Bijzondere Oost-Europese stadions

25 mei staat de finale van de Conference League op het programma in de nieuwe Kombëtare Arena van Tirana. Veel clubs in Oost-Europa kiezen er de laatste jaren voor om hun betonbakken in te ruilen voor moderne optrekjes . Maar de oude, klassieke Oostblok stadions zijn gelukkig ook nog goed vertegenwoordigd. Kortom, voor de echte stadionhopper zijn er genoeg pareltjes te vinden. Daarom presenteren wij in deze blog de 6 meest bijzondere authentieke Oost-Europese stadions die je gezien moet hebben. 

Rajko Mitić Stadion (Belgrado) 

Rauw en robuust. Zo kan de thuishaven van de Servische grootmacht, Rode Ster Belgrado, het best worden omschreven. Daar hoort een intimiderende spelerstunnel bij waar menig persoon nachtmerries van krijgt. De spelers beginnen in een grijze, claustrofobische ruimte waar een groep gewapende bewakers het laatste is wat je ziet voordat je de rode massa betreedt. De beste sfeer kan worden geproefd tijdens de Večiti derbi, de Eeuwige derby, als Rode Ster speelt tegen de rivalen van Partizan Belgrado. Het stadion, ook wel het Marakana genoemd, werd in de communistische tijd gebruikt voor de grootse vieringen van de verjaardag van Josip Broz Tito. 

Stadion Kantrida (Rijeka) 

Van rauw en robuust gaan we naar een natuurlijk schouwspel. Het pittoreske stadion van de Kroatische club Rijeka ligt ingeklemd tussen een steile klif, restanten van een oude steengroeve, en de azuurblauwe kustlijn van de Adriatische Zee. Niet voor niets wordt dit stadion gezien als een van de meest originele en mooie stadions ter wereld. Mocht de wedstrijd niet spectaculair zijn, dan is er altijd nog de omgeving waar je van kunt genieten. Wellicht dat sommige spelers daar ook op zijn te betrappen. Sinds 1990 is het Kroatische nationale elftal ongeslagen in Kantrida, al komt dat vooral doordat het team hier wedstrijden tegen kleinere landen zoals Moldavië en Letland speelt. De komende jaren wordt het stadion verbouwd tot een modern onderkomen aan de Adriatische Zee. 

Narodowy Stadion (Warschau)

Het stadion van het Poolse nationale elftal kan met recht het stadion van de toekomst worden genoemd. Bij de bouw van het grootste stadion van Polen is werkelijk overal over nagedacht op het gebied van comfort.  In het stadion zijn barretjes, restaurants, hotels en een parkeergarage met plek voor 1800 auto’s te vinden. Daarnaast wordt op regenachtige dagen het dak dichtgeschoven. Kortom, het Narodowy Stadion is de ideale plek om in alle rust en luxe toe te leven naar een verhit potje voetbal. Het stadion is gebouwd op de plek van een oude communistische betonbak: het Dziesięciolecia stadion. Het grootste van Polen, zonder dak, en na de val het communisme jarenlang de locatie van een louche rommelmarkt. 

Olympisch Stadion ‘Spyros Louis’ (Athene) 

De Griek Spyros Louis wordt nog steeds op handen gedragen als een nationale held. Tijdens de eerste moderne Olympische marathon in 1896 won hij een gouden medaille. Het Olympisch Stadion is het decor geweest van verschillende grote sportevenementen. “Spyros Louis” fungeerde als hoofdstadion tijdens de Olympische Spelen van 2004 en hier streden verschillende voetbal grootmachten om een Europese beker. Het stadion heeft een aantal markante kenmerken. De vier schuinhangende, 62-meter hoge lichtmasten sprongen na de bouw in 1980 het meest in het oog. Bij de renovatie in 2002 werd het befaamde dak toegevoegd. 

Puskás Arena (Boedapest)

Op de plek waar de Magische Magyaren in 1954 met 7-1 wonnen van Engeland, onder toeziend oog van 100.000 fans, staat nu het reusachtige Puskás Arena, vernoemd naar de beste Hongaarse voetballer ooit. Ondanks de historische waarde voor de Hongaren, was het sterk verouderde Népstadion aan vervanging toe. Het doel was om de herinnering aan het oude stadion niet volledig te verwijderen. De hoofdingang van het oude stadion is bewaard en geldt vandaag de dag als een museum voor Hongaarse sportprestaties. Een perfect voorbeeld van hoe een spiksplinter nieuw stadion ode brengt aan het oude stadion. 

Timsah Park (Bursa) 

In de categorie apart: de architect van dit stadion wilde het eens over een andere boeg gooien. Dat is hem zeker gelukt. Het meest merkwaardige kenmerk van het Timsah stadion is het dak in de vorm van … een groene krokodil. Je denkt misschien dat de architect groot fan is van het merk Lacoste, maar er is een reden waarom het stadion een krokodilachtige vorm heeft. De fans van de plaatselijke club, Bursaspor, hebben als bijnaam ‘De Groene Krokodillen’. Timsah betekent krokodil in het Turks. Tijdens wedstrijddagen lichten de gigantische open mond, de ogen en mond op. Over spectaculair gesproken.