Sunny Serbia

18 | 25 september 2021

Een heerlijke nazomerreis van Eastpackers, speciaal voor fotografieliefhebbers, smulpapen en reizigers die politiek en geschiedenis interessant vinden.

Max 11 deelnemers
Socialistische monumenten
Heerlijk eten en drinken
Mooi nazomerweer
Super lage prijs
Prachtige natuur
Alles over deze reis

Een heerlijke nazomerreis van Eastpackers, speciaal voor fotografie liefhebbers, smulpapen en reizigers die politiek en geschiedenis interessant vinden. Tijdens deze reis bezoek je niet alleen de waanzinnig mooie natuur van het grootste land van voormalig Joegoslavië, maar ontdek je ook drie heel verschillende steden én ga je met de lokale bevolking in gesprek om te kijken hoe Europees dit enorme Balkanland eigenlijk is. En dat alles onder de warme Servische nazomerzon. En het beste is: je bepaalt zelf wat je betaalt,  want deze reis is onderdeel van het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod. Ga je mee naar Sunny Serbia?  

Servië heeft alles te bieden voor een veelzijdige, avontuurlijke nazomerreis. Je vindt hier niet alleen de mooiste berg- en rivierlandschappen van Europa, maar ook fascinerende steden waar je de geschiedenis op elke straathoek kunt aanraken en een verrassend gastvrije bevolking, die overal onaangekondigd thee, rakija (sterke drank)  en börek (bladerdeegtaart met kaas- of vleesvulling) serveert. Daarbij is Servië een droombestemming voor liefhebbers van (geo)politiek en socialistisch erfgoed.

De regering van het land leunt afwisselend op China voor economische investeringen, Rusland voor haar veiligheid en houdt tegelijkertijd de blik op Europa gericht als potentiële afzetmarkt voor Servische producten en werknemers. Die geopolitieke balanceerkunst gaat echter steeds meer gepaard met zorgen over de vrijheid van meningsuiting en het functioneren van de rechtstaat in het land. Tijdens ontmoetingen met lokale studenten, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, journalisten en overheidsfunctionarissen werpen wij een genuanceerd licht op de vraag hoe zonnig de toekomst van Servië eigenlijk is. En of de zon voor Servië in de toekomst in het oosten, of in het westen, op zal gaan.

Tussen de inhoudelijke programmaonderdelen door raden wij aan om je fotocamera binnen handbereik te houden. Met name het westen van Servië biedt een eindeloze aaneenschakeling van diepe kloven, beboste bergen, meanderende rivieren en meer natuurschoon. Tijdens onze reis staan verschillende prachtige treinreizen door deze ongerepte natuur op het programma en word je sportief uitgedaagd tijdens wandelingen, een kayaktocht en een ritje op de mountainbike door de bergen. We bezoeken afgelegen plekken zoals de ijsgrotten in de Uvac canyon, die uitsluitend per boot bereikbaar zijn, en maken een tocht met de onlangs geopende langste gondel ter wereld: een tien kilometer lang traject waarmee je ruim een half uur over West-Servië zweeft, op weg naar de bergtop Tornik: een geliefd wandel, fiets en ski-paradijs. Onderdeel van het programma zijn twee fotografieworkshops om het meeste uit je (telefoon)camera te halen.

Tot slot is het socialistische verleden in voormalig Joegoslavië nooit ver weg. Het land is bezaaid met groteske monumenten ter herinnering aan de partizanenstrijd in de Tweede Wereldoorlog onder leiding van de latere socialistische heerser Josip Broz Tito. Deze oorlogsmonumenten – “spomeniks” genaamd – zullen we op verschillende plekken tegenkomen, bijvoorbeeld in de levendige studentenstad Kragujevec, waar we een speciaal aangelegde socialistische herdenkingsroute afleggen. Verder treden we in Belgrado in de voetsporen van de socialistische leider Tito en overnachten we in het legendarische Hotel Yugoslavia - het grootste en bij opening in 1970 meest luxueuze hotel in dit deel van de wereld.

