Historische steden, kastelen en natuur: de 5 mooiste plekjes van Servië

Servië, het land van historische stadjes, kastelen, kerken en prachtige natuur. Niet voor niets wordt het een echt cultuurland genoemd. De hoofdstad Belgrado wordt steeds populairder bij toeristen. Met haar rauwe schoonheid, wereldbekend nachtleven en de creatieve sector is dat helemaal niet gek. Maar Servië heeft zoveel meer te bieden. Daarom laten we de hippe hoofdstad even voor wat het is en zoomen we vandaag in op de 5 mooiste plekjes van Servië.

 

1. Novi Sad

Het is de op één na grootste stad van Servië: Novi Sad. Als je in Belgrado bent geweest en enigszins hetzelfde verwacht, zit je helemaal mis. De stad is zowel in architectuur, geschiedenis en cultuur compleet anders. Novi Sad ligt in één van de mooiste, groene regio’s van Servië en is omringt door vele lieftallige boerendorpen. Maar de stad alleen als uitvalsbasis gebruiken doet deze plek te weinig eer aan. Met de vele musea, prachtige gebouwen en het oude Petrovaradin fort, wordt de stad ook wel het ‘Servische Athene’ genoemd. Als kers op de taart wordt het EXIT festival hier jaarlijks (in het fort) gevierd. Dit is het grootste en bekendste popfestival van de Balkan. En hebben we al verteld dat de stad ook een heerlijk stadsstrand heeft om in de zomer van te genieten? Redenen genoeg dus voor een bezoekje aan Novi Sad!

 

2. Uvac Canyon

Dramatische bochten en wendingen, gecombineert met extravagante bergen: de Uvac Canyon kent uitzichten als geen ander. De rivier de Uvac ligt in het gelijknamige natuurreservaat in het zuidwesten van Servië. Meer dan 75 vierkante kilometer aan natuur bieden huis aan de rivier, maar ook een 6 kilometer lang grottensysteem, 219 plantensoorten, 24 vissoorten en 130 vogelsoorten. Er zijn verschillende wandelpaden en uitkijkpunten langs de kloof om een zo mooi mogelijk beeld te vangen van dit natuurwonder. De rivier de Uvac is bijna iconisch geworden voor afbeeldingen van rivieren in de Balkan. De onheilspellende kliffen en weelderige bossen maken het plaatje helemaal af. Dit is Servische natuur op haar best!

 

3. Niš

Niš is opgericht in 279 voor Christus en hiermee één van de oudste steden van heel Europa. De stad werd bezet door de Romeinen en later door de Ottomanen. Niš ligt ongeveer 250 km ten zuidoosten van Belgrado en telt iets meer dan 260.000 inwoners, wat het de twee na grootste stad van het land maakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Niš geregeerd door de Duitsers. Veel delen van de stad werden verwoest. De rijke geschiedenis is duidelijk zichtbaar in stad. Maar tegenwoordig is Niš ook een moderne, bruisende studentenstad. Met vele bars, chique winkelwijken en hippe hotels. Hoewel vooral veel jonge mensen ervoor kiezen Belgrado onveilig te maken, ben je in Niš ook op de juiste plek voor een feestje.

Een plek die je in Niš echt niet kan overslaan is de lugubere Skull Tower. Deze toren is gemaakt van schedels en botten, die de Ottomaanse sultan Mahmut II buit maakte op gedode Serviërs in de Slag van Čegar in het jaar 1809. Destijds bevatte de toren maar liefst 952 schedels waar er nu nog zo’n 50 van over zijn.

 

4. Oplenac

In het stadje Topola, halverwege Belgrado en Niš, ligt de kerk van St. George. In de volksmond wordt deze kerk uit 1910 ook wel Oplenac genoemd, naar de gelijknamige berg waar de kerk op staat genoemd. Ook al is Topola een aangenaam stadje, Oplenac is een plek die je echt niet mag missen. Veel leden van de Karadjordjević-familie (de koninklijke familie die aan de macht was in Joegoslavië tot 1941) liggen hier begraven, wat één van de redenen is dat de kerk zo bekend is. Maar juist ook de architectuur van de kerk, maakt deze plek zo onvoorstelbaar schitterend. Meer dan 40 miljoen stukjes gekleurd glas vormen een verbazingwekkend mozaïek.

 

5. Đavolja Varoš

Het is een mystieke omgeving met een adembenemend natuurwonder, het natuurgebied Đavolja Varoš. Het gebied ligt vlakbij de grens met Kosovo, in het Radan-gebergte. In Đavolja Varoš zijn hoodoos, oftewel aardpiramides, te vinden. Dit is een natuurverschijnsel dat maar in 25 landen voorkomt. Sinds 1959 is het gebied beschermd en in 1995 heeft het zelfs de hoogste graad van bescherming gekregen. Meer dan 200 steenformaties, van 2 tot 15 meter hoog en tot 3 meter breed, vormen een plek die ook wel Devil’s Town genoemd wordt. Deze naam heeft het gebied te danken aan de vele legendes over hekserij en duivelswerk die te maken zouden hebben het met ontstaan van de formaties. Erosie is het daadwerkelijke antwoord hierop. Omdat de steenformaties zo bijzonder zijn, moet je zeker een bezoekje wagen aan deze plek als je in de buurt bent. Bij de formaties zijn uitkijkpunten en trappen gebouwd, om het uitzicht zo spectaculair mogelijk te maken.