Bulgarije

Adembenemende berglandschappen en een keuken om honger van te krijgen

Bulgarije is een onontdekte parel in Europa, klaar om bewonderd te worden!

640px Alexander Nevsky Cathedral Sofia By Pudelek

Het cultureel, economisch en politiek centrum van Bulgarije

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en heeft iets meer dan 1,2 miljoen inwoners. Het is één van de oudste nederzettingen in Europa en dat is niet te missen als je je door de stad beweegt. De vele oude kerken, kathedralen en pleinen geven een goed inkijkje in de geschiedenis. De soms grimmige communistische bouw laat echter ook de latere geschiedenis van de stad zien. De combinatie van lage prijzen, een boeiend, soms grimmig verleden en een trendy uitgaansscene met ruige randjes maken Sofia uiterst geschikt voor een citytrip!

Land van gebergtes en moerassen

Het imposante landschap van Bulgarije is erg afwisselend, van de hoge gebergtes van de Balkan tot moerasgebieden en vruchtbare laagvlaktes. De hoogste berg - Rila - is 2925 meter hoog, en je vindt de hoogste skigebieden van de Balkan in Bulgarije (Bansko - tot 2600 meter op de Todorka Peak). De bergen bieden ook een thuis aan veel wilde dieren zoals beren en wolven. Doordat Bulgarije bij het grote publiek nog niet zo bekend is, kun je de meest prachtige wandeltochten en natuurexcursies plannen (zonder elkaar voor de voeten te lopen).

Liam Martens ADHTcrX9F S Unsplash Scaled
640px Misteriata Na Balgarskite Glasove

Van klassieke componisten tot het populaire ‘chalga’

Bulgaarse muziek is in de Bulgaarse cultuur ontzettend belangrijk. En daarbuiten ook. Vele klassieke componisten en operazangers hebben de Bulgaarse cultuur en muziek op de kaart gezet. De volksmuziek is internationaal bekend om haar onregelmatige maatsoorten.. De laatste jaren is vooral onder jongeren de Bulgaarse volkspop ‘chalga’ erg populair. Chalga is een combinatie van een oosters ritme met Bulgaarse folk elementen en moderne stijlen zoals dance, rock of reggaeton. Het is voor sommige fans niet alleen een muziekgenre, maar een complete subcultuur. Als je wat rond vraagt, zul je snel merken dat Bulgaren ofwel van chalga houden of het verachten. Wat de natie verdeelt als het erop aankomt, zijn vooral de teksten van de liedjes, die een leven prijzen met geld, bedrog en feesten als kernwaarden.

Shopska salade en een glaasje Rakia

De Bulgaarse keuken kent veel invloeden uit buurlanden Turkije en Griekenland. Anders dan in Nederland eten ze hier minder vaak drie vaste maaltijden per dag, maar meerdere kleinere hapjes door de dag heen met één grote maaltijd tussen de middag. Waar je ook bent in Bulgarije, je komt altijd wel kraampjes tegen met noten, vruchten of ijs. Verder vind je hier veel gegrilde vis en groenten. Veel gerechten worden in de oven (of als ovenschotel) klaar gemaakt. En je maaltijd is niet af zonder een verse Shopska salade en glaasje Rakia (een populaire drank, vergelijkbaar met cognac). Een echte troef van Bulgarije is haar speciale yoghurt (kiselo mlyako), die wordt omschreven als dik en romig met een perfecte balans tussen zacht en zuur. Er wordt zelf gezegd dat dit de reden is van de vele honderdjarigen in het land.

Stefan Vladimirov Q Moi2xjieU Unsplash Scaled

Info

  • Officiële naam: Republiek Bulgarije

  • Regeringsvorm: Republiek met een parlementair stelsel

  • Inwoneraantal: 7.101.510

  • Oppervlakte: 110.900 km2

  • Hoofdstad: Sofia

  • Officiële taal: Bulgaars

  • Valuta: Lev

  • Grootste religie: Bulgaars-orthodox 85%

  • Nationale feestdag: 3 maart

Preloader
  • Thracië en het Odrysisch koninkrijk

    Thracië en het Odrysisch koninkrijk
    In de Oudheid werd het gebied van het huidige Bulgarije bewoond door de Thraciërs. Rond 500 v. Chr. smeedde koning Teres  één rijk an de verschillende stammen in het gebied: het Odrysische koninkrijk. Na de hoogtijdagen tijdens de vierde eeuw v. Chr, werd rond 100 v. Chr. het gebied onderworpen door de Romeinen.
  • Eerste Bulgaarse Rijk

    Eerste Bulgaarse Rijk

    In 681 ontstond het Eerste Bulgaarse Rijk, uit een samenwerking  tussen het nomadische Turkse volk, de Boelgaren,  die met de Slaven de Byzantijnen wisten te verslaan. Het Bulgaarse rijk breidde zich verder uit en op het hoogtepunt strekte het rijk zich uit van Boedapest tot aan de Zwarte Zee en van de Dnjepr tot aan de Adriatische Zee. De belangrijkste tsaar uit die tijd,  Boris I, voerde het Slavische (Cyrillische) alfabet in en het christendom werd aanvaard als staatsgodsdienst.

  • Onderdeel van het Byzantijnse Rijk

    Onderdeel van  het Byzantijnse Rijk

    Het eerste Bulgaarse rijk was in verval geraakt en in 1018 wist de Byzantijnse keizer Basilius II (bijgenaamd de Bulgarendoder) de Bulgaren te verslaan.  Het gebied werd weer onderdeel van het Byzantijnse Rijk. De ene na de andere opstand volgde, maar pas in 1185 slaagde men erin zich van de Byzantijnen te ontdoen.

  • Tweede Bulgaarse Rijk

    Tweede Bulgaarse Rijk

    In 1185 leidden de broers Peter en Asen met succes een revolte tegen de Byzantijnen en de Bulgaren verkregen onder Tsaar Peter II hun onafhankelijkheid. Veliko Tarnovo werd de hoofdstad. Tot 1256 was het Tweede Bulgaarse Rijk een grote macht op de Balkan. Het versloeg het Byzantijnse Rijk en Latijnse Keizerrijk in een aantal veldslagen.  Na de dood van tsaar Ivan Alexander (1331-1372) ontstond rivaliteit tussen mogelijke opvolgers. Dit gaf de Ottomaanse sultans de kans om het land te veroveren, bij de Slag bij Nicopolis in 1396.

  • Onderdeel van het Ottomaanse Rijk

    Onderdeel van het Ottomaanse Rijk

    Bijna vier eeuwen lang leefden de Bulgaren onder het Turkse juk. Alle belangrijke centra van Bulgaarse cultuur werden verwoest, veel Bulgaarse geschriften gingen verloren. Bulgaren mochten geen bestuursfuncties bekleden en het eigen Bulgaarse patriarchaat werd vervangen door het patri­archaat van Constantinopel. De culturele en economische vooruitgang die elders in Europa grote welvaart tot gevolg had,  ging aan Bulgarije volledig voorbij. De Bulgaarse bevolking kwam meerdere keren in opstand, zonder gewenst resultaat.

  • Bulgaarse Renaissance

    Bulgaarse Renaissance

    In 1762 werd een eerste nationalistische tekst van de hand van de Bulgaarse monnik St. Pai­sius van Hilendar publiek. Het was het startpunt van de Bulgaarse Renaissance, een periode van radicale verandering op het sociaal-economische, politieke en culturele vlak. Het Bulgaarse nationalisme ontwikkelde zich sterk, wat resulteerde in een nationale opstand tegen de Ottomanen in 1876, welke met harde hand werd neergeslagen.

  • Derde Bulgaarse staat

    Derde Bulgaarse staat

    Na het bloedbad van 1876 schoot Rusland de Bulgaren “te hulp”, in de hoop zelf ook wat gebieden van de Ottomanen in te nemen.  De Russisch-Turkse oorlog (1877-1878) leidde ertoe dat de Ottomanen bij de vrede van San Stefano op 3 maart 1878 min of meer gedwongen werden om in te stemmen met de stichting van Groot-Bulgarije over een gebied van de Donau tot de Egeïsche Zee. Omdat de Duitsers en Britten het hier niet mee eens waren kwam bij het congres van Berlijn een kleiner Bulgaars vorstendom tot stand, dat wel schatplichtig zou blijven aan de Ottomanen.

  • Bulgarije onafhankelijk

    Bulgarije onafhankelijk

    Ferdinand van Saksen-Coburg verklaart Bulgarije volledig onafhankelijk en roept zichzelf uit tot tsaar van Bulgarije, onder de naam Ferdinand I.

  • Balkanoorlogen en Eerste Wereldoorlog

    Balkanoorlogen en Eerste Wereldoorlog

    In de Eerste en Tweede Balkenoorlog (1912 – 1913) probeerden verschillende Balkanvolkeren, waaronder de Bulgaren, zich definitief te ontdoen van de Turkse invloed op de Balkan. Bulgarije veroverde gebied gedurende de Eerste Balkanoorlog in 1912, maar moest tijdens de Tweede Balkanoorlog een deel van deze winst weer afgeven. De tsaar en zijn pro-Duitse premier Vasil Radoslavov kozen daarop tijdens de Eerste Wereldoorlog de zijde van de Centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije). Na de Servische moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in 1914 viel Oostenrijk, geholpen door de Bulgaren, Servië binnen. In september 1918 gaf Ferdinand de strijd op toen Franse troepen vanuit Griekenland door de Bulgaarse linies braken.

  • Nasleep Eerste Wereldoorlog

    Nasleep Eerste Wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog had grote gevolgen voor Bulgarije. Het land had veel grondgebied verloren en werd zware herstelbetalingen opgelegd. In 1919 won de Bulgaarse Agrarische Nationale Unie (BANU) de verkiezingen en werd haar voorman Aleksandar Stambolijski minister-president. Het grootgrondbezit werd grotendeels onteigend en het vrijgekomen land kwam in handen van de boeren. In 1923 sloegen de burgerlijke partijen en een deel van de sociaal democraten de handen ineen en pleegden een coup waarbij Stambolijski om het leven kwam.

