Georgië

Imposante natuur in de bergen van de Kaukasus

In Georgië tref je niet alleen een eeuwenlang bewaard gebleven cultuur, maar ook enorme diversiteit: van de oudste wijngebieden ter wereld en het hoogste gebergte van Europa tot de theeplantages aan de Zwarte Zee en de kloosters in de woestijn!

Tbilisi 2

Tbilisi: traditioneel en hip

In de Georgische hoofdstad is het moeilijk je te vervelen. De oude stad barst van de historie. Tussen de oude huizen met houten balkonnetjes en de gezellige winkeltjes vind je het Narikala-fort, talloze kerken en monumenten, de oude zwavelbaden en een vlooienmarkt met Sovjet-parafernalia. Maar ditzelfde Tbilisi heeft ook andere gezichten. Je treft er ook hippe cafeetjes, een luxe wijk voor de nouveaux riches, moderne wolkenkrabbers, verscholen kunstgalerieën, bijzondere Sovjet-architectuur, rustige parken en - tot slot - een bruisend nachtleven!

Georgië wijnland

Wellicht was Georgië de eerste plek ter wereld waar al ongeveer achtduizend jaar geleden wijn werd gemaakt, in kleine vaten genaamd kveris. Vooral de warme regio Kacheti staat bekend om haar wijngaarden. Van de druiven wordt ook tsjoertsjchela gemaakt, een zoete snack van walnoten en gedroogd druivensap. In de Sovjettijd was Georgië de wijnkelder van de hele Sovjet-Unie. Tussen 2006 en 2013 werd Georgische wijn echter in Rusland geweerd vanwege politieke spanningen.

Wijn Georgië
Douwe 001

Woeste natuur

Eastpackers neemt je mee op avontuur naar de vele berggebieden van Georgië! Je kunt prachtig wandelen ten noorden en noordoosten van Tbilisi, in de gebieden Kazbegi en Toesjeti. En wist je dat je bij Goedauri geweldig kunt skiën? In het midden en westen zijn de bergen lager en bebost. Je vindt hier kleine sparesorts, prachtige kloosters en de indrukwekkende Okatse-kloof. De meest spectaculaire regio is wellicht Svaneti, in het uiterste noordwesten. Hier leven de Svaneten, een etnische subgroep van de Georgiërs met hun eigen taal, in de hoogstgelegen dorpen van Europa. Deze dorpen, bekend om hun middeleeuwse verdedigingstorens, staan op de Werelderfgoedlijst.

Dans en cultuur

Twee belangrijke culturele pilaren van de Georgische maatschappij zijn de soepra en de Georgische volksdans. De soepra is een urenlang durend feestmaal, waarbij volgens speciale regels een toegewezen gast (de tamada) toespraken houdt en vele toosts uitbrengt. Georgische volksdans stamt uit de middeleeuwen, maar werd pas echt populair en bekend op wereldniveau nadat Iliko Soechisjvili en Nino Ramisjvili het Georgisch Nationaal Ballet stichtten. De meeste volksdansen verwijzen naar een bepaalde regio. Zo is de Choroemi een oorlogsdans uit Adzjarië en Goeria en symboliseert de Kazbegoeri de koude sfeer van de bergen in Kazbegi.

Georgische Volksdans

Info

  • Officiële naam: Georgië

  • Regeringsvorm: Parlementaire republiek met meerpartijenstelsel

  • Inwoneraantal: 3,72 miljoen

  • Oppervlakte: 69.700 km²

  • Hoofdstad: Tbilisi

  • Officiële taal: Georgisch

  • Valuta: Georgische lari

  • Grootste religie: Oosters-Orthodoxe kerk (83,4%)

  • Nationale feestdag: 26 mei (Onafhankelijkheidsdag)

