7 plekken in Oekraïne die je moet bewonderen!

Het is het grootste land dat geheel binnen de grenzen van Europa ligt: Oekraïne. Je vindt hier levendige steden, oude kastelen, unieke architectuur, hoge bergen en een gastvrije bevolking. Oekraïne is niet bepaald een bekende toeristische bestemming, maar juist het gebrek aan massatoerisme biedt extra charme en authenticiteit.

Ben jij een trendsetter, dan is dit dus het moment om het avontuur aan te gaan en een trip te boeken naar dit unieke voormalig Sovjet-land. In dit blogartikel laten we de meest bekende plekken zoals Kiev en Pripjat even voor wat het is en vertellen we je over 7 plekken in Oekraïne die je moet bewonderen!

 

1. Vinnytsia

Het wordt beschouwd als één van de rijkste en charmantste steden van Oekraïne: Vinnytsia. Deze stad, gelegen in het hart van de regio Podolia, bestaat sinds 1363. De lange geschiedenis maakt ruimte voor veel historische gebouwen en architectuur die vooral al in het stadscentrum tot hun recht komen. Ook zijn er een hoop unieke attracties te bezoeken, zoals het militaire hoofdkwartier van Adolf Hitler ‘’Weerwolf’’. Of de fontein ‘’Roshen’’, de grootste drijvende fontein van Europa waar van april tot oktober grote muziek- en lichtshows gegeven worden. Of volg een rondleiding door de gelijknamige zoetwarenfabriek, de grootste zoetwarenfabriek van Oekraïne en Europa. Met Eastpackers kun je ook vrijwilligerswerk doen in Vinnytsia bij de sympathieke culturele organisatie Youth Insight.

 

2. Het eiland Khortytsia

Het eiland Khortytsia ligt in het hart van de regio Zaporizhzhia en is een echte trekpleister. Het is het grootste eiland in de rivier de Dnjepr en onderwerp van vele mythen en legendes. Daarnaast staat het eiland bekend om de vele archeologische vondsten en unieke natuur waar veel soorten zeldzame planten en dieren te vinden zijn. In 2007 werd het nationale reservaat Khortytsia erkend als een van de zeven wereldwonderen van Oekraïne. Ook bevindt zich op het eiland ‘Zaporizhian Sich’, een historisch en cultureel complex dat een reconstructie van een 16e eeuws dorp laat zien. In de zomer zijn hier acteurs aanwezig om je ervaring nog levendiger te maken!

 

3. Sofiyivka Arboretum, Uman

Een meesterwerk uit de late 18e eeuw: dit park in Uman, een plaats in centraal Oekraïne. In 1796 stichtte de Poolse magnaat Stanislav Potocki dit landschap ter ere van Sofia, zijn mooie Griekse vrouw. Dit park was haar verjaardagscadeau, dat hij haar in mei 1802 gaf. Het park staat vol met beelden, fonteinen, watervallen, meren, bossen, bruggen en biedt huis aan veel vogels en dieren. Een waar walhalla voor natuurliefhebbers. Zeker in de zomer kan je in de weekenden en vakanties op veel bezoekers rekenen, het liefst bezoek je het park dus op doordeweekse dagen. 

 

4. Tunnel of Love, Klevan

Als dit niet op en top romantiek is… De ‘’Tunnel of Love’’ gelegen bij Klevan, in het westen van het land, is een met groen begroeide oude spoorbaan van 3 tot 5 kilometer die is getransformeerd tot een natuurlijke tunnel. De tunnel is ontstaan door het aanleggen van een treinspoor dwars door het bos, om de route en trein naar een militaire basis te beschermen. Na het verdwijnen van de militaire basis is men gestopt met het snoeien van de bomen en zie daar: de ”Tunnel of Love”. De legende vertelt dat wanneer geliefden de tunnel samen bezoeken (én het ware liefde is) al hun wensen uit zullen komen. Lijkt ons reden genoeg voor het plannen van een bezoekje!

 

5. Odessa

We hebben jullie in een eerder blogbericht al verteld over de geheimen van de catacomben van Odessa: een ondergrondse gangenstelsel van een geschatte 2500 kilometer. Maar Odessa heeft nog veel meer te bieden. Het is een populaire badplaats met prachtige 19e eeuwse architectuur en natuurlijk zon, zee en strand. Het is de op vier na grootste van het land en ligt in het zuiden aan de Zwarte Zee. De straten het centrum zijn in carrévorm gebouwd, wat doet denken aan St. Petersburg. Elk jaar wordt in het midden van juli het Odesa International Filmfestival georganiseerd, wat jaarlijks een groot spektakel is.

 

6. Tsjernivtsi

Het wordt ook wel ‘’Klein Wenen’’ in het westen van Oekraïne genoemd, toch is de kans groot dat je er nog nooit over gehoord hebt: Tsjernivtsi. Deze stad in Midden-Europa (tot de Eerste Wereldoorlog onderdeel van Oostenrijk-Hongarije) is een multiculturele, levendige stad die de geschiedenis van voorgaande eeuwen op gracieuze manier combineert met het moderne stadsleven. Het is één van de oudste steden van Oekraïne, waar veel jongeren te vinden zijn vanwege de universiteit. Dit komt voornamelijk door de gerenommeerde universiteit met zo’n indrukwekkende 19e-eeuwse architectuur dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste steden in West-Oekraïne en samen met Lviv vormen ze een cultureel centrum van het land.

 

7. Lviv

En ja, dan mag Lviv natuurlijk ook niet ontbreken aan deze lijst. Van ‘’Klein Wenen’’ gaan we naar ‘’Klein Parijs’’. Deze architectonisch mooie stad, die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, straalt dezelfde authentieke Centraal-Europese charme uit als Praag of Krakau ooit voor het massatoerisme toesloeg. Lviv ligt dicht bij de grens met Polen en je vindt er veel pracht en praal in de vorm van pastelkleurige pandjes en kerken van elk formaat, gecombineerd met hippe restaurants en barretjes voor een kleine prijs. Het Pravda Biertheater op het centrale plein is één van de beste bars van Europa (met dagelijks live muziek en een geweldige giftshop met speciaalbiertjes). De stad staat bekend om de koffie-industrie (bezoek de Coffee Manufactura), dus vergeet vooral niet wat bonen mee naar huis te nemen.