Waarom je het Tatev klooster in Armenië móét bezoeken!

Meer dan 1000 jaar geleden werd de eerste steen gelegd van het Tatev klooster in Armenië. Dit imposante klooster ligt in de provincie Sjoenik met adembenemend uitzicht over de rivier de Vorotan. We hadden het in ons vorige blogbericht over zeven plekken van de UNESCO werelderfgoedlijst die je niet mag missen. Ook het Tatev klooster in Armenië staat op die lijst. De weg ernaar toe is misschien wel de belangrijkste reden om het te bezoeken. 

 

Armenië is het eerste land ter wereld dat in 301 na Christus het christendom als staatsreligie uitriep. Dit is een van de redenen waarom in er in het land zoveel prachtige, heel oude kerken en kloosters te vinden zijn. Virap en Noravank zijn bekende voorbeelden hiervan. Maar zeker ook een grote naam op de lijst met kloosters die het bezoeken waard zijn, is het klooster van Tatev. Deze parel in de bergen van Armenië is een bezoekje alleen al waard door de betoverende rit (in de langste kabelbaan ter wereld!) er naar toe.

 

Het ontstaan van het klooster

Het klooster stond in het begin van zijn bestaan bekend als centrum voor wetenschap en filosofie. En later, in de 15e eeuw, was het een van de belangrijkste universiteiten van het land. Het klooster bestaat uit drie kerken: de Saint Paul en Peter-kerk, Saint Gregory the Illuminator-kerk en Holy Mother of God-kerk. Ook zijn er een bibliotheek, eetzaal, klokkentoren, mausoleum en andere bijgebouwen. In 1931 heeft een aardbeving veel van de gebouwen van het klooster beschadigd, maar sindsdien is er een lopend project om het klooster weer in oude glorie te herstellen. In 1995 kregen de kloosters van Tatev en de aangrenzende gebieden van de Vorotan-vallei een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst en krijgen zo extra bescherming.

 

Legendes van Tatev

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de naam van het Tatev Klooster. Zo is een van de legendes dat een leerling van het klooster, Eustateus, een marteldood stierf in de regio en zijn naam door de jaren heen is geëvolueerd naar Tatev.  

Een ander, populairdere, legende vertelt dat een leerling tijdens de bouw van de hoofdkerk naar de top van de toren was geklommen om hierop een eigen ontworpen kruis te plaatsen. Toen de leerling betrapt werd door zijn meester, schrok hij hier zo van dat hij zijn evenwicht verloor en in de afgrond viel. Tijdens de val riep hij God aan en smeekte om vleugels, wat in het oude Armeens ”Ta Tev” is. 

 

De vleugels van Tatev

En over vleugels gesproken… Je kunt het klooster bezoeken met de auto (een kronkelend, maar geasfalteerde weg leidt je er naartoe), maar een makkelijkere (en zeker weten leukere!) manier is met de kabelbaan. De kabelbaan ‘’Wings of Tatev’’ is met 5,7 km de langste kabelbaan ter wereld en brengt je in zo’n 12 minuten naar het klooster. De rit is een hele belevenis, met de mooiste uitzichten over groene bergen en natuurlijk het klooster. Tijdens de rit kan je luisteren naar een audiotour die je informatie over het klooster en de omgeving vertelt.

En? Al overtuigd om een bezoekje te plegen aan deze historische hotspot? Laat je verrassen door de schoonheid van de droge woestijnlandschappen en de groene bossen van Armenië. Check onze zomerreis Kaukasus Compact en bezoek het klooster deze zomer zelf!