5 Nederlandstalige podcasts over de Balkan

De dagen worden korter en de temperaturen steeds lager. Een wintersportvakantie zit er voorlopig niet in dit jaar, dus bereiden we ons voor op gezellige, lange avonden op de bank. Ideaal om je te verliezen in een goede serie óf een mooie podcasts. Podcasts zijn natuurlijk ook bij uitstek geschikt om tussen de bedrijven door te luisteren. Of je nu onderweg luistert, tijdens het koken of schoonmaken: wij raden je graag onze favorieten over de Balkan aan.

1. Lake Ohrid: paradijs voor wetenschappers (NRC Onbehaarde aap)

Het meer van Ohrid kennen wij als de parel van de Balkan met het idyllische kerkje op de klif. Onlangs maakte de NRC een boeiende aflevering met als thema de wetenschappelijke waarde van dit meer. In de podcast komen wetenschappers aan het woord over de wonderen van dit meer die de doorsnee toerist zullen ontgaan.

Het kerkje aan het meer van Ohrid

2. Bureau Buitenland

Voor een opfrisser over actuele internationale zaken is het Radio 1 programma Bureau Buitenland ideaal. De Balkan blijft een roerige regio dus deze komt regelmatig aan bod in dit programma. Recent was er aandacht voor de perikelen rond de Noord-Macedonische EU-toetreding. Eerder dit jaar was er ook aandacht voor een groot dilemma in alle landen op de Balkan: de brain drain. De jeugd emigreert massaal in de hoop op een betere toekomst. .

3. OVT

Elke zondagochtend kun je op Radio 1 luisteren naar Onvoltooid Verleden Tijd (OVT). Twee tips om terug te luisteren komen uit de serie Het Spoor Terug. Veel Nederlanders kwamen in de twintigste eeuw in contact met de Balkan door de schrijver A. den Doolaard. Hij schreef op een romantiserende manier over bijvoorbeeld bloedwraak in Albanië. Tegenwoordig wordt hij niet veel meer gelezen maar zijn biografie blijft fascinerend. Hier deel 1 van de 4. Onze tweede tip is een tijdreis door de Balkan met Maarten van Riel wiens vader werd uitgezonden naar Bosnië.

4. De val van Srebrenica

Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita waren allebei vier tijdens de val van Srebrenica en zien glazige blikken bij hun leeftijdsgenoten als het over deze Bosnische stad gaat. In de podcast De Val van Srebrenica volgen ze de gebeurtenissen in Srebrenica in acht afleveringen aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Nederlandse vredesmissie onder VN mislukte en 8000 Bosnische jongens en mannen werden vermoord.

5. Mijn missie: Kosovo 

Met de Dayton akkoorden in 1995 kwam er een einde aan de oorlog in Bosnië maar eind jaren negentig was de oorlog in andere delen van voormalig Joegoslavië nog niet voorbij. Ton van Loon diende in Kosovo en kreeg onlangs de Kosovaarse Order of Freedom. ‘Wij zagen in Europa weer een etnische zuivering. Dat konden we niet accepteren’, zegt de toenmalig commandant.

Deze podcasts zijn ook terug te vinden in je favoriete podcast apps als Spotify, iTunes of Google Podcasts. Daar kun je je abonneren voor de nieuwste verhalen over de Balkan.