt dan minder of geen menukeuze, maar de gastfamilie zal altijd proberen aan specifieke wensen tegemoet te komen. Een vegetarisch dieet levert meestal geen problemen op.