Armeense genocide

Meer dan een miljoen Armeniërs werden in het Ottomaanse Rijk vermoord ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende Turkse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees meer

Opkomst van Ahmet Zogu

Na een zeer onrustige periode wordt in 1922 Ahmet Zogu premier van Albanië. Hij zet al snel een stabiel en autoritair regime op en kroont zichzelf in 1928 tot Koning Zog I. Tegelijkertijd groeit Italiaanse invloed sterk, totdat Mussolini in 1939 het land binnenvalt, bezet en tot protectoraat verklaart.

Lees meer

Het Vorstendom Moldavië wordt gesticht

Het hertogdom Moldavië werd in de 14e eeuw gesticht door hertog Dragoș van Maramureș ter bescherming van het koninkrijk Hongarije tegen de Tartaren. In 1359 werd Bogdan I de eerste onafhankelijke vorst van vorstendom Moldavië. In 1387 werd het vorstendom een vazalstaat van Polen.  

Lees meer

De dood van Stalin en de dooi van Chroesjtsjov

In 1953 sterft Stalin aan een beroerte. Nikita Chroesjtsjov wint de daaropvolgende machtsstrijd binnen de Communistische Partij. Chroesjtsjov spreekt zich in 1956 fel uit tegen het stalinisme en de “dooi” breekt aan, een periode met minder censuur en onderdrukking. Miljoenen Goelag-gevangenen keren terug naar huis. Chroesjtsjov wil ook buitenlandse betrekkingen..Lees verder

Lees meer

Pools-Russische oorlog

Nadat Duitsland verslagen werd in de Eerste Wereldoorlog en in Rusland de Sovjet-Unie was opgericht werd ook de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek gesticht. Deze werd in de Pools-Russische oorlog aangevallen door het nieuw onafhankelijke Polen. Tijdens de  Vrede van Riga werd Wit-Rusland verdeeld tussen Polen en de Sovjet-Unie.

Lees meer

Opstanden tegen de bezetters

Er ontstonden verschillende opstanden van Polen tegen hun bezetters zoals de Novemberopstand in 1830 tegen Rusland, de Poznanopstand in 1848 tegen Pruisen en de Januariopstand tegen Rusland in 1863.

Lees meer

Michaël de Dappere

Michaël de Dappere, vorst van Walachije, wist onder zijn gezag de drie vorstendommen, Walachije, Moldavië en Transsylvanië, voor de eerste keer te verenigen. De vereniging duurde echter maar een jaar. Toch wordt Michaël de Dappere door deze gebeurtenis gezien als één van de belangrijkste helden uit de Roemeense geschiedenis.

Lees meer