Griekenland
Eeuwenoud maar nog steeds verrassend
Laat je verbazen door grillige kustlijnen, prachtige achterlanden, pittoreske dorpjes en maak kennis met de eeuwenoude Griekse cultuur
Alexander de Grote
Griekenland kennen we om haar vele verdiensten: de democratie is er ontstaan, de Olympische Spelen zijn geïnspireerd op spelen in de Griekse klassieke Oudheid en Alexander de Grote. Alhoewel, Grieks? Ook Noord-Macedonië claimt Alexander de Grote als nationale held, met een kolossaal standbeeld van de bevelhebber in de hoofdstad Skopje. Feit is dat deze bekende legeraanvoerder koning was van het koninkrijk Macedonië, de Perzen wist te verslaan en daarmee zijn rijk uitbreidde tot het Himalayagebergte. In de stad Thessaloniki, de hoofdstad van de regio Centraal-Macedonië, wordt de bevelhebber geëerd met een Grieks standbeeld.
Off the beaten track Griekenland
Griekenland is al jarenlang bekend onder toeristen als dé zon, zee, strand bestemming. Maar niet getreurd want dit diverse land kent nog genoeg plekjes die te ontdekken zijn voor de avontuurlijke reiziger. Trek vooral eens naar het noorden van het land, waarschijnlijk de minst bezochte regio van het land. Hier vindt het pittoreske rotsstadje Metsovo, in het Pindus gebergte en de hippe studentenstad Ioannina waar je ook nog veel restanten van het Ottomaanse rijk terug ziet. Wil je toch graag naar de eilanden, bezoek dan eens Tinos dat bekend staat om de schattige dorpjes of Spetses waar je fantastisch kan fietsen.
Een keuken om bij te watertanden
Het is geen geheim dat de Griekse keuken er eentje is om je vingers bij af te likken. De Griekse keuken is mediterraan en wordt gekenmerkt door olijfolie, rode wijn, brood en veel verse seizoensproducten. Maar lokaal zijn er ook veel verschillen te herkennen, zo staat er in het centrale deel, het vaste land, van Griekenland veelal schaap of geit op het menu. Hier komt ook de wereldberoemde feta vandaan. Op de Peloponnesos grazen varkens en groeien er veel olijf- en citrusbomen. En uiteraard staat er langs de kusten en op de eilanden vooral heerlijk verse vis op het menu. Bestel vooral eens mezzes: een hele tafel vol met lekkernijen zodat je van alles iets kan proeven!
Naamkwestie van Macedonië
In 2019 kwam er na jarenlang strijd een einde aan het langlopende conflict tussen Macedonië en Griekenland. Het onderwerp van conflict was de naam van het land Macedonië, dat nu veranderd is in Noord-Macedonië. Na de onafhankelijkheid in 1991 kreeg de staat Macedonië de naam Republiek van Macedonië. Dit was echter een doorn in het oog van de Grieken, aangezien zij van mening zijn een historisch recht te hebben om de naam Macedonië te gebruiken (voor de regio Centraal-Macedonië), afgeleid uit de eeuwenlange Griekse cultuur en natuurlijk het nalatenschap van Alexander de Grote. Het naamconflict bemoeilijkte uiteindelijk de toetreding van Noord-Macedonië tot de NAVO en EU, en dit is de reden waarom dit land uiteindelijk water bij de wijn heeft gedaan en haar naam heeft aangepast.
Info
-
Officiële naam: Helleense Republiek
-
Regeringsvorm: Republiek, parlementaire democratie
-
Inwoneraantal: 10,6 miljoen (2020)
-
Oppervlakte:131.957 km²
-
Hoofdstad: Athene
-
Officiële taal: Grieks
-
Valuta: Euro
-
Grootste religie: Grieks-Orthodoxe Kerk
-
Nationale feestdag: 25 maart