fbpx

Oekraïne

 
LvivOldTown1

Groot en divers

Oekraïne is een zeer groot groot land, het grootste dat in zijn geheel binnen de grenzen van Europa ligt. Oekraïne kent dan ook een enorme diversiteit. Zo kan je je onderdompelen in de historische architectuur en hippe uitgaansscene van Kiev, heerlijke koffie drinken in het Midden-Europees aandoende Lviv of een cocktail drinken aan het strand van Odessa. Misschien wel het mooiste is dat al deze plekken met elkaar zijn verbonden door een goed netwerk van (hogesnelheids)treinen.
640px--UNGA_(48796017461)

Voor de nieuwsliefhebber

Oekraïne heeft een interessante geschiedenis en is ook na haar onafhankelijkheid in 1991 vaak in het nieuws geweest. Denk aan de Oranje Revolutie in 2004, de Maidan-protesten van 2014 en de daaropvolgende burgeroorlog in Oost-Oekraïne en bezetting van de Krim door Rusland. In 2019 was het land weer volop in de belangstelling als onderdeel van het impeachment onderzoek tegen de Amerikaanse President Donald Trump. Oftewel, in Oekraïne leef je het nieuws en kan de liefhebber van geopolitiek zijn hart ophalen.
640px-Borscht_served

Een bordje borsjtsj

De Oekraïnse keuken is een echte afspiegeling van het land. Oekraïne is namelijk grotendeels bedekt met chornozem, donkere zeer vruchtbare aarde, die bij uitstek geschikt is voor het verbouwen van gewassen als kool, aardappelen, bieten en graan. Dit zijn dan ook belangrijke ingrediënten van de favoriete traditionele gerechten. De meest bekende is borsjtsj, een soep gemaakt van o.a. bieten, runderbouillon en een flinke dot smetana (zure room). Andere polaire gerechten zijn varenyky (gevulde deegtasjes) en holubtsi (gevulde kool). Maar wat je ook eet tijdens een reis in Oekraïne, je kan er zeker van zijn dat het veel en vullend is!

Tsjernobyl

De ramp in de Tsjernobyl Kerncentrale bij het dorpje Pripjat is misschien wel de gebeurtenis waar Oekraïne het bekendst om is. Op 26 april 1986 ging het bij een test helemaal fout, de kerncentrale explodeerde en vloog in brand. In de directe nasleep van de explosie kwamen 31 mensen om, hoofdzakelijk door stralingsziekte. Daarnaast moesten in een straal van 30 km van de centrale zo’n 135.000 mensen geëvacueerd worden. Het huidige stralingsniveau is niet meer gevaarlijk waardoor wij met Eastpackers Tsjernobyl en de spookstad Pripjat veelvuldig bezoeken.
Het grootste land dat helemaal in Europa ligt. Invloeden uit zowel Centraal-Europa als Rusland maakt Oekraïne tot een divers land met een zeer rijke geschiedenis

Info

 • Officiële naam: Oekraïne
 • Regeringsvorm: Presidentiële republiek met meerpartijenstelsel
 • Inwoneraantal: 42,03 miljoen
 • Oppervlakte: 603,628 km²
 • Hoofdstad: Kiev
 • Officiële taal: Oekraïens
 • Valuta: Oekraïense grivna
 • Grootste religie: Oosters-orthodox (76,5%)
 • Nationale feestdag: 24 augustus (Onafhankelijkheidsdag)
 • Preloader
  • Onder het Kievse Rijk wordt het christendom verspreid

   Onder het Kievse Rijk wordt het christendom verspreid

   Het Kievse Rijk was een losse federatie van staten die delen van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische staten omvatte. Op haar hoogtepunt in de tiende en elfde eeuw was het rijk een van de grootste en machtigste rijken in Europa. Het rijk viel in 1240 toen de Mongolen binnenvielen en Kiev platbrandden.

  • Oekraïne wordt onderdeel van het Pools-Litouwse Gemenebest

   Oekraïne wordt onderdeel van het Pools-Litouwse Gemenebest

   Er werden nieuwe steden gesticht in het gebied dat nu Oekraïne omhelst. Renaissance ideeën van verlichting bereikten het gebied via mensen uit het westen die zich er vestigden.

  • Oekraïnse kozakken komen in opstand tegen het Gemenebest

   Oekraïnse kozakken komen in opstand tegen het Gemenebest

   Tijdens de Chmelnytsky-opstand vochten de Oekraïnse kozakken tegen het Gemenebest wat leidde tot de stichting van een nieuwe staat, het Kozakken-Hetmanaat, in wat tegenwoordig centraal Oekraïne is.

  • Oekraïne wordt deel van het Russische en Habsburgse Keizerrijk

   Oekraïne wordt deel van het Russische en Habsburgse Keizerrijk

   De twee grootmachten lijfden het huidige Oekraïne in waarbij het Russische Keizerrijk het grootste deel bezette.