Zoals voor al onze avontuurlijke reizen in Coronatijd geldt ook voor Sunny Serbia: je bepaalt zelf wat je betaalt! Servië is met een zeer succesvol vaccinatieprogramma bovendien één van de meest zekere vakantiebestemmingen van 2021. En mocht de reis onverhoopt toch niet door kunnen gaan,  bijvoorbeeld vanwege een oranje reisadvies? Dan doen wij niet moeilijk en krijg je je geld terug. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in deze onzekere tijd.

Programma
Data & Prijzen
Galerij
Video
Kleine lettertjes

Deze reis

Geschiedenis
Politiek
Architectuur
Natuur
Avontuur

Inclusief

 • Retourvlucht
 • Eigen reisapp tijdens de reis
 • Comfortabele overnachtingen
 • Bezoeken historische locaties en musea
 • Excursies en entreegelden
 • Eigen Nederlandse reisleiding
 • Toerismebelasting en brandstofheffingen

Waarom deze reis boeken?

 • Unieke reisroute die nog niet eerder is aangeboden

 • Verdieping in huidige geopolitieke situatie

 • Gezellige groep van maximaal 11 deelnemers

 • Ongelooflijke non-profit prijs

 • Afwisselende accommodaties

 • Alle entreegelden en excursies inbegrepen

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Veel aandacht voor geschiedenis, politiek en cultuur

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn gericht op deelnemers van 18 tot circa 37 jaar. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 28 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.

5 man
3 vrouw
3 vrij
6 solo
2 samen

Ervaringen

Marjolein Koster
Marjolein Koster
Deelnemer 2019

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een groepsreis meeging, maar ik heb echt hele leuke mensen ontmoet die ik nog steeds regelmatig spreek. 

Alida van der Hoff
Alida van der Hoff
Deelnemer 2018

Het was een fantastische ervaring! Het programma was inhoudelijk erg interessant; de reisleider wist veel bijzondere verhalen te vertellen. Daarnaast vond ik het fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten: qua leeftijd, achtergrond, interesses en (reis)ambities.

Roos van den Bekerom
Roos van den Bekerom
Deelnemer 2018

Prima accommodaties, vol en afwisselend programma en goede reisleiding. Voor een lage prijs kan je al backpackend veel zien van bijzondere landen in een gezellige groep. 

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Douwe van der Meer. Douwe werkt al drie jaar bij Eastpackers en heeft naast het begeleiden van georganiseerde reizen ook jarenlang Oost Europa en de Kaukasus liftend verkend. Na in Georgië en Turkije gewoond te hebben heeft Douwe een sterke voorliefde voor traditionele volksmuziek, bij voorkeur bruiloftsmuziek, uit deze en andere landen. Hiernaast is hij een groot liefhebber van de vele soorten dumplings en propagandaposters die het Oostblok te bieden heeft. 

Wil je Douwe vragen waarom Servië de ultieme najaarsbestemming is?

info@eastpackers.nl

FAQ

Hoe zwaar is deze reis?

Dit is een afwisselende reis met veel aandacht voor geschiedenis, politiek, natuur en cultuur. Een aantal actieve/sportieve activiteiten is onderdeel van het programma, maar deze zijn met een normale basisconditie goed te doen.

We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackers reizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer.

Deze reis heet niet zonder reden "Sunny Serbia". September is doorgaans een prachtige maand in Servië, met veel zon en fijne temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Houd er wel rekening mee dat het in de bergen wat kouder kan zijn, en dat overal een (onweers)bui kan vallen.

Hoe flexibel is het programma?

Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.

Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?

Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 100 per persoon en € 200 per persoon voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.

Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?

De Balkan keuken in Noord-Macedonië serveert traditioneel veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. In Griekenland en Cyprus kan je genieten van de Mediterrane keuken, welke al een stuk gevarieerder is. Ook is zijn de mogelijkheden om vegetarisch en vegan te eten veel uitgebreider geworden, dit zal dus geen problemen opleveren.

Welke invloed heeft het Coronavirus op deze reis?

Deze Eastpackers reis is met de grootste zorg samengesteld. Servië behoort tot te landen in Europa met het meest effectieve vaccinatie- en testprogramma, waardoor dit een veilige bestemming is. De coronasituatie blijft echter zonder precedent in onze (reis)geschiedenis, wat betekent dat wij soms zullen moeten improviseren om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt ook om flexibiliteit van onze deelnemers. Omdat de reisroute en het programma niet in beton zijn gegoten, hanteren wij een Pay-What-You-Want prijsstelling. Als deelnemer bepaal je na afloop van de reis zelf wat je de reiservaring waard vond.

Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?

Voor deze reis geldt een Pay-What-You-Want aanbod. Je betaalt voor vertrek een borg en bepaalt na vertrek wat je de reis waard vond. Eastpackers gebruikt je borg om je reiskosten (vluchten, transfers ter plekke en alle lokale OV), overnachtingen en alle activiteiten (vooruit) te betalen. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Servië is geen dure vakantiebestemming. Reken op circa € 10 - € 15 per dag.

Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig, tot maximaal € 70 afhankelijk van grootte en gewicht. Optionele kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.

Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?

Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. We zullen je vragen om je zo snel mogelijk af te zonderen van de groep en raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.

Wat gebeurt er als er een negatief reisadvies geldt voor een bestemming?

Eastpackers reist niet naar bestemmingen waarvoor een negatief (oranje/rood) reisadvies geldt. Wanneer voor één of meerdere bestemmingen tijdens deze reis in de periode voor vertrek een negatief reisadvies geldt, passen wij waar mogelijk de route aan. 

Mocht de reis(route) onverhoopt geheel of grotendeels onuitvoerbaar blijken vanwege reisbeperkingen, dan krijg je je geld terug of kun je kosteloos omboeken naar één van onze andere reizen.

Betekent Pay-What-You-Want dat ik niets hoef te betalen voor deze reis?

Voor reizigers en reisorganisaties heeft de uitbraak van het Coronavirus tot veel onzekerheid geleid. In veel landen hebben overheden maatregelen genomen die toerisme bemoeilijkten of onmogelijk maakten. De huidige situatie vraagt daarom om flexibiliteit en creativiteit, en het besef dat we ons in een unieke situatie bevinden die ons voor logistieke en financiële uitdagingen stelt.

Als stichting zonder winstoogmerk hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd waarmee we de huidige situatie aankunnen. Wij hebben niet geïnvesteerd in dure kantoorpanden of marketingcampagnes en werken grotendeels met liefhebbers, die op vrijwillige basis hun tijd, kennis en enthousiasme inzetten. Omdat reizen organiseren onze passie is, willen we het onze reizigers zo aantrekkelijk mogelijk maken om samen met ons op verantwoorde wijze unieke plekken te bezoeken.

We kunnen dit jaar minder dan anders garanderen dat alles zal gaan volgens plan, en daarom vragen we geen vaste prijs voor deze reis. We garanderen wel dat we ons maximaal inzetten om jou, ondanks de onzekere situatie, een bijzondere reiservaring te bezorgen. We hopen dat je onze inzet op waarde schat en dat Eastpackers ook in het tijdperk ná Corona voor jou en anderen mooie reizen mag blijven aanbieden. Om dat mogelijk te maken hopen wij op een bijdrage die recht doet aan onze inzet en de kosten die we maken.

Kan ik een lagere borg betalen?

Eastpackers gebruikt de borgsom om de kosten voor vervoer, accommodaties en activiteiten vooruit te betalen. Wij vragen een borg waarvan de hoogte ongeveer gelijk staat aan de totale kosten per persoon die wij vóór vertrek maken. Ons Pay-What-You-Want aanbod is daarmee geen vrijblijvende optie op deze reis. Na jouw boeking gaan wij namelijk meteen voor je aan de slag en maken wij kosten die we niet kunnen terugkrijgen als je onverhoopt besluit om toch niet mee te gaan. Je kunt dus niet zelf de hoogte van de borg kiezen.

Kan ik samen met mijn partner reizen?

Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken.

Moet ik een Coronatest afleggen voor vertrek?

Op dit moment is nog niet bekend of er speciale inreisbeperkingen of eisen voor toeristen gelden. Wij gaan ervanuit dat Servië in september 2021 zonder grote beperkingen toegankelijk zal zijn. Wanneer er specifieke voorwaarden of verplichtingen gelden, word je hierover altijd van te voren geïnformeerd. Wanneer een vaccinatieplicht of negatief reisadvies geldt, zullen wij de reis annuleren en ben je gedekt door onze Reisgarantie.

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl