fbpx

Kazachstan

 
Astana downtown

Akmola, Astana, Nur-Sultan

In 1830 werd het huidige Nur-Sultan gesticht als "Akmola", een klein vestingstadje, later Akmolinsk genoemd. In 1961 werd het omgedoopt tot Tselinograd, stad van de "maagdelijke steppes", die Chroesjtsjov zo snel mogelijk om wilde toveren in vruchtbare landbouwgrond. Met de onafhankelijkheid van Kazachstan in 1991 werd de oorspronkelijke naam Akmola aan de stad teruggegeven. Maar in 1998 wordt Akmola "Astana", een nieuwe hoofdstad voor het nieuwe Kazachstan. Futuristische wolkenkrabbers werden uit de grond gestampt met oliegeld. In 2019 veranderde de naam van stad wederom, ter ere van het leiderschap van ex-president Nursultan Nazarbajev. Astana is nu Nur-Sultan.
Turkistan 2

Mausoleum in de woestijn

Op de grens tussen de Kazachse steppe in het noorden en de woestijn met haar prachtige Turks-Perzische oasesteden in het zuiden, ligt Türkistan. Van de zestiende tot de achtste eeuw was het de hoofdstad van het Khanaat Kazachstan. Al eeuwenlang komen pelgrims naar Türkistan om het mausoleum boven het graf van de soefi en filosoof Ahmed Yasawi te bezoeken. Volgens de lokale overlevering waren vroeger drie bezoeken aan het mausoleum gelijk aan één keer de hadj ondernemen naar Mekka.
Vissersboot in de Aral Zee

Erfenis van de Sovjets

Ooit lag op de Oezbeeks-Kazachse grens de vierde grootste binnenzee ter wereld en werd er één zesde van alle vis in de Sovjet-Unie gevangen. Begin jaren zestig werd besloten dat de koers van de rivieren die de zee voeden, veranderd moest worden zodat de woestijn van Oezbekistan geïrrigeerd kon worden. Aanvankelijk werd Oezbekistan door de irrigatie de grootste exporteur van katoen ter wereld. Maar de Aral Zee begon op te drogen. Schepen kwamen droog te liggen, het water werd te zout, de vissen stierven. In 2007 was er nog maar 10% over van de oorspronkelijke zee. Maar sinds 2005 werken wetenschappers, de Wereld Bank en de Kazachse overheid samen om de zee te herstellen. In het noorden keren het water en de vissen langzaam terug...
Altai Kazachstan

De uitlopers van de Himalaya

Kazachstan is de uitgewezen bestemming voor een avontuurlijke reis. Ten oosten van de grootste stad, Almaty, ligt het Altyn-Emel Nationaal Park, met zandduinen van 120 meter hoog en de maanlandschappen van het Aktay-gebergte. Iets ten zuiden van Almaty neemt een kabelbaan je van het bergdorp Shymbulak in het Ile-Alatau Nationaal Park naar de Talgarpas op 3300 meter hoogte. In dit berggebied op de grens met Kirgizië komen sneeuwluipaarden, lynxen en steenarenden voor.
Ontdek onmetelijke steppes, gloednieuwe wolkenkrabbers en besneeuwde bergtoppen en reis per trein door een van de grootste landen ter wereld.

Info

 • Officiële naam: Republiek Kazachstan
 • Regeringsvorm: Presidentiële republiek
 • Inwoneraantal: 18,6 miljoen
 • Oppervlakte: 2.724.900 km²
 • Hoofdstad: Nur-Sultan (Astana)
 • Officiële taal: Kazachs, Russisch
 • Valuta: Kazachse tenge
 • Grootste religie: Islam (70.2%)
 • Nationale feestdag: 25 oktober (Dag van de Republiek)
 • Preloader
  • Rijk der Göktürken

   Rijk der Göktürken

   In de vijfde eeuw verenigen de Göktürken allerlei Turkse volkeren en stammen in Centraal-Azië in één staat. Door interne verdeeldheid valt dit rijk, dat van de Zwarte Zee tot in Mongolië strekte, uiteen in de achtste eeuw. Hierna vormen de Oghuz Turken een nieuw verbond van stammen in het huidige Kazachstan.

  • Islamisering

   Islamisering

   In de achtste en negende eeuw worden delen van zuidelijk Kazachstan door de Arabieren veroverd en geïslamiseerd. (Ondanks de lange Russische en Sovjet-overheersing is 70% van de Kazachen nog steeds islamitisch.) Tot aan de dertiende eeuw wisselen verschillende Turkse rijken (khanaten) elkaar af.

  • Mongoolse verovering van Centraal-Azië

   Mongoolse verovering van Centraal-Azië

   De Mongoolse stammen, onder leiding van Dzjengis Khan, veroveren Centraal-Azië. Na de dood van Dzjengis Khan kwamen de Kazachse gebieden onder de heerschappij van de Gouden Horde, gesticht door zijn zoon.

