Venetië, Sicilië en Byzantium twisten om Albanië

Tijdens de Vierde Kruistocht en de decennia daarna voeren het Byzantijnse Rijk, het Koninkrijk Sicilië-Napels en de Republiek Venetië, evenals Albanese edelen, oorlog om Albanië. In 1272 sticht Karel I van Napels het Koninkrijk Albanië. Eind dertiende eeuw mengt het Koninkrijk Servië in de strijd om Albanië.

Lees meer

Islamisering

In de achtste en negende eeuw worden delen van zuidelijk Kazachstan door de Arabieren veroverd en geïslamiseerd. (Ondanks de lange Russische en Sovjet-overheersing is 70% van de Kazachen nog steeds islamitisch.) Tot aan de dertiende eeuw wisselen verschillende Turkse rijken (khanaten) elkaar af.

Lees meer

Georgië wordt herenigd

De Bagratiden-dynastie komt aan de macht in zowel Iberië als Abchazië, verenigt Georgië in één feodaal koninkrijk en verdrijft langzamerhand alle binnenvallende grootmachten.

Lees meer

Peter de Grote

In 1682 komt Peter de Grote aan de macht in het tsaristische Rusland. Hij was de eerste tsaar die buiten Rusland reisde, onder andere naar Nederland, waar hij kennis op deed om zijn rijk te moderniseren. Peter creëerde een nieuwe, bureaucratische aristocratie, richtte de Russische marine op, hervormde de regering..Lees verder

Lees meer

Toenadering tot de EU

Na de onafhankelijkheid zocht Moldavië toenadering tot de Europese Unie. In 1994 werd een partnerschap met de EU ondertekend en sinds 2005 heeft de EU een delegatie in Moldavië. In 2014 sloot het land een associatieverdrag met de EU.

Lees meer

Volksrepubliek Roemenië

De communisten hadden de macht overgenomen en alle democratische partijen werden verboden. Op 30 december 1947 werd koning Michaël gedwongen om af te treden en op diezelfde dag werd de Volksrepubliek Roemenië uitgeroepen. Door het communistische bewind raakte Roemenië volkomen geïsoleerd van het westen. Tot 1958 stond Roemenië onder direct..Lees verder

Lees meer