Georgië
Imposante natuur in de bergen van de Kaukasus
In Georgië tref je niet alleen een eeuwenlang bewaard gebleven cultuur, maar ook enorme diversiteit: van de oudste wijngebieden ter wereld en het hoogste gebergte van Europa tot de theeplantages aan de Zwarte Zee en de kloosters in de woestijn!
Tbilisi: traditioneel en hip
In de Georgische hoofdstad is het moeilijk je te vervelen. De oude stad barst van de historie. Tussen de oude huizen met houten balkonnetjes en de gezellige winkeltjes vind je het Narikala-fort, talloze kerken en monumenten, de oude zwavelbaden en een vlooienmarkt met Sovjet-parafernalia. Maar ditzelfde Tbilisi heeft ook andere gezichten. Je treft er ook hippe cafeetjes, een luxe wijk voor de nouveaux riches, moderne wolkenkrabbers, verscholen kunstgalerieën, bijzondere Sovjet-architectuur, rustige parken en - tot slot - een bruisend nachtleven!
Georgië wijnland
Wellicht was Georgië de eerste plek ter wereld waar al ongeveer achtduizend jaar geleden wijn werd gemaakt, in kleine vaten genaamd kveris. Vooral de warme regio Kacheti staat bekend om haar wijngaarden. Van de druiven wordt ook tsjoertsjchela gemaakt, een zoete snack van walnoten en gedroogd druivensap. In de Sovjettijd was Georgië de wijnkelder van de hele Sovjet-Unie. Tussen 2006 en 2013 werd Georgische wijn echter in Rusland geweerd vanwege politieke spanningen.
Woeste natuur
Eastpackers neemt je mee op avontuur naar de vele berggebieden van Georgië! Je kunt prachtig wandelen ten noorden en noordoosten van Tbilisi, in de gebieden Kazbegi en Toesjeti. En wist je dat je bij Goedauri geweldig kunt skiën? In het midden en westen zijn de bergen lager en bebost. Je vindt hier kleine sparesorts, prachtige kloosters en de indrukwekkende Okatse-kloof. De meest spectaculaire regio is wellicht Svaneti, in het uiterste noordwesten. Hier leven de Svaneten, een etnische subgroep van de Georgiërs met hun eigen taal, in de hoogstgelegen dorpen van Europa. Deze dorpen, bekend om hun middeleeuwse verdedigingstorens, staan op de Werelderfgoedlijst.
Dans en cultuur
Twee belangrijke culturele pilaren van de Georgische maatschappij zijn de soepra en de Georgische volksdans. De soepra is een urenlang durend feestmaal, waarbij volgens speciale regels een toegewezen gast (de tamada) toespraken houdt en vele toosts uitbrengt. Georgische volksdans stamt uit de middeleeuwen, maar werd pas echt populair en bekend op wereldniveau nadat Iliko Soechisjvili en Nino Ramisjvili het Georgisch Nationaal Ballet stichtten. De meeste volksdansen verwijzen naar een bepaalde regio. Zo is de Choroemi een oorlogsdans uit Adzjarië en Goeria en symboliseert de Kazbegoeri de koude sfeer van de bergen in Kazbegi.
Info
-
Officiële naam: Georgië
-
Regeringsvorm: Parlementaire republiek met meerpartijenstelsel
-
Inwoneraantal: 3,72 miljoen
-
Oppervlakte: 69.700 km²
-
Hoofdstad: Tbilisi
-
Officiële taal: Georgisch
-
Valuta: Georgische lari
-
Grootste religie: Oosters-Orthodoxe kerk (83,4%)
-
Nationale feestdag: 26 mei (Onafhankelijkheidsdag)
Laatste blogs over Georgië
- 1
- 2
- 3
- …
- 5
- Volgende »