Moldavië
Off the beaten track
Een klein staatje ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië dat nog niet door het grote publiek is ontdekt.
Een verborgen parel
Moldavië is een land dat een hoop mensen waarschijnlijk niet veel zal zeggen. Het land, ingesloten tussen zijn grote buren Oekraïne en Roemenië, is dan ook één van de minst bezochte landen van Europa. De toeristenindustrie en -infrastructuur staat hier nog in haar kinderschoenen. Off the beaten track gaan is hier dan ook geen kunst maar noodzaak, en dat is juist de kracht van Moldavië! En hoewel het toerisme ook hier langzaam begint op te komen, zal je in ieder geval geen hordes toeristen tegenkomen of op elke straathoek een Starbucks zien.
Langs de Dnjestr, waar de tijd heeft stilgestaan
De Dnjestr is na de Prut de grootste rivier van Moldavië en vormt de grens tussen Moldavië en Transnistrië. Dit separatistisch de facto dwergstaatje wordt internationaal niet erkent. Toch functioneert Transnistrië, sinds het in 1992 met behulp van Rusland een burgeroorlog tegen Moldavië won, als een staat met eigen vlag, geld, nummerborden en grensposten. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. In de straten van de hoofdstad Tiraspol loop je onder wapperende vlaggen met hamer en sikkel en zie je rook uitspuwende Lada's rijden langs standbeelden van Lenin en betonnen sovjet-flats. Oftewel in Transnistrië waan je je voor even in de Sovjet-Unie.
Verrassend wijnland
Wanneer je aan wijn denkt, zal je denken aan landen als Frankrijk, Zuid-Afrika of misschien wel Georgië. Maar Moldavië? Waarschijnlijk niet. Toch heeft geen ander land een groter percentage van zijn grond beplant met wijnstokken dan Moldavië. De wijntraditie is hier al duizenden jaren oud. Dat wij in Nederland hier veelal geen weet van hebben is niet vreemd. Vijftig jaar lang bleven de Moldavische wijnen voor ons verborgen achter het IJzeren Gordijn. Ook na de val van de Sovjet-Unie bleef Rusland de grootste afnemer. Pas toen Rusland in 2006 een embargo op wijn uit Moldavië en Georgië instelde begon men naar het westen te kijken en sindsdien wint de Moldavische wijn gestaag hier aan terrein. Maar de beste Moldavische wijn, drink je natuurlijk in Moldavië zelf.
Kloosters in de rotsen
Vanaf de 13e eeuw begonnen Moldavische monniken in een zoektocht naar de ultieme stilte en bezinning grotten uit hakken en te bewonen. Soms groeiden deze plekken uit tot heuse grottenkloosters. Het meest indrukwekkende klooster ligt bij Orheiul Vechi. Dit klooster werd uitgehakt in een klif en kijkt uit over de rivier de Răut. In 1996 besloot een groep monnikken het verlaten klooster weer te gaan bewonen en te restaureren. Een ander bekend grottenklooster ligt bij het plaatsje Tipova. Maar de legendes hier gaan verder dan het christendom. Volgens lokale overleveringen vond Orpheus uit de Griekse mythologie in Tipova het portaal naar de onderwereld.
Info
-
Officiële naam: Republiek Moldavïe
-
Regeringsvorm: Parlementaire republiek
-
Inwoneraantal: 2,68 miljoen
-
Oppervlakte: 33.846 km²
-
Hoofdstad: Chisinau
-
Officiële taal: Roemeens
-
Valuta: Moldavische Leu
-
Grootste religie: Oosters-Orthodoxe kerk (93,3%)
-
Nationale feestdag: 27 augustus (Onafhankelijkheidsdag)