5 Oost-Europese musea: bezoek ze nu corona-proof

Een museumbezoek lijkt ver weg met de huidige lockdown. Toch kun je met een internetverbinding zo een kijkje nemen bij de leukste musea uit Oost-Europa. Lees verder voor een dosis kunst, geschiedenis en technologie.

1. Hermitage (Sint-Petersburg, Rusland)

Het gebouw van dit beroemde museum is een kunstwerk op zich en digitaal loopt niemand je voor de voeten. De Hermitage heeft onder andere een imposante collectie Nederlandse en Vlaamse schilderijen. Normaal gesproken behoren zaal 249 tot en met 253 met de Nederlandse meesters tot de drukste van het museum; digitaal heb je het rijk voor je alleen. In de Hermitage vind je de op één na grootste verzameling werken van Rembrandt van Rijn. De Hermitage is in zijn geheel digitaal te bewonderen via deze link.

2. Museum van het communisme (Praag, Tsjechië)

Loop langs Lenin en de Berlijnse muur. Het Museum van het communisme in Praag is een bonte verzameling van prullaria en socialistisch-realistische kunst uit de periode 1945-1989. Naast de alledaagse voorwerpen zie je ook de donkere kanten van het alledaagse leven uit die periode met censuur en propaganda.

3. Technologisch museum Nikola Tesla (Zagreb, Kroatië) 

Van oude trams tot de eerste computers: in dit museum zie je technologische ontwikkelingen uit de hele twintigste eeuw. Dit kleine musea van twee verdiepingen is vernoemd naar de Kroatische uitvinder Nikola Tesla en nu digitaal te bezoeken dankzij 3D fotografie. Tesla is de uitvinder van de wisselstroomgenerator en grondlegger van het moderne elektriciteitsnet. Ook de moderne elektrische Tesla auto’s ontlenen hieraan hun bestaansrecht. In het museum vlieg je onder andere mee langs een collectie oude Joegoslavische vliegtuigen.

4. Museum van Joegoslavië (Belgrado, Servië)

Dit museum mag je niet missen bij een bezoek aan Belgrado, oud-president Josip Broz Tito ligt begraven in het tuinhuis en veel bezoekers zijn nostalgici die onder zijn bewind opgroeiden. Het online project Joegoslavië biedt een inkijkje in het dagelijks leven in de socialistische republiek die goede banden had met Oost én West. Het museum interviewde 100 ex-Joegoslaven aan de hand van een voorwerp uit de collectie. De interviews met herinneringen aan Joegoslavië zijn verzameld op de website als digitale tentoonstelling. Zo deelt Kosovaarse schrijver Jeton Nerizaj zijn herinneringen aan de hand van een oude onderscheiding van Broederschap en Eenheid, de Macedonische Igor Toshevski vertelt aan de hand van een portret van Tito, en de Montenegrijnse Marko Špandijer kreeg als voorwerp een boek over Montenegrijnse geschiedenis, ooit een geschenk van de stad Nikšić aan Tito.

Dool nog wat door de straten om je digitale bezoek aan Belgrado compleet te maken. Deze tentoonstelling biedt de beste Belgradose streetart, een verzameling waar je normaliter kilometers voor zou moeten lopen. 

5. Museum voor Schone Kunsten (Boedapest, Hongarije)

Het grootste kunstmuseum van Hongarije is onderdeel van Google’s Arts and Culture, een groot internationaal project waar ook andere topmusea zoals het Rijksmuseum aan meedoen. Via deze link kun rondlopen door de grote zaal. En hier zie je alle details van een schilderij uit de Hongaarse collectie over de Nederlandse geschiedenis. Bij een regulier bezoek zou je er misschien zo aan voorbij zijn gelopen, maar online krijg je meer achtergrondinformatie dan in het fysieke museum.