  • Koninklijke dictatuur

    Koninklijke dictatuur

    In 1934 werd er door de Militaire Liga en de groep Zveno (‘Schakel) een militaire staatsgreep gepleegd, waarbij politieke partijen werden verboden. Koning Boris III zag echter kans om de republikeinse vleugel binnen de Militaire Liga en Zveno buitenspel te zetten.  Hij benoemde generaal Petar Zlatev in 1935 tot premier, en sindsdien werd het land geregeerd door ‘koninklijke kabinetten’. De politieke partijen bleven verboden, en de grondwet werd buiten werking gesteld.

  • Tweede Wereldoorlog

    Tweede Wereldoorlog

    Ook in de Tweede Wereldoorlog koos Bulgarije de kant van de Duitsers. Bulgarije verklaarde in 1941 de oorlog aan de Britten en Amerikanen, maar uit angst voor pro-Russische sentimenten durfde de regering het niet aan om hetzelfde met de Sovjet-Unie te doen. Wel werd door protesten van politieke en geestelijke leiders de deportatie van een deel van de Joden voorkomen. Republikeinen en communisten verenigden zich ondergronds in het Vaderlands Front, dat verzetsacties uitvoerde tegen de pro-Duitse regering.

  • Communisten aan de macht

    Communisten aan de macht

    Boris III overleed plotseling in 1943, en zijn zesjarige zoontje Simeon volgde hem op onder een driekoppig regentschap. Nadat de Sovjet-Unie Bulgarije in 1944 de oorlog had verklaard, verrichte het Vaderlands  Front met succes een staatsgreep. Men kwam een ‘staakt- het-vuren’ overeen met de Sovjets, verklaarde vervolgens de oorlog aan de Asmogendheden en bevrijdde een aantal gebieden. In september 1946 werd de monarchie afgeschaft en koning Simeon werd het land uitgezet. De communisten namen openlijk de macht over.

  • Volksrepubliek Bulgarije

    Volksrepubliek Bulgarije

    De pro-Russische Todor Zjivkov maakte Bulgarije tot de meest getrouwe satelliet van de Sovjet-Unie. Hij was van 1954 tot 1989 onafgebroken, in drie verschillende functies, de belangrijkste politieke persoon in het land. Eind jaren zeventig begon de persoonsverheerlijking van Zjivkov vreemde vormen aan te nemen. Na een wat liberalere fase werd zijn regime vanaf de dood van zijn dochter Ludmila in 1981 steeds autocratischer, corrupter en grilliger.

  • De jaren 90

    De jaren 90

    Bulgarije werd redelijk laat meegesleurd in de omwenteling die in Oost-Europa de ineenstorting van het communisme had ingeluid. Hervormingen waren echter noodzakelijk om de vastgeroeste economie op gang te brengen. Dat werd nog belangrijker na het wegvallen van de Sovjet-Unie als belangrijkste afzetmarkt. Na een uiteengeslagen demonstratie van de milieuorganisatie  Eco-Glasnost in november 1989 ontstond er zoveel onenigheid binnen het centraal comité, dat Zjivkov ‘vrijwillig’ aftrad. In 1990 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden.

  • Toetreding tot EU

    Toetreding tot EU

    In januari 2007 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie. Belangrijkste maatregelen die het land hiervoor moest invoeren waren een antidiscriminatiewet (om Roma en homoseksuelen meer rechten te bieden) en grondige economische hervormingen, in het kader van een Europees liberliseringsplan. In de jaren hierop volgend wordt Bulgarije aangesproken op het gebrek aan vooruitgang in de strijd tegen de corruptie.

Laatste blogs over Bulgarije

Ephesos Smaller

Ontdek de oudheid in Turkije en de Balkan

Dat de Grieken en Romeinen hun architectonische sporen hebben nagelaten in Athene en Rome is voor de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat je ook in Roemenië, Bulgarije...
The,Transfaragasan,Road,In,The,Carpathian,Of,Romania

Dit zijn de mooiste wegen van de Balkan

De Balkan staat bekend om haar schitterende natuur, met woeste en ongerepte bergen, eeuwenoude bossen en kronkelende rivieren. Met Eastpackers verkennen we deze zomer per auto, boot en trein enkele...

Op reis naar Bulgarije

Shipka

Best of Balkan – Roemenië en Bulgarije – 26 jul | 11 aug 2024

Het beste van de Balkan tijdens deze Eastpackers rondreis naar Roemenië en Bulgarije: ruige natuur, prachtige steden en fascinerende geschiedenis.
ISS 24571 07333 Min

Reis op maat

WhatsApp Image 2020 02 17 At 14.42.14

Studiereizen

WhatsApp Image 2018 12 07 At 11.20.40

Schoolreizen