Dresden: Stad met twee gezichten

Elegante gebouwen, kleine boetiekjes, historische architectuur, musea, tentoonstellingen en de hipste koffietentjes: Dresden is een ideale city trip bestemming. Ruim een eeuw geleden was dit de mooiste stad van Duitsland, misschien wel van Europa. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bombardementen verwoestten grote delen van de stad en historisch schoon werd met de grond gelijk gemaakt. Na decennia van wederopbouw is de hoofdstad van de deelstaat Saksen herboren en gaan oud en nieuw moeiteloos met elkaar samen. In dit blogbericht gaan we in op de hotspots van deze barokke stad in het oosten.

 

Dresden Altstadt & Neustadt

Dresden wordt door de Elbe opgesplitst in twee delen, ten zuiden van de rivier ligt Altstadt en in het noorden Neustadt. Altstadt is het oudste deel van de stad en hierdoor ook het meest toeristische. Ga via de Augustusbrücke de binnenstad in en pak meteen één van de mooiste uitzichten over de skyline van de stad mee. Laat je niet misleiden, veel van de oude gebouwen zijn feitelijk naoorlogse reconstructies. Toch is ook Neustadt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, helemaal niet zo nieuw. De wijk stamt namelijk uit de 18e eeuw, maar Altstadt was er eerder. De naam is altijd aangehouden. In Neustadt vind je de leukste barretjes, alternatieve boetiekjes en de meeste musea. 

Tip! Maar een ritje met de Schwebebahn (zweeftrein) die de districten Loschwitz en Oberloschwitz verbindt, voor een prachtig uitzicht over stad en de Elbe. 

 

Stad met twee gezichten

Dresden is een stad met twee gezichten, enerzijds is het een (herrezen) historische stad, anderzijds is het een moderne stad met het kleurrijke en iets rauwe Neustadt. Op elke hoek van de straat is hier wel street art te vinden. De Kunsthofpassage is een belangrijke hotspot aan deze kant van de stad. Dit is een aaneengesloten gebied van hofjes die door vele artiesten is versierd. Dit is ook dé plek voor hippe cafeetjes en winkeltjes. Wanneer je in Duitsland op stedentrip bent, mag natuurlijk ook een bezoek aan een biergarten niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld naar Schillergarten (de grootste biergarten in Dresden), Augustus Garten (met mooi uitzicht over de stad) of Lingnerterrassen (voor een royal biertje bij deze kasteellocatie). 

 

Van historische architectuur tot moderne bouwkunst

Ook al is een groot deel Dresden verloren gegaan tijdens de oorlog, gelukkig kent de stad nog meer dan genoeg (of herbouwde) historische architectuur om van te genieten. Vooral de Neumarkt is een centraal en historisch deel van het centrum. Een kerk die je echt niet over mag slaan bij een bezoek aan de stad is de Frauenkirche. Deze Evangelisch-lutherse kerk is in de 18e eeuw gebouwd en werd lange tijd als één van de meest indrukwekkende kerkgebouwen noordelijk van de Alpen beschouwd. Helaas werd het bijna compleet verwoest tijdens de bombardementen in 1945. In 1993 begon de restauratie van de kerk en vandaag de dag is het één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Dresden. 

Een historische plek die je ook niet mag missen is het paleizencomplex De Zwinger, gebouwd tussen 1710 en 1728. Tegenwoordig doet het barokke kunstwerk dienst als museum, twee vliegen in één klap dus. Andere historische plekken voor op je to-do list zijn het hof- en staatsopera De Semperoper, het Koninklijk Paleis (Residenzschloss), het Brühlsche Terrasse en de Katholische Hofkirche.

Ook voor moderne bouwkunst zit je helemaal goed in het bijzondere Dresden. Bezoek bijvoorbeeld de Ufa-Kristallpalast. Het ontwerp van deze bioscoop is in 1996 gemaakt door een architectenbureau uit Wenen. Het unieke, moderne bouwwerk is een combinatie van het deconstructivisme en Duits expressionisme en een niet te missen parel in de stad. Neem ook een kijkje bij het het Kulturpalast, een modernistisch gebouw uit het DDR-tijdperk.