Preloader
  • Colchis en Iberië

    Colchis en Iberië
    Georgische stammen wonen al sinds de dertiende eeuw voor Christus langs de Zwarte Zeekust. Rond 600 v.Chr. wordt het Koninkrijk Colchis gesticht en rond 300 v.Chr. het Koninkrijk Iberië, meer landinwaarts. De Georgische gebieden worden een tijdje door de Romeinen en Perzen binnengevallen en bezet, maar de onafhankelijkheid van Iberië wordt ook weer hersteld. In de vierde eeuw wordt het christendom aangenomen als staatsreligie.
  • Byzantium en Perzië strijden om Georgië

    Byzantium en Perzië strijden om Georgië

    Tijdens de eerste helft van de middeleeuwen strijden Byzantium en Perzië om strategisch gelegen Georgische gebieden. Oorlogen tussen het Koninkrijk Georgië en Byzantium komen later in de middeleeuwen ook voor.

  • Islamitische periode in Georgië

    Islamitische periode in Georgië

    In de zevende en achtste eeuw veroveren Arabieren grote delen van Georgië. Van 735 tot ongeveer 1080 worden Tbilisi en omgeving bestuurd als emiraat. Halverwege de elfde eeuw krijgt Georgië ook te maken met invasies van het Turks-Perzische Seltsjoekenrijk. In 1122 wordt Tbilisi heroverd door Koning David IV van Georgië.

  • Georgië wordt herenigd

    Georgië wordt herenigd

    De Bagratiden-dynastie komt aan de macht in zowel Iberië als Abchazië, verenigt Georgië in één feodaal koninkrijk en verdrijft langzamerhand alle binnenvallende grootmachten.

  • Georgische Gouden Eeuw

    Georgische Gouden Eeuw

    Onder David IV (David de Bouwer) verdubbelt de omvang van het Georgische koninkrijk en worden de Seltsjoek-Turken verdreven. Een periode van culturele en religieuze bloei breekt aan, die voortduurt onder zijn opvolgers. Onder Koningin Tamar is Georgië het grootst en rijkst. Haar macht strekt uit over het hele Kaukasus-gebied.

  • Invasie van Timoer en de val van het koninkrijk

    Invasie van Timoer en de val van het koninkrijk

    Na de Mongoolse invasies van de dertiende eeuw wordt het Koninkrijk Georgië opnieuw opgebouwd. De invasies en verwoestingen tussen 1386 en 1403 door de krijgsheer Timoer komt het koninkrijk echter niet meer te boven. Eind vijftiende eeuw valt Georgië uiteen in kleine, rivaliserende koninkrijkjes.

  • Verdrag van Georgievsk

    Verdrag van Georgievsk
    • Het Verdrag van Georgievsk wordt ondertekend door Koninkrijk Kartli-Kacheti en het Russische Rijk. Dit oostelijke deel van Georgië wordt nu een Russisch protectoraat. Overigens: in 1983 wordt het tweehonderjarige bestaan van het verdrag gevierd met de inhuldiging van het “Rusland-Georgië Vriendschapsmonument” dichtbij Goedauri.
  • Russische veroveringen

    Russische veroveringen

    In 1801 wordt Kartli-Kakheti geannexeerd door Rusland. De westelijke Georgische gebieden worden tussen 1810 en 1878 veroverd.

  • Stalin wordt geboren

    Stalin wordt geboren

    Jozef Stalin wordt in geboren in Gori. In Gori staat sinds 1957 het Stalin-museum.

  • Democratische Republiek Georgië

    Democratische Republiek Georgië

    De Democratische Republiek Georgië wordt opgericht terwijl de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie het Russische Rijk uiteen doen vallen. De republiek wordt geleid door de Georgische Sociaal Democratische Partij (de mensjewieken).

  • Georgië wordt een Sovjetrepubliek

    Georgië wordt een Sovjetrepubliek

    Het Rode Leger valt in 1921 Georgië binnen. In 1922 wordt het opgenomen in de Sovjet-Unie.

