Stel je eigen kerstdiner samen: 12 Oost-Europese gerechten

Wat eet jij met kerst? Gourmetten met de familie of sta je uren in de keuken? In Polen koken ze op kerstavond twaalf gerechten. Dit zou staan voor de twaalf apostelen of discipelen van Jezus. In Tsjechië kennen ze in sommige families ook de traditie om twaalf gerechten op tafel te zetten, al zou de twaalf daar symbool staan voor de maanden van het jaar. In dit blog een verzameling van twaalf populaire gerechten uit de Oost-Europese keuken.

1. Aardappelsalade

In Tsjechië staat één gerecht centraal met kerst: de aardappelsalade.

Het maakt niet uit wat je als hoofdgerecht eet, de aardappelsalade komt er altijd bij. Een minder populair bijgerecht heet kuba, een mix van paddestoelen en gierst. De salade met mayonaise is in veel Oost-Europese landen populair. In Rusland is hij bekend onder de naam olivier en in Slovenië en Kroatië als Franse salade.

2. Karper

Veel Poolse kerstgerechten bevatten vis. Bekijk dit filmpje voor de meest gegeten vis met kerst: karper. In Nederland is deze vis overigens niet zo makkelijk te verkrijgen omdat veel consumenten gruwen van de graten

3. Borsj met dumplings

De barszcz czerwony z uszkami is een bietensoep met dille zoals je die misschien ook kent uit Oekraïne of Rusland. In Polen worden voor kerst deze soep gemaakt met kleine u-vormige dumplings. Je vindt ze, vaak ook uit de diepvries, bij elke Poolse of Oost-Europese supermarkt.

4. Vis op z’n Grieks – op zijn Pools

De Poolse ryba po grecku is ondanks de naam niet Grieks: het verwijst naar vis in een tomatensaus. Voor de vis kan je alle soorten witvis gebruiken en de saus zit boordevol groente en maak je met veel tomatenpasta.

5. Gevulde koolrolletjes

Gevulde koolbladeren met rijst en gehakt, je vindt ze in veel Oost-Europese keukens. In het Pools heten ze gołąbki en ze worden gekookt in een tomatensaus. Ze zijn ook makkelijk vegetarisch te maken door champignons of soja gehakt te gebruiken. Maak een grote pan, vries ze in en je hebt er de hele winter nog plezier van!

6. Kalkoen met mlinci

Geroosterde kalkoen en mlinci is het kerstgerecht in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Mlinci zijn deegvellen, misschien het beste te vergelijken met lasagnevellen. Mlinci kun je zelf maken of koop ze kant-en-klaar bij Balkan winkel prijatelji.nl

7. Pierogi met kool en paddestoelen

Pierogi zijn de trots van de Poolse keuken. Met kerst worden de dumplings vaak gevuld met kool en paddestoelen. Dit is een goede optie als jij of je gasten vegetarisch of vegan eten. Pierogi kun je kant en klaar vinden in het vriesvak van de Poolse supermarkt. Zelf vouwen is veel werk, maar nog lekkerder! Er zijn Youtubefilmpjes te vinden met instructies. Het is net als het strikken van een stropdas. Heb je het eenmaal geleerd, dan is het kinderspel.

8. Poolse zure haring

Veel Poolse gerechten op kerstavond bestaan uit vis. De Poolse zure haring is extra lekker omdat hij wordt ingemaakt met veel kruiden. De haring blijft nog zo’n tien dagen goed dus geen zorgen als het niet op komt.

9. Schnitzel 

Deze Centraal-Europese klassieker associëren veel mensen met Oostenrijk, maar schnitzel wordt ook veel gegeten in Tsjechië en Slowakije. Als je niet zo van vis houdt, is dit een goed alternatief. Klik hier voor een Tsjechisch recept. Wist je dat de bekende Wiener schnitzel van kalfsvlees wordt gemaakt en deze van varkensvlees?

10.Wijn worst (vinná klobása)

Worst wordt in Oost-Europese in allerlei soorten en maten gegeten. De Tsjechische wijn worst is zeker de moeite waard! In dit recept lees je precies hoe je de worst traditioneel maakt met een gehaktmolen. Geen gehaktmolen? Op Marktplaats worden ze volop tweedehands aangeboden. Niet zoveel tijd? Vraag dan na bij een Oost-Europese winkel in de buurt of ze deze worst op voorraad hebben.  

11. Gembercake

Een heerlijk Tsjechisch dessert zijn gemberkoekjes of gembercake. Hou je niet van gember? Hier zijn nog vijf andere Tsjechische kerstkoekjes.

12. Kompot

Naast al dit eten moet er natuurlijk ook wat gedronken worden. Een non-alcoholische drank uit de Oost-Europese keuken is kompot. Deze drank kan je maken met een bessensoort naar keuze en wordt zowel warm als koud gedronken. 

Hopelijk zit er iets tussen naar jouw smaak! Naast twaalf gerechten op tafel is er nog een Poolse traditie die niet mag ontbreken. Het is gebruikelijk om de tafel te dekken voor een extra persoon. Een mooi symbool van de Oost-Europese gastvrijheid. Zet dus een extra stoel klaar, zo kan een onverwachte gast altijd aanschuiven.