Val van het laatste Armeense koninkrijk

In de middeleeuwen wordt Armenië beurtelings veroverd door de Arabieren, Byzantijnen, Perzen en Seltsjoeken. In de twaalfde eeuw laten de Byzantijnen de Armeniërs een koninkrijk oprichten in zuidoost Anatolië (Cilicië). Dit laatste koninkrijk valt in de veertiende eeuw onder druk van de Mammelukken uit Egypte en de Timoeriden uit Centraal-Azië.

Lees meer

Liga van Prizren

Na de Russisch-Turkse Oorlog, waarbij de Ottomanen verslagen worden, komen Albanese leiders samen in Prizren om zich uit te spreken voor een verenigd Albanië onder de Ottomaanse Sultan. Ze vrezen de ambities van hun Balkan-buren nu het Ottomaanse Rijk verzwakt is. Langzaamaan radicaliseert de groep tot een onafhankelijkheidsbeweging. In de..Lees verder

Lees meer

Het Kazachse khanaat

Na de val van de Gouden Horde wordt vanuit de huidige regio Almaty een Kazachs rijk gesticht, dat zich steeds verder uitbreidt. Naarmate er meer verdeeldheid ontstaat tussen de drie confederaties van stammen (jüz) in het rijk en bovendien Mongoolse en Russische aanvallen toenemen, verzwakt deze eerste Kazachse “staat”.

Lees meer

Verdrag van Georgievsk

Het Verdrag van Georgievsk wordt ondertekend door Koninkrijk Kartli-Kacheti en het Russische Rijk. Dit oostelijke deel van Georgië wordt nu een Russisch protectoraat. Overigens: in 1983 wordt het tweehonderjarige bestaan van het verdrag gevierd met de inhuldiging van het “Rusland-Georgië Vriendschapsmonument” dichtbij Goedauri.

Lees meer

Oekraïne wordt een deelrepubliek van de Sovjet-Unie

Nadat Rusland zich terugtrok uit de Eerste Wereldoorlog ontstond in Oekraïne een onafhankelijkheidsoorlog waarbij de Bolsjewisten de macht in het grootste deel van Oekraïne kregen. In 1922 werd deze Bolsjewistische republiek ingelijfd bij de Sovjet-Unie als deelrepubliek genaamd: de Oekraïnse Sovjet Socialistische Republiek.

Lees meer

Veldtocht van Napoleon naar Rusland

In juni 1812 valt Napoleon Rusland binnen, een fatale mislukking die leidt tot zijn ondergang. Napoleon weet Moskou een paar weken te bezetten, maar vervolgens wordt zijn Grande Armée door Russische troepen gedwongen om door de barre winterkou terug te keren naar Pruisen.

Lees meer

Lenin overlijdt en Stalin consolideert zijn macht

Aan het einde van de Russische Burgeroorlog wordt Ioseb Dzjoegasjvili, beter bekend als Jozef Stalin, verkozen tot secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij zal de Sovjet-Unie (die officieel wordt uitgeroepen in 1922) drie decennia lang leiden, tot zijn dood in 1953. Na Lenins dood in 1924 verandert..Lees verder

Lees meer

Hertog Konrad I nodigt Teutoonse Orde uit

Hertog Konrad I nodigde Teutoonse Orde uit om te helpen in het gevecht tegen de heidense Balten en Pruisen. De Teutonen gaven de Pruisische gebieden echter niet terug maar vestigden zich er. Hiermee begon een eeuwenlang conflict tussen Polen en de Teutoonse Orde, en later het Pruisische Rijk.

Lees meer

Europese commissie begint procedures tegen Polen

Op 20 december 2017 startte de Europese Commissie een artikel 7-procedure tegen Polen. Het land kan daarbij in het uiterste geval zijn stemrecht binnen de EU verliezen vanwege het schenden van Europese basiswaarden. In april 2019 had de Commissie een nieuwe procedure tegen Polen gestart vanwege de inbreuk op de..Lees verder

Lees meer