Het verlaten resort van Varosha

‘De Franse Rivièra van Cyprus’ werd het ook wel genoemd: het resort van Varosha, nabij de stad Famagusta. Eens een plek waar toeristen en celebrities van over de hele wereld naar toe gingen. Richard Burton, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor en andere grote kwamen hier graag. Tegenwoordig ziet dit kleine paradijs aan de Middellandse Zee er net even anders uit. Meer dan 40 jaar nadat de laatste toerist vertrok, liggen de vervallen gebouwen er troosteloos bij.

 

Wat is er gebeurd?

Meer dan 40 jaar geleden, in 1974, viel Turkije Cyprus binnen na jaren van inter-etnisch geweld tussen de Griekse en Turkse bevolking op het eiland. Een staatsgreep van pro-Griekse militairen, gesteund door de Griekse regering, zette de verhoudingen op scherp en vormde aanleiding voor Turkije om militair te interveniëren. Turkse militairen bezetten het noordelijke deel van het eiland, waaronder ook de stad Famagusta. De resorts stroomden al snel leeg. Varosha, net onder de rook van Famagusta, werd omsingeld door het Turkse leger en niemand kwam de wijk nog in. 

Inmiddels ligt Varosha al 40 jaar in een door de VN ingestelde bufferzonde. Doordat Varosha in de bufferzone ligt, is het al die jaren niet aangeraakt en is er een ware spookstad ontstaan.

 

Hoe zit het resort er nu uit?

Het resort is vervallen. Ramen zijn uit kozijnen geslagen en veel gebouwen zijn beschadigd door bomaanslagen. Dat de inwoners van Varosha in alle haast zijn vertrokken blijkt uit de vele bizarre situaties. Zo staan potten nog op het fornuis, staan bij de autodealer nog auto’s uit 1974 te koop en dragen etalagepoppen kleding in lang vervlogen mode. Het is voor de meeste oud-inwoners van deze stad een post-apocalyptische nachtmerrie om hun geliefde thuis zo vervallen te zien. In vele delen van het gebied neemt de natuur het over, bomen groeien door woonkamers heen. 

Regelmatig wordt er gesproken over vredesakkoorden en nieuwe plannen voor het resort. Het zou de economie van het noordelijk deel van het eiland een impuls moeten geven. De Cyprioten zelf zijn vaak cynisch over dit soort plannen. Ze vragen zich of de onderhandelingen echt tot resultaat gaan komen en waarom dit al zo lang gaande is. Elk jaar wordt er weer van gesproken, maar tot op heden zijn er geen concrete veranderingen.

 

Het resort bezoeken

Toeristen die het gebied proberen te bezoeken of zelfs fotografen riskeren volgens borden om het gebied de dood. Alhoewel het betreden van het gebied strikt verboden is, worden er wel tours gegeven waarbij je rond het gebied rijdt en uitleg krijgt over wat er gebeurd is in deze spookstad. Bijvoorbeeld deze tour van Tripadvisor

Op het internet duiken af en toe fotoseries en video’s op van mensen die het gebied toch bezocht hebben. Vaak zonder naam, uit angst dat de autoriteiten alsnog toe zullen slaan. Dit artikel van de Daily Mail laat indrukwekkend beelden zien van voor en na de verlating van Varosha.