Wat stemt een Eastpacker?

De eerste briefstemmen zijn al binnen en woensdag ga jij ook naar de stembus, toch? Ben je zo iemand die pas bedenkt wat je gaat stemmen in het stemhokje? Of ben je lid van een partij en weet je het allang? Veel Nederlanders zweven tot een paar dagen voor de verkiezingen. Sinds een paar dagen hebben wij een nieuwe medewerker: Jos. We vroegen hem, wat zou een Eastpacker stemmen? Hieronder zijn gedachten. 

Partijen over reizen en toerisme 

We worden ongeduldig. En wij niet alleen. Touroperator TUI lanceerde deze week ludiek de “Partij voor de Vakantie” – de enige partij in deze verkiezingen die zou opkomen voor veilige en verantwoorde vakantiereizen. Maar tsja, dan zit je straks veilig en verantwoord in een Spaans resort of aan de Franse kust. Daar hebben onze Eastpackers natuurlijk niets aan. Wij verlangen naar kazige of vlezige Oostblokkost, vergeten steden, grote Leninbeelden en onontdekte bergmassieven. 

Maar helaas, daar gaan onze verkiezingen niet over. Ook in de verkiezingsprogramma’s lezen we het weinig terug: toerisme als middel om bruggen te slaan tussen oost en west, als motor van lokaal ondernemerschap in minder ontwikkelde landen. In tijden van democratisch verval – van Wit-Rusland tot Kirgizië en van Georgië tot Hongarije – is dat meer nodig dan ooit. 

Ja, over de uitwassen van toerisme lezen we wel iets in de programma’s van bijvoorbeeld de PvdA, de SP, GroenLinks en D66. Maar toerisme is méér dan het tegengaan van rolkofferterreur. Ik zeg het met wat schroom, maar we hebben eigenlijk méér Eastpackers nodig. Reizen met een rugzak, een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een flinke portie avonturisme. Niet achter de massa aan, maar voorop om nieuwe plekken te ontdekken. 

Europa in de wereld

Gelukkig komt de dag waarop we weer op pad mogen steeds dichterbij. Zo kondigde de Europese Commissie aan vastbesloten te zijn om vóór de zomer een test- en vaccinatiebewijs in te voeren waarmee reisrisico’s binnen Europa veel kleiner worden en verantwoord toerisme weer mogelijk wordt. 

In de verkiezingsdebatten in Nederland horen we voorlopig vrij weinig over het buitenland. Dat is eigenlijk wel opvallend na een jaar van wereldwijde pandemie. Tegen corona bleken niet alleen de ziekenhuizen slecht bestand, maar was ook het Europese ideaal van open grenzen niet opgewassen. Van Portugal tot Tsjechië en van Nederland tot Bulgarije kraakte de gezondheidszorg in zijn voegen; en alleen de Zweden durfden het aan buitenlandse bezoekers niet categorisch de deur te wijzen (we komen hen deze zomer persoonlijk bedanken tijdens onze Grand Tour: Nordic Europe). 

Partijen die traditiegetrouw warm pleitbezorger zijn van een open Europa, zoals GroenLinks en D66, kregen deze campagne overigens gezelschap van het Lila-paarse Volt. Deze jonge partij vertaalt de gedachte van één verenigd Europa in een programma dat grotendeels hetzelfde is van Sofia tot Stockholm. De komende weken verwacht Volt niet alleen in Nederland haar intrede te doen in het nationale parlement, maar ook in Bulgarije staat de partij er goed voor. Verkiezingen in het door Corona en corruptie geteisterde Balkanland staan gepland voor zondag 4 april. Net op tijd om orde op zaken te stellen voordat de Eastpackers karavaan deze zomer dit prachtige land doorkruist in onze Best of Bulgaria Tour

[[[Blokje: wil je met jouw stem progressieve Europeanen een hart onder de riem steken in landen waar de (pers)vrijheid, mensenrechten en rechtsstaat onder druk staan? Check dan de analyse die de Nederlandse Orde van Advocaten maakte over de Nederlandse partijprogramma’s. De orde keek naar de verkiezingsprogramma’s van alle grotere Nederlandse partijen en concludeerde dat de bescherming van de rechtsstaat ook in Nederland niet bij iedereen in even goede handen is. Veertig procent van de verkiezingsprogramma’s bevat voorstellen die met de rechtsstaat in strijd blijken, bijvoorbeeld omdat zij inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter. Partijen als ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP scoren een groen licht.]]]

Stemadvies

Wil je weten wat je moet stemmen? Ons enige stemadvies is: ga vooral. Verdiep je in de standpunten van partijen, vul desnoods een paar stemwijzers in of check hoe partijen de afgelopen jaren in de Tweede Kamer stemden. Want als Eastpackers weten wij maar al te goed: stemrecht is kostbaar en kwetsbaar. In de landen die we zo graag bereizen, moet dat recht helaas nog steeds veel te vaak bevochten worden. Daarom: koester je recht en maak er gebruik van.