Eastern Neighbours Film Festival van 4 – 15 november 2020

Zoals elk jaar vindt ook dit keer weer het Eastern Neighbours Film Festival plaats. Wel nét even anders dan dat we gewend zijn, namelijk live vanuit je woonkamer. Van 4 tot 15 november zijn de beste recente films uit Oost- en Zuidoost-Europa online te zien via Picl. Ga je toch ook liever in real life naar de bioscoop? Ook dat kan! Op 7 en 8 november kun je in Filmhuis Den Haag terecht voor 3 prachtige films.

 

Tijdens het Eastern Neighbours Film Festival worden speelfilms en documentaires uit maar liefst 15 landen getoond. Het festival draait veel Nederlandse premières en introduceert nieuw talent en opmerkelijke cinema uit onbekende filmlanden. De meeste online films worden geïntroduceerd door een vooraanstaande publieke figuur uit Nederland of door de regisseur, een acteur of een producent. Een aantal films, zowel fictie als documentaire, zal gepaard gaan met een Q&A-sessie na de vertoning.

Kan je niet kiezen welke films je wilt zien? Geen zorgen! Wij zetten 4 must-sees voor je op een rij.

 

1. Zana – inclusief introductie en een Q&A met regisseur Antoneta Kastrati

Lume woont samen met haar man Ilir en schoonmoeder Remzije in hun kleine Kosovaarse dorp. Achtervolgd door nachtelijke paniekaanvallen, kinderloos en niet in staat om zwanger te raken, wordt Lume meedogenloos door Remzije onder druk gezet om haar echtelijke plichten te vervullen. Hoewel ze zich afvraagt ​​of ze überhaupt zwanger wil worden, onderwerpt Lume zich aan de reeks sessies met lokale mystici en genezers om haar familie een plezier te doen. 

De Kosovaarse Oscar-kandidaat van dit jaar is een intiem verhaal over de erfenis van oorlogsgeweld, geïnspireerd door de persoonlijke ervaringen van de filmmakers. Zana is gefilmd in het geboortedorp van regisseur Antoneta Kastrati en cameraman Sevdije Kastrati, wiens moeder en zus zijn omgekomen tijdens de oorlog in Kosovo.

 

2. Stories from the Chestnut Woods – inclusief intro door de Sloveense acteur Sebastian Cavazza

Er waren eens, ergens in een ver land, een bejaarde man en vrouw. De oude vrouw wordt ziek en sterft. De oude man, een gierige timmerman, blijft alleen over. Terwijl hij nadenkt over het leven dat hij heeft geleefd, ontmoet hij een jonge vrouw, de laatste kastanjeverkoper in de regio die wanhopig een beter leven in het buitenland wil vinden. Ze vinden elkaar in hun zoektocht naar een onbekende toekomst. 

Dit verbluffende debuut sleepte 11 prijzen in de wacht op het belangrijkste Sloveense nationale festival, waaronder de prijs voor beste film, de beste regisseur en de publieksprijs. De film had ook internationaal een groot succes: na de première op het prestigieuze Toronto International Film Festival won het de hoofdprijs voor de beste eerste film op de Black Nights in Tallinn.

 

3. A Dose of Happiness

Jaren ‘90 in Bulgarije, een tijd van grote politieke veranderingen en economische malaise. De samenleving zit vol uitdagingen voor jongeren, balancerend tussen socialistische en kapitalistische levenspaden. Deze film volgt Vesela, een 20-jarige jonge moeder van een 3-jarig meisje. Na een baan in een nachtclub, duurt het niet lang voordat ze een nieuwe relatie heeft, dit keer met een man die twee keer zo oud is als zij. Maar de echte problemen beginnen pas wanneer Vesela heroïne begint te gebruiken en al snel verslaafd raakt, waardoor haar hele leven in gevaar komt.

Een kaskraker in Bulgarije, dit diep ontroerende liefdes- en familiedrama, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit het leven van een bekende Bulgaarse journalist.

 

4. Old Timers – inclusief intro door Hana Schenkova, directeur van het Tsjechische Centrum in Nederland

De legerarts en ex-politieke gevangene, kolonel Vlasta Reiner, een man van in de 80, maakt in Praag weer contact met zijn oude vriend, de tachtigjarige Tonda. Samen gaan ze op pad om de communistische aanklager op te sporen en te doden die hen gevangen heeft gezet en gemarteld, maar die onlangs door het gerechtelijk apparaat is vrijgesproken van alle misdrijven. Zoals Vlasta het verwoordt: “je kunt niet zomaar over de waarheid pissen”. En voor die waarheid zijn ze bereid om alle obstakels te overwinnen, koste wat het kost.

Old Timer is een Tsjechische tragikomedie over twee bejaarde voormalige anticommunisten uit Tsjecho-Slowakije, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Kijk hier voor meer informatie over het Eastern Neighbours Film Festival en ticketverkoop.