  • Demonstraties tegen destalinisatie

    Demonstraties tegen destalinisatie

    Stalin overlijdt in 1953. In 1956 gaan de Georgiërs de straat op om te protesteren tegen de destalinisatie-politiek van opvolger Nikita Chroesjtsjov.

  • Tragedie van 9 april

    Tragedie van 9 april

    In 1989 lopen etnische spanningen op in de autonome gebieden (Abchazië en Zuid-Ossetië) van Sovjet-Georgië. Op 9 april wordt een protest voor Georgische onafhankelijkheid en tegen separatisme in deze gebieden gewelddadig neergeslagen door Sovjet-troepen. Het nationalisme wakkert verder aan…

  • Onafhankelijkheid

    Onafhankelijkheid

    De Sovjet-Unie valt uit elkaar en nationalist Zviad Gamsachoerdia wint de eerste vrije verkiezingen in mei. In december 1991 pleegt de oppositie onder leiding van Edoeard Sjevardnadze echter een staatsgreep.

  • Oorlog woedt in Zuid-Ossetië en Abchazië

    Oorlog woedt in Zuid-Ossetië en Abchazië

    De conflicten tussen de Georgische overheid en separatisten in Zuid-Ossetië en Abchazië escaleren. Door de bloedige burgeroorlogen komen tienduizenden burgers om. Honderdduizenden etnische Georgiërs worden verdreven uit Abchazië en Zuid-Ossetië en nog eens tienduizenden Osseten vluchten naar Noord-Ossetië in Rusland.

  • Rozenrevolutie

    Rozenrevolutie

    Massale protesten breken uit nadat blijkt dat er onregelmatigheden hadden plaatsgevonden bij Sjevardnadze’s herkiezing. Sjevardnadze wordt afgezet en Micheil Saakasjvili komt aan de macht. Saakasjvili vaart een nieuwe, zeer pro-Westerse koers.

  • Oorlog tussen Georgië en Rusland

    Oorlog tussen Georgië en Rusland

    Spanningen lopen opnieuw op tussen Zuid-Ossetië en Georgië, waarna Georgische troepen Zuid-Ossetië binnenvallen. Rusland grijpt in en schiet niet alleen de separatistische gebieden te hulp, maar trekt ook de rest van Georgië binnen. Na vredesonderhandelingen trekken de Russiche troepen terug uit Georgië, maar ze blijven permanent gestationeerd in de de facto afgescheiden gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië.

  • Protesten tegen regering Saakasjvili

    Protesten tegen regering Saakasjvili

    Anti-regeringsprotesten worden in 2011 neergeslagen. In september 2012 komt in het openbaar dat er martelpraktijken à la Abu Ghraib voorkomen in Georgische gevangenissen. Straatprotesten worden hervat. In oktober 2012 verliest de partij van zittend president Saakasjvili (links op foto) de verkiezingen van miljardair Bidzina Ivanisjvili (rechts).

Laatste blogs over Georgië

Spotify 1360002 640

De hipste Spotify playlists in Oost-Europese sferen

Sinds 14 juli 2020 is Spotify ook beschikbaar voor de meeste inwoners in Oost-Europa. Luisteraars in Albanië, Wit-Rusland,  Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Noord- Macedonië, Rusland, Servië,...
640px-Netflix_1983

De beste Oost-Europese Netflix series & films

Vorige week is de herfst weer begonnen. De dagen worden korter en buiten is het guur en grijs. Perfect weer op met een dekentje op de bank te zitten en...

Op reis naar Georgië

Sighnaghi 2 Optimized 1000

Koninkrijken van de Kaukasus – 28 mei | 10 juni 2025

Unieke diverse rondreis vol cultuur, natuur én geschiedenis door de bergen en langs de kust van Georgië en noordoost Turkije.
Erciyes ski

Skitrip Georgië – 29 jan | 2 feb 2025

Skiën vanaf de hoogste toppen in de Kaukasus. In het spectaculaire Gudauri in het noorden van Georgië kan het. Met het Eastpackers wintersportavontuur maak jij het mee.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen