Kaunas: culinaire & culturele hotspot in het noorden!

Bij een citytrip naar Litouwen denken de meeste mensen snel aan Vilnius. Logische gedachte ook, want deze G-spot of Europe is een onvergetelijke ervaring. Toch is er in Litouwen nog een stad die het overwegen waard is: Kaunas! Deze hippe museumstad ligt op zo’n 100 kilometer van Vilnius en voor een paar tientjes vlieg je er al naar toe. Kaunas zal in 2022 de titel Culturele Hoofdstad van Europa dragen en de voorbereidingen zijn in volle gang. De website Visit Kaunas met bijpassende campagne ´´It´s Kaunastic´´ belooft veel goeds.

 

Historische architectuur

De oude stad van Kaukas is gelegen op de plaats waar de rivieren Neris en Nemunas elkaar kruisen. Kauno rotuses aikste, het stadhuisplein, is het belangrijkste plein in de stad en een historisch wonder. De aangelegen huizen komen uit de 16e en 17e eeuw, evenals het stadhuis; het middelpunt van het plein. Wanneer je door het centrum heen slentert, komt er genoeg historische architectuur op je af om van te genieten. Op zo’n 5 minuten lopen van het stadhuisplein ligt het kasteel van de stad. Een echte trots van de stad die je natuurlijk niet over mag slaan.

In 1927, toen Kaunas snel groeide, werd besloten om twee kabelbanen te installeren. Hierdoor werd de verbinding met de delen van de stad die verder van het centrum af lagen vereenvoudigd. Dit was een belangrijk, onderscheidend en significant symbool van modernisering. Tegenwoordig kan je voor 70 eurocent al een ritje maken in de kabelbaan Žaliakalnis Funicular, de oudste kabelbaan van Europa, die je naar een uitkijkpunt voert. 

 

Culinaire hoogtepunten

Kaunas is dé nieuwe culinaire hotspot. Het aanbod is erg divers, waardoor je kunt genieten van genoeg internationale eettentjes en dit alles voor een aantrekkelijk prijsje. Ook voor een lokale Litouwse maaltijd zit je hier natuurlijk helemaal goed. Bereid je wel voor op een flinke portie vlees, voor vega opties kan je misschien beter een andere keuken uitzoeken. Tips voor leuke plekken om wat te eten: 

  • Uoksas: vermeld in de White Guide voor Top 30 Restaurants in de Baltische staten 2017 door hun creatieve keuken met seizoensgebonden, lokale producten.
  • Spurgine: je kan Litouwen natuurlijk niet verlaten zonder een spurga (een speciale Litouwse donut) gegeten te hebben. Bij Spurgine kan dit in overvloed! 
  • Hop Doc Gastropub: de tent voor budgetreizers en studenten om al voor een paar euro van heerlijke Hongaarse soepen, salades en burgers te genieten. Misschien niet zo culinair, wel heel lekker. 

 

Street Art

Van historische architectuur en culinair genieten door naar een hippere kant van de stad. Want ook dit heeft Kaunas te bieden. In 2017 werd het Street Art Festival NYKOKA georganiseerd in Kaunas. De kunstzinnige overblijfselen van dit festival zijn nog steeds door de hele stad te vinden. Van levensgrote kunstwerken op gebouwen tot verrassend subtiele tekeningen boven bruggen; de stad zit vol ontdekkingen. Met deze kaart die de stad heeft gepubliceerd, kan je 50 van deze street art parels zoeken. De kaart wordt ook meteen gecombineerd met een kaart met de modernistische architectuur in Kaunas. Win-win dus! Het zal je na de tour niet verbazen dat de stad in 2015 door UNESCO is uitgeroepen tot 1 van de 31 design steden ter wereld.

 

Stadsstranden

Ook al ligt Kaunas zo’n twee uur van de Oostzee af, toch heeft het maar liefst vier stranden. Stadsstranden dan wel, maar dat maakt de pret niet minder groot! Twee van de stranden bevinden zich bij het Kaunas-stuwmeer, de andere twee liggen bij het Lampėdis-meer en bij de Nemunas-rivier in Panemunė. De geschiedenis van het laatstgenoemde strand gaat terug tot het interbellum, toen dit een van de meest populaire oases was voor ontspanning onder Kaunasians die de vrijetijdstrends van West-Europa volgden. Er werden een sanatorium, mineraalbad en veel moderne villa´s gebouwd. Deze zijn nog steeds te bewonderen op weg naar het strand. 

Tegenwoordig zijn alle vier de stranden populaire zomerbestemmingen geworden. Van 1 juni tot 15 september zijn de stranden officieel geopend. We kunnen zeker het Lampėdis-meer aanraden als de ultieme plek om te relaxen met een boekje uit de openluchtbibliotheek van de Sunny Beach Lounge Bar of leef je juist helemaal uit op het water tijdens het wakeboarden bij Wake Up Kaunas.