  • Oekraïne wordt een deelrepubliek van de Sovjet-Unie

   Oekraïne wordt een deelrepubliek van de Sovjet-Unie

   Nadat Rusland zich terugtrok uit de Eerste Wereldoorlog ontstond in Oekraïne een onafhankelijkheidsoorlog waarbij de Bolsjewisten de macht in het grootste deel van Oekraïne kregen. In 1922 werd deze Bolsjewistische republiek ingelijfd bij de Sovjet-Unie als deelrepubliek genaamd: de Oekraïnse Sovjet Socialistische Republiek.

  • Miljoenen sterven een hongerdood tijdens de Holodomor

   Miljoenen sterven een hongerdood tijdens de Holodomor

   De Holodomor was een door de Sovjet-Unie georkestreerde hongersnood tegen Oekraïne die miljoenen mensen het leven kostten. Sinds 2006 wordt de Holodomor door Oekraïne als genocide aangemerkt.

  • Tweede Wereldoorlog in Oekraïne

   Tweede Wereldoorlog in Oekraïne

   Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers door een deel van de Oekraïnse bevolking als bevrijders gezien. Veel Oekraïners collaboreerden dan ook. Anderen streden juist tegen de Duitsers en richtten partizanengroepen op.

  • Explosie in de Tsjernobyl kernreactor

   Explosie in de Tsjernobyl kernreactor

   Op 26 april 1986 explodeerde door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem de vierde kernreactor in Tsjernobyl. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, waarvan de meesten enkele dagen later door stralingsziekte. Zo’n 135.000 mensen werden geëvacueerd.

  • Oekraïne wordt afhankelijkheid

   Oekraïne wordt afhankelijkheid

   Oekraïne werd op 24 augustus 1991 onafhankelijk. Leonid Kravtsjoek werd de eerste democratisch verkozen president van het land.

  • Oranjerevolutie

   Oranjerevolutie

   Deze grootschalige protesten ontstonden spontaan na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen toen de belangrijkste kandidaat van de oppositie, Viktor Joesjtsjenko, verloor tegen Viktor Janoekovytsj, de kandidaat die door Rusland werd gesteund.

  • Maidanprotesten

   Maidanprotesten

   President Viktor Janoekovytsj tekende een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne niet en zocht in plaats daarvan verdere toenadering tot Rusland. Hierop ontstonde hevige en gewelddadige protesten op het Maidanplein in Kiev. De aanhoudende druk van de protesten leidde uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovytsj.

  • Rusland annexeert de Krim

   Rusland annexeert de Krim

   Na het aftreden van Viktor Janoekovytsj kreeg Oekraïne een nieuwe regering. Rusland erkende deze regering niet en op 27 februari 2014 trokken Russische soldaten zonder herkenbare insignia de Krim binnen. Op 17 maart werd het land officieel geïncorporeerd bij Rusland. Deze actie werd internationaal sterk veroordeeld en de Krim wordt slechts door een handvol landen erkent als deel van Rusland.

  • Oorlog in Oost-Oekraïne

   Oorlog in Oost-Oekraïne

   Oost-Oekraïne kent een grote Russische minderheid. Na de afzetting van de pro-Russische Viktor Janoekovytsj en de annexatie van de Krim door Rusland kwam een deel van deze groep in opstand tegen de nieuwe regering in Kiev, hierbij gesteund door Rusland. Het conflict wat daarop ontstond duurt momenteel nog steeds voort.

    

  • Oekraïne wordt onderdeel van impeachment procedure Trump

   Oekraïne wordt onderdeel van impeachment procedure Trump

   In een telefoongesprek met de nieuw verkozen Oekraïnse president Volodymyr Zelensky zou de Amerikaanse president Trump gedreigd hebben militaire hulp achter te houden als het land geen onderzoek begon tegen zijn politieke rivaal. Dit telefoongesprek is nu het onderwerp van de impeachment procedure tegen de Amerikaanse president.

  4 januari 2021

  5 hoogtepunten uit de orthodoxe architectuur

  In Nederland zitten kerst en oud en nieuw erop maar voor veel orthodoxe gelovigen moet Kerstmis nog komen. Een aantal orthodox christelijke kerken volgen de oude […]
  21 december 2020

  De beste playlists met kerstmuziek uit Oost-Europa

  Van westers klinkende pop tot traditionele koorzang: kerstmuziek uit Oost-Europa komt in alle soorten en maten. Van Wigilia (Poolse kerstavond) tot het orthodoxe kerstfeest op 7 […]
  14 december 2020

  Stel je eigen kerstdiner samen: 12 Oost-Europese gerechten

  Wat eet jij met kerst? Gourmetten met de familie of sta je uren in de keuken? In Polen koken ze op kerstavond twaalf gerechten. Dit zou […]