Eén van de meest onvergetelijke plekken in Bulgarije: de 7 Rila meren

Een plek ver weg van de beschaving, hoog in de bergen, met kristalheldere meren. Het klinkt als een natuurwonder en dat is het ook: we hebben het over de 7 Rila meren. Eén van de meest iconische attracties in Bulgarije en een must-see voor elke binnen- en buitenlandse toerist. In dit blogbericht nemen we je mee naar deze onvergetelijke plek.

 

De zeven unieke meren

De Rila meren zijn gletsjermeren. Door ijssmeltingsprocessen van ongeveer een miljoen jaar geleden kunnen we nu genieten van één van de meest iconische landschappen van Bulgarije. Het National Park Rila, waar de meren in liggen, is het grootste beschermde natuurgebied in Europa. Misschien ook wel het meest waardevolle. Vaak wordt dit stukje natuur omgeschreven als de hemel op aarde. Geen wonder dat het een magneet voor toerisme is. 

De meren zijn gelegen aan het Noordwestelijk gedeelte van het Rila gebergte, het hoogste gebergte in de Balkan. Elk meer is uniek en heeft een eigen naam:

  • Salzata – ‘’de traan’’, met water dat glashelder is
  • Okoto – ‘’het oog’’, dankt zijn naam aan de ovale vorm 
  • Babreka – ‘’de nier’’, heeft de steilste oevers 
  • Bliznaka – ‘’de tweeling’’, het grootste meer van de groep met halverwege een doorgang waardoor het lijkt dat de meren elkaar spiegelen
  • Trilistnika ‘’het klaverblad’’, heeft een onregelmatige vorm en lage oevers 
  • Ribnoto Ezero ‘’het vissenmeer’’, het meest ondiepe meer van de groep
  • Dolnoto Ezero ‘’het lagere meer’’, van waaruit de Dzherman-rivier begint te stromen

De eerste drie meren (Salzata, Okoto en Barbeka) lopen afzonderlijk af in het Bliznaka meer, daarna stroomt het water door de Trilistnikal, Ribnoto Ezero en het Dolnoto Ezero. Een krachtige stroom leidt door de laatste twee meren, die het begin vormt van de Dzherman-rivier.

 

Hoe kom je er?

Wanneer je in Sofia bent en een dagje vrij hebt, is het een echte must om de Rila meren te bezoeken. Gelukkig worden er een hoop tours aangeboden vanuit de stad om deze onderneming iets makkelijker voor je maken, check bijvoorbeeld deze tour via Tripadvisor. Maar ook op eigen houtje is het met wat uitzoekwerk prima te doen. Reis bijvoorbeeld met de bus (pl. “Sveti Aleksandar Nevski” 4, 1000 Sofia Center) naar de kabelbaan die je op 2140 meter hoogte naar het begin van de wandelpaden brengt. Na een wandeltocht van zo’n 8 kilometer bereik je dan eindelijk de schilderachtige schoonheid van de meren. 

Reis je met het openbaar vervoer en wil je echt van de omgeving van het Rila gebergte genieten? Denk dan na over een overnachting, dit geeft je net wat extra tijd om helemaal tot rust te komen en te genieten dit magische natuurgebied.

 

Het beste moment voor een bezoekje aan de meren

Het beste seizoen om de meren te bezoeken is qua temperatuur natuurlijk het zomerseizoen, tussen juni en september. Als je even de mogelijkheid hebt, ga dan wel buiten de weekenden in juli en augustus om. Het kan dan namelijk druk worden met toeristen en je ervaring is het leukste als je in relatieve kalmte van deze mooie plek kan genieten. Toch hoef je niet echt bang te zijn voor massatoerisme, enige conditie is vereist om de meren te bezoeken.

In augustus vieren de volgers van het zogenaamde The White Brotherhood hun nieuwe jaar, waardoor veel van deze aanhangers kamperen in dit gebied. Op 19 augustus begroeten zij de zonsopgang met een speciale dans, Panevritmia genaamd. Hou er dus rekening mee dat het rond die tijd wat drukker kan zijn. Mocht je de meren rond deze tijd toch bezoeken, is het waarnemen van dit schouwspel wellicht ook een bijzondere ervaring.

 

En als je dan toch in de buurt bent…

Veel tours die online worden aangeboden combineren de Rila meren met een bezoekje aan het Rila klooster. En dat is helemaal geen gek idee. In de 10e eeuw werd dit klooster opgericht door de kluizenaar Johannes van Rila. Zijn woning en graf werden na zijn dood heilig verklaard. Later werd op deze plek het klooster gesticht, dat door de jaren heen een belangrijk bedevaartsoord werd. Het kloostercomplex is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sindsdien is het een populaire bestemming voor toeristen die vanuit Sofia een dagtripje maken, of als je je bezoek naar de Rila meren dus wilt combineren. Een bezoek aan het klooster is gratis, het bezoeken van het museum kost wel wat geld. Kijk voor meer informatie op deze website van het klooster.