  • Veroveringen van Timoer

   Veroveringen van Timoer

   De Mongoolse krijgsheer Timoer verovert delen van Zuid-Kazachstan. In het soennitische rijk van de Timoeriden bloeit eeuwenlang de Turks-Perzische cultuur. Rond 1390 laat Timoer in de stad Türkistan een gigantische tombe bouwen op het graf van filosoof en soefi Ahmed Yasawi. Hij sterft in 1405 in het huidige Kazachstan.

  • Het Kazachse khanaat

   Het Kazachse khanaat

   Na de val van de Gouden Horde wordt vanuit de huidige regio Almaty een Kazachs rijk gesticht, dat zich steeds verder uitbreidt. Naarmate er meer verdeeldheid ontstaat tussen de drie confederaties van stammen (jüz) in het rijk en bovendien Mongoolse en Russische aanvallen toenemen, verzwakt deze eerste Kazachse “staat”.

  • Russische verovering en kolonisatie

   Russische verovering en kolonisatie

   In de negentiende eeuw wordt de Kazachse steppe veroverd en langzaam gekoloniseerd door het Russische Rijk.

  • Basmatsjiopstand

   Basmatsjiopstand

   Veel Kazachen voegen zich bij de Basmatsjiopstand tegen het Russische Rijk en vervolgens het binnenvallende Rode Leger.

  • Hongersnood door Stalin’s landbouwcollectivisatie

   Hongersnood door Stalin’s landbouwcollectivisatie

   Tussen 1930 en 1933 sterven meer dan een miljoen mensen. Volgens sommige schattingen komt meer dan 40% van de totale bevolking om. Doordat de ramp een disproportioneel effect heeft op de etnisch Kazachse bevolking, is nog maar 38% van de inwoners etnisch Kazachs in 1933 (dit was 60% in 1930).

  • Oprichting van de Kazachse Socialistische Sovjetrepubliek

   Oprichting van de Kazachse Socialistische Sovjetrepubliek

   Kazachstan wordt een volwaardige republiek binnen de Sovjet-Unie.

  • Maagdelijke-grondencampagne

   Maagdelijke-grondencampagne

   In 1953 start Chroesjtsjov een grootschalig programma om de landbouw van de Sovjet-Unie te hervormen en uit te breiden. Ongeveer 2 miljoen kolonisten uit voornamelijk Rusland vestigen zich in Kazachstan. De Maagdelijke-grondencampagne loopt uiteindelijk uit op een mislukking.

  • Zjeltoksan-rellen

   Zjeltoksan-rellen

   Wanneer Gorbatsjov een nieuwe leider van de Kazachse communistische partij aanstelt, die niet etnisch Kazachs maar Russisch is, gaan er tienduizenden de straat op in Almaty. Het mondt uit in een bloedbad.

  • Onafhankelijkheid en begin van het Nazarbajev-tijdperk

   Onafhankelijkheid en begin van het Nazarbajev-tijdperk

   Kazachstan wordt met de val van de Sovjet-Unie onafhankelijk in december 1991. Nursultan Nazarbajev, die al in 1989 leider van de Communistische Partij in Kazachstan was geworden, wint moeiteloos de eerste verkiezingen en wordt president van het nieuwe land. Hij zou regeren tot 2019 (bijna drie decennia lang).

  • De Kazachse hoofdstad verplaatst van Almaty naar Astana

   De Kazachse hoofdstad verplaatst van Almaty naar Astana

   Voorheen was Astana (toen nog Akmolinsk of Akmola genoemd) een klein stadje. Nu groeit het uit tot een geplande, moderne metropool, op basis van Kazachse oliedollars.

  • Einde van het Nazarbajev-tijdperk

   Einde van het Nazarbajev-tijdperk

   Na tussen 2005 en 2015 zijn presidentiële macht flink te hebben verstevigd, laat Nazarbajev in 2017 de teugels weer een klein beetje vieren. In maart 2019 kondigt hij zijn vertrek aan en wordt hij opgevolgd door Kassym-Jomart Tokajev, die voorheen werkzaam was bij de VN. Als blijk van dank voor het leiderschap van Nursultan Nazarbajev wordt de hoofdstad Astana hernoemd tot Nur-Sultan.

  10 april 2020

  De Grand Canyon van Centraal-Azië: Charyn Canyon (maar dan zonder massatoerisme!)

  Op zo’n vier uur rijden van de stad Almaty in Kazachstan, vind je misschien wel de grootste verrassing van het land. Midden in de woestijn, die […]
  21 oktober 2019

  Secrets of the Stans – Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië (1 aug – 24 aug 2020)

  Ontdek de geheimen van Centraal-Azië in Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië tijdens deze reis in het spoor van de Zijderoute.