Armenië verklaart de onafhankelijkheid

Armenië verklaarde in 1990 zijn soevereiniteit en het land wordt in 1991 daadwerkelijk onafhankelijk. De eerste vrije verkiezingen worden gewonnen door Levon Ter-Petrosyan, een van de leiders van de beweging voor de “hereniging” van Karabach met Armenië.

Lees meer

Val van het communisme

Te midden van sociale en economische crisis worden de eerste vrije verkiezingen gewonnen door de democratische oppositie onder leiding van Sali Berisha.

Lees meer

Einde van het Nazarbajev-tijdperk

Na tussen 2005 en 2015 zijn presidentiële macht flink te hebben verstevigd, laat Nazarbajev in 2017 de teugels weer een klein beetje vieren. In maart 2019 kondigt hij zijn vertrek aan en wordt hij opgevolgd door Kassym-Jomart Tokajev, die voorheen werkzaam was bij de VN. Als blijk van dank voor..Lees verder

Lees meer

Rozenrevolutie

Massale protesten breken uit nadat blijkt dat er onregelmatigheden hadden plaatsgevonden bij Sjevardnadze’s herkiezing. Sjevardnadze wordt afgezet en Micheil Saakasjvili komt aan de macht. Saakasjvili vaart een nieuwe, zeer pro-Westerse koers.

Lees meer

Oekraïne wordt onderdeel van impeachment procedure Trump

In een telefoongesprek met de nieuw verkozen Oekraïnse president Volodymyr Zelensky zou de Amerikaanse president Trump gedreigd hebben militaire hulp achter te houden als het land geen onderzoek begon tegen zijn politieke rivaal. Dit telefoongesprek is nu het onderwerp van de impeachment procedure tegen de Amerikaanse president.

Lees meer

De Sovjet-Unie investeert flink in Moldavië

In de jaren ’70 en ’80 begon er veel geld vanuit Moskou Moldavië binnen te stromen. Dit geld was bedoeld om de industrie en wetenschap in de deelrepubliek te ontwikkelen. Hierdoor wist voornamelijk de regio Transnistrië  zich tot industrieel centrum te ontwikkelen.

Lees meer

Referendum versterk positie Loekasjenko

In een referendum in 1996 werd de macht Loekasjenko sterk uitgebreid. Zo kreeg hij volledige controle over de begroting, kreeg hij grotere grip op de veiligheidsdiensten en werd zijn termijn verlengd tot 2001. De uitslag van het referendum werd door een groot deel van de internationale gemeenschap als frauduleus gezien.

Lees meer

Solidariteit wordt opgericht

Op 17 september 1980 werd de vakbondsbeweging Solidariteit opgericht. De vakbeweging ontstond vanuit diverse stakingscomités op de werven van Gdańsk, Gdynia en Sopot in de jaren zeventig. Onder leiding van Lech Wałęsa organiseerde de bond stakingen en andere acties tegen het regime. In 1982 werd de vakbond verboden en ging..Lees verder

Lees meer

Interbellum

Het interbellum kenmerkte zich in Roemenië als een tijd van economische vooruitgang door een snelle industrialisatie. Landbouwhervormingen zorgden ervoor dat veel landbouwgrond overging van grootgrondbezitters naar kleine boeren. In de jaren dertig had echter ook de Roemeense economie veel te lijden onder de wereldwijde economische crisis.

Lees meer