Noord-macedonië
Veelzijdig en verrassend
Voor een klein, Zuid-Europees land is er verrassend veel te doen in Noord-Macedonië. Verwacht geen luxe, maar voor prachtige natuur en rijk cultureel erfgoed zit je in dit jonge land helemaal goed!
What’s in a name?
Noord-Macedonië is een jong land. In 1991 werd het onafhankelijk van Joegoslavië onder de naam Macedonië. Griekenland zag dit echter niet zitten, want zij hebben een gelijknamige regio en vonden daarom dat de naam “Macedonië” hun land toebehoorde. Een jarenlange strijd volgde. Noord-Macedonië is een compromis en werd op 12 juni 2019 in het leven is geroepen. Een van de gevolgen van het compromis is dat Noord-Macedonië lid kon worden van de NAVO. De naamkwestie blijft een gevoelig onderwerp, zowel in Noord-Macedonië als in Griekenland. Veel inwoners van Noord-Macedonië noemen zichzelf nog gewoon Macedoniër.
Skopje: een opvallende verschijning
De hoofdstad van Noord-Macedonië, Skopje, werd in 1963 voor een groot deel verwoest door een aardbeving. Het resultaat hiervan is een stad die voor een groot deel werd herbouwd met socialistische (beton)architectuur. In het centrum bleef de oude Ottomaanse wijk echter grotendeels in tact en na de onafhankelijkheid werd het centrum volgebouwd met standbeelden en paleizen in classicistische stijl. Skopje is derhalve een potpourri van stijlen. Zin in een dagje natuur? Bezoek dan de Matka Canyon. Dit natuurreservaat ligt 15 kilometer buiten Skopje en is een echt wandel- en klimparadijs.
Prachtige meren
Noord-Macedonië staat bekend om haar prachtige natuurgebieden. Op deze grens van de Balkan en de Mediterranée vind je vooral in het zuidwesten de mooiste plekjes. Een van deze plekken is het Ohrid meer. Doordat Noord-Macedonië op de kreukelzone van de continenten Europa en Afrika ligt, is zo’n vijf miljoen jaar geleden een diepe plooi ontstaan. Het gevolg van deze plooi is het Ohrid meer; een must-see in Noord-Macedonië. Andere hoogtepunten zijn het Galicica Nationaal Park (waar je beren tegen kunt komen!), het Prespameer (staat in verbinding met het Ohrad meer) en het Pelister Nationaal Park. Het laatstgenoemde is het oudste nationaal park van Noord-Macedonië. Uniek aan dit park is, is het karakteristieke dennenbos, genaamd Molika. Je kan er bomen tegenkomen die ouder zijn dan 230 jaar.
Mengelmoesje
Doordat Noord-Macedonië grenst aan zoveel landen (Kosovo in het noordwesten, Servië in het noordenoosten, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen) kent de traditionele keuken vele invloeden. Er wordt soms zelfs gezegd dat Noord-Macedonië geen eigen keuken kent, omdat het eigenlijk één grote mengeling is. Het maakt ons niet uit; het eten is lekker, eenvoudig en goedkoop. Je kunt voor een tientje je buik rond eten, inclusief een glas lokale wijn. De stad Ohrid (naar het aanliggende Ohrid meer) is een uitzondering op het veelal serveren van vlees, hier kun je genieten van de meest authentieke visgerechten. Een absolute aanrader!
Info
-
Officiële naam: Republiek Noord-Macedonië
-
Regeringsvorm: Republiek
-
Inwoneraantal: 2,077 miljoen (2019)
-
Oppervlakte: 25.713 km²
-
Hoofdstad: Skopje
-
Officiële taal: Macedonisch
-
Valuta: Macedonische denar
-
Grootste religie: Macedonisch-Orthodoxe Kerk
-
Nationale feestdag: 2 augustus
Laatste blog berichten over Noord-Macedonië
- 1
- 2
- Volgende »