8 must-do’s in Tallinn

De hoofdstad van Estland is met haar middeleeuwse stadshart een verbluffend mooie sprookjesstad. In combinatie met de moderne, hippe bevolking en chille vibes maakt dit Tallinn de ultieme bestemming voor je volgende citytrip. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan haar Scandinavische buren, wat je meer ruimte geeft om de leukste dingen te doen. Wij zetten 8 must-do’s in Tallinn voor je op een rij!

 

1. Het oude stadscentrum

Geen wonder dat het oude stadscentrum van Tallinn op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, je valt van de ene in de andere historische verbazing. De middeleeuwse straatjes bieden een perfectie combinatie tussen romantisch en hip en zijn ontzettend goed onderhouden. Tallinn werd in de 12e eeuw voor het eerste genoemd in bronnen, en groeide langzaam binnen de stadsmuren. De architectuur in de stad in het meest beïnvloed door de tijd dat Tallinn een Hanzestad was. De gekleurde huisjes zijn typerend voor Tallinn. 

Door de oude straatjes slenteren is natuurlijk sowieso een goed plan. Als je het centrum ook vanuit een ander perspectief wilt zien, maak dan ook een wandeling over de oude stadsmuur. De stadsmuur van Tallinn is één van de enige stadsmuren in Europa die nog zo volledig staat. Voor €2,- kan je al omhoog, met Tallinn Card is het zelfs gratis. 

 

2. Bezoek de televisietoren

Over een ander perspectief gesproken. Als je iets meer tijd hebt, mag je Tallinn echt niet verlaten zonder dé eyecatcher, de televisietoren (Tallinna teletorn) op geweest te zijn. Deze hoogste constructie van Estland (314 meter!) ligt 9 kilometer buiten de stad, er gaan verschillende bussen regelmatig heen. Op het observatieplatform kan je zowel over de stad, als de prachtige omgeving kijken. Ook zijn er eetgelegenheden en een musea. Echte durfals kunnen er ook voor kiezen om een rondje over de rand van het dak te maken, op een hoogte van 175 meter of te abseilen. Gelukkig word je wel vastgemaakt met een veiligheidsharnas.

 

3. Chillen in het park

Tallinn heeft tal van parken waar het vooral in de zomer heerlijk vertoeven is. Bijvoorbeeld in de Taani kuninga aed (Deense koningstuin), een sfeervolle tuin die omringd wordt door de oude stadsmuur. Of bezoek het Kadriorgpark, bij het bijhorende Kadriorgpaleis. Dit landgoed uit 1718 werd gebruikt door de Russische tsarenfamilie en leent zich perfect voor een wandeling of picknick tussen de bloemenvelden. Het oude paleisgebouw is een aardig internationaal kunstmuseum. 

Wil je de drukte van het centrum en ontsnappen en genieten van een groter natuurgebied? Op een half uurtje rijden van Tallinn vind je Lahemaa Nationaal Park, waar je optimaal kan genieten van watervallen, landhuizen, wandelpaden en moeras.

 

4. Kohtuotsa-uitkijkplatform

Het Kohtuotsa-uitkijkplatform wordt beschouwd als een van de beste uitkijkpunten van Tallinn. De oude daken en kerktorens tegen de moderne skyline van de stad bieden alles wat je van een uitkijkpunt mag verwachten. Daarnaast leent de beroemde muur quote ‘’The times we had’’ in combinatie met uitzicht over de stad, zich natuurlijk perfect voor die nieuwe instagramfoto. Én met een beetje geluk kom je hier de zeemeeuw Steven tegen. Een echte beroemdheid in Tallinn, die met liefde voor je poseert als een waar supermodel #Steventheseagull

 

5. Rondje kerken

De meest iconische kerk van de stad is de Alexander Nevsky Kathedraal. Dit knap staaltje Russisch-orthodoxe religieuze architectuur bovenop de kasteelheuvel is echter niet geliefd onder de Estse bevolking. De oudste kerk van de stad is de koepelkerk die gesticht werd 1219, toen de eerste Deense troepen naar Estland kwamen. De St. Olaf’s Kerk, in de oude stad, is een andere parel die gebouwd werd in de 12e eeuw. Deze kerk was  van 1549 tot 1625 zelfs het hoogste gebouw ter wereld. 

 

6. Op foodtour

De Estse keuken: Scandinavisch met een vleugje Russisch en Duitse twist. Proef de verrassend levendige culinaire scene van Tallinn in de vele restaurants en eettentjes. Niet alleen voor lekker eten zit je hier goed, ook speciale koffietjes en ambachtelijk bier is hier overal te vinden. We zetten een paar hoogtepuntjes voor je op een rij!

  • NOP (Neighborhood Organic Place) – een café en een winkel die de heerlijkste biologische menu’s voor je klaar maakt.
  • F-hoone – Lage prijzen in combinatie met goed eten in een industrieel chique omgeving!
  • Depoo – Hipsterheaven in de kunstzinnige wijk Kalemaja, een foodstreet op een voormalige treinreparatiedepot. Voor ieder wat wils! 
  • Kohvik Komeet – Voor de zoetekauwen, een café vol heerlijke taartjes met prachtig uitzicht over de stad.

 

7. Telliskivi Creative City

Telliskivi Creative City is hét creatieve en cultureel centrum van stad, gelegen in een voormalig industrieel complex op de grens van de oude binnenstad en de districten Pelgulinna en Kalamaja. Dit is het grootste creatieve centrum in Estland, bestaande uit studio’s, creatieve bedrijven en kantoren van NGO’s. Er zijn verschillende kleine designwinkels, unieke eet- en drinkgelegenheden, fotogalerijen en veel straatkunst. Jaarlijks vinden er bijna 600 culturele evenementen plaats en elke zaterdag wordt er een rommelmarkt georganiseerd. Ook is hier het fotomuseum Fotografiska (naar voorbeeld van het bekende fotomuseum in Stockholm) te vinden. Een absolute aanrader dus! 

 

8. Ontdek het nachtleven

Ondanks het kleine formaat van de stad is het nachtleven van Tallinn een echte aanbeveling! De meeste clubs en bars liggen in het historisch centrum. De hipste clubs of Rock en Jazz tentjes met live muziek, bier pubs en wijnbars: het is er allemaal te vinden. Een aantal plekken die we kunnen aanraden om te bezoeken zijn: 

  • Club Hollywood – één van de meest populaire en hipste clubs in de stad.
  • Klubi Teater – een club in een oud theater die een gevarieerd programma van entertainment en gasten aanbiedt. Van beroemde kunstenaars tot thema-evenementen met ballerina’s.
  • Rockclub Tapper – voor live rock van bands uit Estland, Letland en Finland.
  • Kultuuriklubi Kelm – een favorieten onder studenten. Voor een hardcore feestje zit je hier dus helemaal goed, daarnaast gebeurt er elke avond wel iets nieuws – inclusief quizzen, karaokefeestjes en poëzieslams.