Upcoming Belgrado: rauwe schoonheid met een rijke geschiedenis

Nu de oorlog tientallen jaar terug is, is de hoofdstad van Servië hipper en bruisender dan ooit. Toch is Belgrado bij veel reizigers nog steeds niet het eerste waar ze aan denken bij het boeken van een citytrip. Gezien de oorlogen in de jaren negentig is dit misschien te verklaren, maar het is zeker ook zonde! De stad heeft namelijk veel te bieden. Uiteraard de rijke geschiedenis, maar juist ook een opkomende binnenstad met rauwe schoonheid, het wereldbekende nachtleven en de creatieve cultuur. Laat je inspireren, door dit blogartikel over dé ontdekking in het midden van de Balkan!

 

Te beginnen met een stukje geschiedenis…

Je ontkomt er niet aan wanneer je Belgrado bezoekt: de rijke geschiedenis. Belgrado is nu de hoofdstad van Servië, maar was tussen 1918 en 2003 ook de hoofdstad van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 de hoofdstad van Servië en Montenegro.  In de 20e eeuw is het maar liefst vijf maal gebombardeerd tijdens oorlogen, wat zijn sporen heeft nagelaten. Sinds het herstel van de diplomatieke relaties met West-Europa en de Verenigde Staten in 2000 ziet de stad buitenlandse toeristen terugkomen. Tegenwoordig is Belgrado een relatief veilige (het blijft een grote stad) en mooie (super voordelige) bestemming voor op je bucket-list!

 

Eerste indruk van de stad

Belgrado leent zich perfect voor een citytrip. Het is niet te groot waardoor je in een paar dagen een goed overzicht hebt van de stad. De eerste indruk is daarbij natuurlijk het belangrijkst! Een goede manier om dit te krijgen, is bijvoorbeeld door het meerijden met tram 2. Deze lijn loopt langs vrijwel alle hotspots en belangrijke plekken van de stad en vertrekt zo elke 10 minuten. Een kaartje is zowel bij de lijn zelf te kopen, als bij de grotere haltes en kost je nog geen €1,-. De hipste wijken die je echt niet over mag slaan zijn Dorcol, Stari Grad (Oude Stad) en Vracar.

Verken je de stad liever te voet? Dan is een free walking tour misschien een leukere optie voor je! Via deze website heb je ruime keuze uit tours door het centrum of langs historische plekken. Maar je kan ook kiezen voor een alternatieve kunstroute of de ‘’Mysterious Belgrade’’-tour, die je mee neemt naar ongewone ontdekkingen; verborgen plaatsen, geheime genootschappen en verborgen symbolen van vrijmetselaars. Klinkt ons als een heel goede optie!

 

Het Kalemegdan fort & historische plekken die je niet mag missen

Een echt must-see en plek die je niet over mag slaan tijdens je bezoek aan Belgrado: het Kalemegdan fort. Dit is het meest toeristische deel van Belgrado én symbool van de stad. Het fort is meer dan 2000 jaar oud en biedt een super mooi uitzicht over de rivieren Donau en Sava. Daarnaast is het naastgelegen park een echte aanrader. In de zomer worden hier vaak festivals gehouden. Loop door de statige winkelstraat Knez Mihailova naar het fort toe en geniet ook direct van de Kalverstraat van Belgrado. 

Andere historische plekken die niet mag missen zijn: het graf van de communistische president Josip Broz Tito (in het Museum van de Geschiedenis van Joegoslavië), het Oude Parlementsgebouw, de Sveti Sava kerk (grootste orthodoxe kerk buiten Rusland) en je moet natuurlijk ten minste één paleis hebben gezien. Bijvoorbeeld het Koninklijke Paleis (Kraljevski Dvor), Witte Paleis (Beli Dvor), Nieuwe Paleis (Novi Dvor) of het Oude Paleis (Stari Dvor). Het Nieuwe Paleis ligt tegenover het Oude Parlementsgebouw, dus die kan je bij bezoek hiervan mooi afstrepen!

 

Het befaamde nachtleven

Het nachtleven in Belgrado is wereldbekend. De tegenslagen in de jaren negentig hadden hun tol op het nachtleven kunnen hebben, maar het tegendeel is gebleken. Juist door deze tegenslagen leken, en lijken, de Serviërs des te meer waarde te stellen aan uitgaan in clubs, bars en festivals. Dit resulteert in een van de beste plekken in Europa om het leven te vieren. In Belgrado is elke avond vrijdagavond!

De wijk Skadarlija staat bekend om talrijke cafés en restaurants. Op zomeravonden kan je er op straat genieten van kunstenaars en traditionele live-Servische muziek. De wijk Savamala is ook populair met restaurants, clubs, bars en ook belangrijke galeries en culturele centra. Voor een meer exclusieve en luxe ervaring ga je naar Strahinjica Bana. In de zomermaanden verhuist de uitgaansscene zich naar rivieren de Donau en Sava, waar je op drijvende clubs door kan gaat tot de late uurtjes. Deze website  staat vol met tips over de tofste plekken en hoe je je avond het beste kan spenderen in de stad!

Let er wel op dat je in het grotendeel van de clubs van te voren moet reserveren. Het is niet gebruikelijk dat er entreekosten worden gevraagd, het is wel belangrijk dat je er goed verzorgd uitziet (geen sportkleding of korte broek); anders heb je kans geweigerd te worden bij de deur.